Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
AroO93
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by AroO93 »

mcendrju wrote: 21 Nov 2023, o 15:04 Po 8 miesiącach i 19 dniach od zamówienia odebrany :)  (przy czym aż 66 dni od kiedy dotarł do Europy)

ImageImage

Nawet fajnie komponuje się ten Titanium z Hazel :) 

odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Piekny jest :) to jest drugi kolor jaki brałem pod uwagę, w tym wygląda tak szlachetnie, NX jest niesamowicie ładny :) Niech służy jak naj,naj, a co naj to sobie dopisz ;).
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

Wow, śliczny kolor- gratulacje :)
Z czego wynika tak długi czas oczekiwania na transport z Belgii do Polski ? Mój obecnie 2 tydzień ma status w transporcie do Polski i handlowiec mówi, że 1-2 tyg i auto będzie do odbioru….
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

odoja wrote: 26 Nov 2023, o 19:39 Piekny jest :) to jest drugi kolor jaki brałem pod uwagę, w tym wygląda tak szlachetnie, NX jest niesamowicie ładny :) Niech służy jak naj,naj, a co naj to sobie dopisz ;).

No ten sonic titanium to taki kameleon trochę bo przy każdym kącie padania światła ten kolor jest inny, przy odpowiednim kącie padania słońca nawet wchodzi w złoty. Od zawsze chciałem taki, nie wiem dlaczego zdecydowałem się za trzecim razem :P 
Gontareek wrote: 27 Nov 2023, o 19:07 Wow, śliczny kolor- gratulacje :)
Z czego wynika tak długi czas oczekiwania na transport z Belgii do Polski ? Mój obecnie 2 tydzień ma status w transporcie do Polski i handlowiec mówi, że 1-2 tyg i auto będzie do odbioru….

Z tego co wiem to trochę tych Toyot i Lexusów spływa do Polski więcej, a tam w Mszczonowie się podobno pozwalniała masa pracowników itp i dlatego takie są przestoje.

Ogólnie to tak na szybko po przejechaniu 700km, ze wszystkich SUVów lexusa jakie miałem i mam, to NX 350h AWD prowadzi się najlepiej. Na prostym porównywalnie do RX IV, ale byłem w górach, na serpentynach to jest bajka, trzymanie i brak wychyłów w zakrętach, i to bez aktywnego zawieszenia, jest wzorowe. Do tego fotele też bardzo dobrze trzymają - chyba na prawdę nie potrzeba FSporta. Jeździłem wieloma autami, przez 14 lat miałem Toyotę Celice VII i wg mnie to ona sobie tak na zakrętach nawet nie radziła. Wg mnie przeskok z NX I na NX II pod tym względem jest olbrzymi - jedynka to taki kiosk na kółkach, mocno podsterowny. 

Ogólnie niedługo może napisze jakąś większą opinię, porównując te samochody.

Ale mam pytanie do posiadaczy Omo albo pakietu Premium (czyli lepsze fotele). Czy u was fotel kierowcy jest bardziej miękki niż fotel pasażera? U mnie kierowcy jest niezwykle komfortowy i boczki siedzenia są miękkie co jest dla mnie największą zaletą, niestety fotel pasażera ma sporo twardsze boczki (jak w RX IV - co mnie wku...a), a także jakby nieco mniej pianki pod tyłkiem i na plecach.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

W omo jest prawdziwa skóra który jest ciut twardsza moim zdaniem, nie wiem jak fotel pasażera chyba nigdy tam nie jechałem 😂
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Kiesewald
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350

Re: Zima zła: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Kiesewald »

Przejechałem już 21 tys. , średnie zużycie 6,2 l?100 km, autko fajne i wygodne, ale   .....  

