Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

vki wrote: 14 Nov 2023, o 22:23 W 4 stycznia minie rok jak odebrałem z salonu Lexa. Przegląd serwisowy jest co rok lub co 15 tyś. km.
Czy na przegląd muszę się zgłosić do 4 stycznia 2024r. aby nie utracić gwarancji, czy może można np.  przeciągnąć o miesiąc.
Może się ktoś orientuje jak Toyota Polska podchodzi do takich spraw.   

Jak dwa dni się spóźnisz to nikt raczej z tego powodu nie będzie robił dramy. Ale taki miesiąc bez zgłoszenia chęci zrobienia tego przeglądu wcześniej to niewykluczone, że może być podważony. Powiedzmy, że jak 4 stycznia umówisz się na przegląd 15 stycznia to pewnie ASO to wklepie i nie będzie problemu. Zresztą chyba najlepiej ich zapytać.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

mcendrju wrote: 14 Nov 2023, o 22:31
vki wrote: 14 Nov 2023, o 22:23 W 4 stycznia minie rok jak odebrałem z salonu Lexa. Przegląd serwisowy jest co rok lub co 15 tyś. km.
Czy na przegląd muszę się zgłosić do 4 stycznia 2024r. aby nie utracić gwarancji, czy może można np.  przeciągnąć o miesiąc.

Jak dwa dni się spóźnisz to nikt raczej z tego powodu nie będzie robił dramy. Ale taki miesiąc bez zgłoszenia chęci zrobienia tego przeglądu wcześniej to niewykluczone, że może być podważony. Powiedzmy, że jak 4 stycznia umówisz się na przegląd 15 stycznia to pewnie ASO to wklepie i nie będzie problemu. Zresztą chyba najlepiej ich zapytać.

Mcendrju ma rację. Konsekwencje zależą od reakcji ASO, więc to z nimi trzeba negocjować. Tylko w ten sposób "ubezpieczysz" się od ewentualnych następstw. 

NX350h Prestige | MY 2024
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Plexus wrote: 15 Nov 2023, o 08:13
mcendrju wrote: 14 Nov 2023, o 22:31

Mcendrju ma rację. Konsekwencje zależą od reakcji ASO, więc to z nimi trzeba negocjować. Tylko w ten sposób "ubezpieczysz" się od ewentualnych następstw. 

To też nie jest powiedziane, że tylko od ASO. Gwarancję daje Toyota Polska i oni mogą ją podważyć. Tak jak ewentualne drobne rozbieżności mogą nie przeszkadzać w naprawie drobiazgów na gwarancji przez ASO (tutaj pewnie ASO - Toyota Polska sobie w miarę ufają i nikt nie weryfikuje drobiazgów), albo coś co jednoznacznie nie wymaga przeglądu - no np drzwi się obluzują, albo multimedia szwankują, tak przy np zepsuciu silnika już robi się gorzej. ASO zgłasza takie coś do centrali, centrala wtedy sprawdza czy powinno się go wymienić na gwarancji czy nie (bo przecież taki silnik to jakieś 100k (a pewnie i więcej) - i muszą to udowodnić, żeby centrala Toyoty to uwzględniła).

Kolega miał tak z KIA Rio. Tam te Kiowe gwarancji 7 lat jak się robi przeglądy, i tak po 5tym roku nieco się spóźnił (COVIDy itp), niby nikt mu nic nie powiedział. Niestety po paru miesiącach popsuł mu się silnik (nie wiem jak 1.0 niewysilone może się popsuć po 70kkm - niby przez wadliwy katalizator). No i KIA zaczęła robić problemy, że w sumie gwarancja nie obowiązuje bo przegląd za późno. Trochę tam przepychanek było i ostatecznie wzięli to na klatę i zrobili wymianę na gwarancji, co ciekawe za kata musiał kolega zapłacić - bo tego chyba gwara nie obejmowała.

IMO Ja bym starał się zmieścić w ustawowym terminie.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Omotenashi
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Omotenashi »

RafalWawa wrote:
WK7532 wrote: 13 Nov 2023, o 23:39
Omotenashi wrote: 13 Nov 2023, o 19:41 [emoji108][emoji108][emoji108]
Ale do produkcji dopiero czy juz cos w trakcie ?

Do jutra mam czas żeby potwierdzić , ale mam dylemat - dwie wersje - Prestige z pakietami D+T za 257k i Omotenashi za 277k czy warto dopłacać ? Zależy mi na pamięci foteli, a to ma tylko Omo.

