kompresorek do IS 350

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
lmilczarek
Lex user
Model Lexusa: is 350

Re: kompresorek do IS 350

Post by lmilczarek »

jest rok gwarancji na kit ale wpływ na silnik to nie wiem, najlepiej niech użytkownik się wypowie. Ma z turbo 380 Nm czyli tak jak w Is 350 tyle że z dołu wiec OK.
Teoretycznie wiec IS 250T jest lepszy niż IS 350.
Teoretycznie .... bo są możliwości "kłopotów eksploatacyjnych" w IS 250T.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

lmilczarek wrote:jest rok gwarancji na kit ale wpływ na silnik to nie wiem, najlepiej niech użytkownik się wypowie. Ma z turbo 380 Nm czyli tak jak w Is 350 tyle że z dołu wiec OK.
To co lepiej jedzie trzeba sprawdzić organoleptycznie tym bardziej że same hasło 380NM i jakaś moc ma się nijak do tego jak jest naprawdę.

A z ogólnym rozliczeniem tematu poczekałbym na jakiś konkretny przebieg bo na razie to są tylko domysły.
Picakus wrote:Seryjny wydech to zawsze wąskie gardło.
I do tego poszerzenie gardziołka może kosztować :biggrin2:
lmilczarek
Lex user
Model Lexusa: is 350

Post by lmilczarek »

na początku myślałem że: skoro nie turbina to może słaby kompresorek ...... i niech pompuje na 0,3 bara non stop ale...japonczycy sami by na to nie wpadli ????
Właściwie oprócz ponoć nieudanej mazdy MPS to chyba nie sa zwolennikami turbo-benzyn.
Picakus
Lex user
Model Lexusa: Zależnie od chwili

Post by Picakus »

lmilczarek wrote:na początku myślałem że: skoro nie turbina to może słaby kompresorek ...... i niech pompuje na 0,3 bara non stop ale...japonczycy sami by na to nie wpadli ????
Właściwie oprócz ponoć nieudanej mazdy MPS to chyba nie sa zwolennikami turbo-benzyn.
Sama Toyota ma szeroki wachlarz seryjnych silników w turbo np. 3s-gte z Celiki, 2jz-gte z supry, wychodziły fabryczne 4a-gte, i z fabrycznymi kompresorami np. 2zz-gze z corolli ts
Marcin
Lex user
Model Lexusa: IS 300 Sport

Post by Marcin »

lmilczarek wrote:Pytanie do kolegi co IS250 uturbił w Poznaniu -ARMĄ ????? ile już nakręciłeś km z ta turbiną >??? co zrobisz jak Ci się turbo zesra ? do regeneracji za 800 PLN ?
Picakus wrote:
lmilczarek wrote:Pytanie do kolegi co IS250 uturbił w Poznaniu -ARMĄ ????? ile już nakręciłeś km z ta turbiną >??? co zrobisz jak Ci się turbo zesra ? do regeneracji za 800 PLN ?
Nowy zestaw jakiej jakości by nie był to trochę pojeździ. Bardziej denerwujące dla mnie jest opisanie ogólnikowo podzespołów wchodzących w skład tego zestawu.
Supercharger assembly
Mounting brackets
Idler pulleys and accessory drive belt
High-flow air filter
Supercharger inlet duct
Hardware accessories
ARMA fuel management computer
Extra fuel injectors
Blow off valve
ARMA intercooler
Jedyne co da się znaleźć na stronie to fakt, że sprężarka jest produkcji Rotrexa
ledziu wrote:
lmilczarek wrote:jest rok gwarancji na kit ale wpływ na silnik to nie wiem, najlepiej niech użytkownik się wypowie. Ma z turbo 380 Nm czyli tak jak w Is 350 tyle że z dołu wiec OK.
To co lepiej jedzie trzeba sprawdzić organoleptycznie tym bardziej że same hasło 380NM i jakaś moc ma się nijak do tego jak jest naprawdę.