W na początku roku 2023 odebrałem i przeżyłem kilka zimowych niewygód.  Byłem przekonany, że to wina pogody. W końcu taki mamy klimat. W pechowych dniach, kiedy po deszczu nadchodził mróz, nie można było otworzyć żadnych drzwi oprócz klapy bagażnika. Myślałem , że przymarzły mokre uszczelki.  Do samochodu wchodziłem po ogrzaniu suszarką do włosów  i z nastaniem wiosny całkiem o tym zapomniałem delektując zaletami pojazdu. Aktualny   atak bardzo mokrej zimy gwałtownie przypomniał mi o tych minionych kłopotach. Zauważyłem, że po zmoknięciu cudownych lexusowych klamek w temperaturze poniżej 0 st.C.  przycisk na wewnętrznej stronie klamki nie daje wcisnąć nawet z przy użyciu znacznej siły, podczas gdy normalnie wystarcza muśniecie. Mogłem porównać też z prawymi tylnymi drzwiami w których nie zamarzł. Przy zmianie opon na zimowe zgłosiłem problem, ale asystent uznał, że nie mam na to dowodów.  Z tego powodu nie mogą nic zrobić. Niby słusznie, bo wszystko działa. Mam nagrać video. Na moją uwagę, że mógłbym nie mieć smartfona, usłyszałem dowcipną odpowiedź : "Jak by nie było smartfonów to by nie było takich klamek" . 
Podejrzewam, że woda dostaje się do wnętrza i po zamarznięciu blokuje mechanizmy przyciskania, bo od środka można było drzwi otworzyć naciskanie unikatowej lexusowej klameczki wchodząc do auta od tyłu.  Gdyby tak było podobną usterkę powinni zauważyć inni użytkownicy nowych NXów bez garaży i wiat. Może ktoś ma podobne problemy? Pamiętam, że czytałem na stronie jakiś post " o wsiadaniu do nowego NX przez luk bagażnika". Ciekawe jak to się skończyło i czy ktoś Was wymieniał klamki? W serwisie przyznali, że 1 x to już robili.

Rzeczywistość jest taka - w zimowe ciemne poranki, przez aplikację , przed wyjściem z domu podgrzewam fotel, kierownicę oraz szybę , i nie mogę dostać się do tak przyjemnie nagrzanego samochodu za ćwierć mln. Poza tym funkcja odmrażania szyby jest wg mnie słabo wydajna i nie jest w stanie odmrozić przymarzniętej wycieraczki. W moim poprzednim niemiecki autku z podgrzewaną szybą , fotelami i kierownicą wsiadałem wprawdzie do zimnego autka, ale po przejechaniu 200 m (dojazd do głównej ulicy  2 min.) wszystko było już wystarczająco ciepłe i szyba rozmrożona. Mam też wrażenie, że w rynnie przed szyba zbiera się więcej niż w innych autkach śniegu, który zamienia się w lód. W Volvo można mieć nawet podgrzewane wycieraczki. W minusowych temperaturach wydajność baterii gwałtownie spadła, tak że na jednym tankowaniu do pełna robię  nie 850 ale tylko ok.700 km.
Nie wspomnę,że podczas śnieżycy wszystkie czujniki nie działają, a komunika o tym nie dale się wyłączyć na dłużej niż tylko chwilkę. Chyba to autko nadaje się do ciepłej Kalifornii  i dlatego jet tam tak lubiane.

Kiesewald
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350

Re: Zima zła: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Kiesewald »

Przejechałem już 21 tys. , średnie zużycie 6,2 l?100 km, autko fajne i wygodne, ale   .....  