Ta wersja prestige nie zawiera pamięci foteli, ponadto ma gorsze fotele ( w omo są ze skóry naturalnej, w prestige - ze sztucznej, albo naturalnej ale kiepskiej),dodatkowo - OMO posiada dużo wygodniejszą ( grubszą, z lepszej skóry ) kierownicę ( dużo przyjemniej i wygodniej się ją trzyma). 
Jeśli dasz radę dołożyć 20Kzł to ja bym brał omo (przy odsprzedaży powienieneś trochę tej różnicy odzyskać)

Serio OMO ma inna kierownice w stosunku do Prestige z pakietami ? Jestes pewien ?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Omotenashi wrote:
RafalWawa wrote:
WK7532 wrote: 13 Nov 2023, o 23:39 Do jutra mam czas żeby potwierdzić , ale mam dylemat - dwie wersje - Prestige z pakietami D+T za 257k i Omotenashi za 277k czy warto dopłacać ? Zależy mi na pamięci foteli, a to ma tylko Omo.

Ta wersja prestige nie zawiera pamięci foteli, ponadto ma gorsze fotele ( w omo są ze skóry naturalnej, w prestige - ze sztucznej, albo naturalnej ale kiepskiej),dodatkowo - OMO posiada dużo wygodniejszą ( grubszą, z lepszej skóry ) kierownicę ( dużo przyjemniej i wygodniej się ją trzyma). 
Jeśli dasz radę dołożyć 20Kzł to ja bym brał omo (przy odsprzedaży powienieneś trochę tej różnicy odzyskać)

Serio OMO ma inna kierownice w stosunku do Prestige z pakietami ? Jestes pewien ?
Nie wydaje mi sie. Obie sa z prawdziwej skory. Tak samo jak mieszek selektora biegow.
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

Omotenashi wrote: 15 Nov 2023, o 18:57
RafalWawa wrote:
WK7532 wrote: 13 Nov 2023, o 23:39
Do jutra mam czas żeby potwierdzić , ale mam dylemat - dwie wersje - Prestige z pakietami D+T za 257k i Omotenashi za 277k czy warto dopłacać ? Zależy mi na pamięci foteli, a to ma tylko Omo.

Na pewno jest różnica między Prestige a FSport, bo mam i widzę. Z omo - siedziałem i jechałem takim i wydaje mi się że ma taką samą jak fsport ale to powiedzmy na 95% pewności że tak jest ( fsport i zdaje sięże omo też mająprawdziwą skórę, a Prestige - taką samą jak na fotelach i w dotyku ta kierownica jest po prostu inna). Co do różnicy z fsport jestem absolutnie pewien
Omotenashi
Lex user

Post by Omotenashi »

RafalWawa wrote:
Omotenashi wrote: 15 Nov 2023, o 18:57
RafalWawa wrote: Ta wersja prestige nie zawiera pamięci foteli, ponadto ma gorsze fotele ( w omo są ze skóry naturalnej, w prestige - ze sztucznej, albo naturalnej ale kiepskiej),dodatkowo - OMO posiada dużo wygodniejszą ( grubszą, z lepszej skóry ) kierownicę ( dużo przyjemniej i wygodniej się ją trzyma). 

Na pewno jest różnica między Prestige a FSport, bo mam i widzę. Z omo - siedziałem i jechałem takim i wydaje mi się że ma taką samą jak fsport ale to powiedzmy na 95% pewności że tak jest ( fsport i zdaje sięże omo też mająprawdziwą skórę, a Prestige - taką samą jak na fotelach i w dotyku ta kierownica jest po prostu inna). Co do różnicy z fsport jestem absolutnie pewien
Ale napisales o OMO i Prestige
Teraz Fsport i Prestige
To zupelnie co innego - wszyscy wiemy, ze Fsport ma inna kierownicę
WK7532
Lex user
Model Lexusa: NX350h Omotenashi (bez Lux)

Post by WK7532 »

Dziękuję Panowie za porady, zamówione Omo, odbiór na początku lutego 2024, myślę ,że nie będę żałował, nie odbyłem nawet jazdy próbnej, przesiadam się z Ravki, więc brałem w ciemno. :)
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

w czym problem z jazdą testową? :) teraz to bym sobie nx na weekend wziął i dobrze potestował
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Omotenashi
Lex user

Post by Omotenashi »

WK7532 wrote:Dziękuję Panowie za porady, zamówione Omo, odbiór na początku lutego 2024, myślę ,że nie będę żałował, nie odbyłem nawet jazdy próbnej, przesiadam się z Ravki, więc brałem w ciemno. :)
Elegancko ;)
Na jakie kolorki lakieru i wnetrza postawiles ?
Post Reply

Return to “Lexus NX”