A z ogólnym rozliczeniem tematu poczekałbym na jakiś konkretny przebieg bo na razie to są tylko domysły.
Picakus wrote:Seryjny wydech to zawsze wąskie gardło.
I do tego poszerzenie gardziołka może kosztować :biggrin2:
Odpowiadam na pytania:

Nie opisuję zestawu, ponieważ sam nie mam informacji technicznych na jego temat, ponad to nie jestem właścicielem auta.

Lexus jedzie o wiele lepiej niż seria, zostawiając na 400m seryjnego IS'a250 o jakieś 10 długości w tyle. Przepaść jest ogromna.

Auto ma jakieś 1000km przebiegu z turbiną, a sam zestaw jest w pełni objęty gwarancją producenta, autoryzowany przez Lexusa.
Poza tym, podobne zestawy są montowane od kilku lat do teraźniejszego modelu GS'a oraz IS'a II generacji- a jak wszyscy wiecie, silniki są dokładnie takie same.
Teoretyzowanie Wam nie pomoże, ale mam nadzieję, że za jakiś czas znikną wszelkie wątpliwości, wraz z upływem kilometrów, które zostaną przejechane w/w Is'em z TURBO.
Jeśli firma oferuje taki zestaw, montuje go w wielu autach i udziela na niego gwarancje, a ponad to Toyota Motor Poland go autoryzuje, nie może być to pierwszy lepszy ulep.

Co do wąskiego gardła, problemów z ECU i "pękającymi" kolektorami. Nie wiem, nie widziałem- zobaczymy. Zawsze są jakieś skutki uboczne, okaże się później, jakie.

Aktualnie turbina montowana jest do drugiego IS'a i głębiej na ten temat będzie się można wypowiedzieć za pól roku, może rok.
Na dzień dzisiejszy, inwestycja opłaca się w stu procentach;)
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

Zdumiewa mnie czarnowidzenie co niektórych ...

Ma ... pojeździ, będzie wiadomo ...
Spoko że ktoś się w to jeszcze bawi ... uturbianie słabego silnika, no ale bogatemu wszystko wolno :)

Nie wiem czy którykolwiek autoryzowany serwis Lexus robi takie rzeczy i w to wątpię najbardziej.

Jak samochód będzie się sprawował to zależy, aczkolwiek jeśli użytkownik wyciśnie co się da to się okaże ile warty jest silnik w IS250.

Powodzenia i pozdrawiam
Link
How far We can go ...
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Chyba nie bedzie tragedii z wytrzymałością tego silnika.Kolega carsik dopompował mój seryjny 1G na 0,4-0,5bar,co dało 320Nm i wszystko śmiga gładko juz ponad 8kkm.Tym bardziej 250-ka powinna spokojnie pośmigać.
Marcin
Lex user
Model Lexusa: IS 300 Sport

Post by Marcin »

LinkPL wrote:Zdumiewa mnie czarnowidzenie co niektórych ...

Spoko że ktoś się w to jeszcze bawi ... uturbianie słabego silnika, no ale bogatemu wszystko wolno :)

Nie wiem czy którykolwiek autoryzowany serwis Lexus robi takie rzeczy i w to wątpię najbardziej.

Jak samochód będzie się sprawował to zależy, aczkolwiek jeśli użytkownik wyciśnie co się da to się okaże ile warty jest silnik w IS250.

Powodzenia i pozdrawiam
Link
Przypominam po raz kolejny, że zestaw był zamawiany, montowany i autoryzowany przez Lexus Poznań;)
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Link
Tu nie chodzi o czarno widzenie tylko o nie wiedzenie :biggrin2:

Ale może kiedyś ktoś coś więcej powie i zobaczymy o co biega :biggrin2:
Picakus
Lex user
Model Lexusa: Zależnie od chwili

Post by Picakus »

Marcin wrote:

Powodzenia i pozdrawiam
Link
Przypominam po raz kolejny, że zestaw był zamawiany, montowany i autoryzowany przez Lexus Poznań;)
Dzwoniłem do Lexus Poznań zestaw który zamontowali to Arma, ale Lexus tego zestawu nie autoryzuje tylko montuje na życzenie i ryzyko klienta.
Wiąże się to z utratą gwarancji na silnik, układ przeniesienia napędu, układ elektryczny i wydechowy.
Tyle z konkretów
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”