W na początku roku 2023 odebrałem i przeżyłem kilka zimowych niewygód.  Byłem przekonany, że to wina pogody. W końcu taki mamy klimat. W pechowych dniach, kiedy po deszczu nadchodził mróz, nie można było otworzyć żadnych drzwi oprócz klapy bagażnika. Myślałem , że przymarzły mokre uszczelki.  Do samochodu wchodziłem po ogrzaniu suszarką do włosów  i z nastaniem wiosny całkiem o tym zapomniałem delektując zaletami pojazdu. Aktualny   atak bardzo mokrej zimy gwałtownie przypomniał mi o tych minionych kłopotach. Zauważyłem, że po zmoknięciu cudownych lexusowych klamek w temperaturze poniżej 0 st.C.  przycisk na wewnętrznej stronie klamki nie daje wcisnąć nawet z przy użyciu znacznej siły, podczas gdy normalnie wystarcza muśniecie. Mogłem porównać też z prawymi tylnymi drzwiami w których nie zamarzł. Przy zmianie opon na zimowe zgłosiłem problem, ale asystent uznał, że nie mam na to dowodów.  Z tego powodu nie mogą nic zrobić. Niby słusznie, bo wszystko działa. Mam nagrać video. Na moją uwagę, że mógłbym nie mieć smartfona, usłyszałem dowcipną odpowiedź : "Jak by nie było smartfonów to by nie było takich klamek" . 
Podejrzewam, że woda dostaje się do wnętrza i po zamarznięciu blokuje mechanizmy przyciskania, bo od środka można było drzwi otworzyć naciskanie unikatowej lexusowej klameczki wchodząc do auta od tyłu.  Gdyby tak było podobną usterkę powinni zauważyć inni użytkownicy nowych NXów bez garaży i wiat. Może ktoś ma podobne problemy? Pamiętam, że czytałem na stronie jakiś post " o wsiadaniu do nowego NX przez luk bagażnika". Ciekawe jak to się skończyło i czy ktoś Was wymieniał klamki? W serwisie przyznali, że 1 x to już robili.

Rzeczywistość jest taka - w zimowe ciemne poranki, przez aplikację , przed wyjściem z domu podgrzewam fotel, kierownicę oraz szybę , i nie mogę dostać się do tak przyjemnie nagrzanego samochodu za ćwierć mln. Poza tym funkcja odmrażania szyby jest wg mnie słabo wydajna i nie jest w stanie odmrozić przymarzniętej wycieraczki. W moim poprzednim niemiecki autku z podgrzewaną szybą , fotelami i kierownicą wsiadałem wprawdzie do zimnego autka, ale po przejechaniu 200 m (dojazd do głównej ulicy  2 min.) wszystko było już wystarczająco ciepłe i szyba rozmrożona. Mam też wrażenie, że w rynnie przed szyba zbiera się więcej niż w innych autkach śniegu, który zamienia się w lód. W Volvo można mieć nawet podgrzewane wycieraczki. W minusowych temperaturach wydajność baterii gwałtownie spadła, tak że na jednym tankowaniu do pełna robię  nie 850 ale tylko ok.700 km.
Nie wspomnę,że podczas śnieżycy wszystkie czujniki nie działają, a komunika o tym nie dale się wyłączyć na dłużej niż tylko chwilkę. Chyba to autko nadaje się do ciepłej Kalifornii  i dlatego jet tam tak lubiane.

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Fajna opinia. Dzieki

U mnie znowu jak zamkne auto kluczykiem lub dotykajac klamki to nie moge uruchomic podgrzewania samochodu zdalnie bo jest blad ze autoalarm jest wlaczony.

Dodatkowo nie odblokuje auta telefonem jesli zamkne go kluczykiem. Tez tak macie?
Omotenashi
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Omotenashi »

Zaznacze tylko, ze podczas sniezycy w nowych samochodach z kamerami, radarami itp. jest norma, iz glupieja i sie wylaczaja. Absolutnie nie jest to wada NXa tylko specyfika tzw. nowoczesnosci
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Omotenashi wrote:Zaznacze tylko, ze podczas sniezycy w nowych samochodach z kamerami, radarami itp. jest norma, iz glupieja i sie wylaczaja. Absolutnie nie jest to wada NXa tylko specyfika tzw. nowoczesnosci
RX ma podgrzewane te systemy :)
Post Reply

Return to “Lexus NX”