Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Kupując auto na 2-3 lata blacha Mazdy mnie nie interesuje. Jeśli chodzi o napęd, to jeszcze nie wiem na co zdecyduję się po Lexusie NX 350h. Może będzie to jakiś PHEV, może Tesla, a może nowy RX. Rynek samochodowy zmienia się obecnie w bardzo szybkim tempie i będę na bieżąco go obserwował. Kupując w 2018r nowe Audi A6 z silnikiem wysokoprężnym w życiu nie przypuszczałem, że po 3 latach, gdy zdawałem auto, silniki wysokoprężne spadną na margines sprzedaży. Dlatego jestem ciekawy tej nowej Mazdy, tym bardziej, że na razie zbiera bardzo pozytywne opinie. Wybieram się też oczywiście na premierę nowego RX. Zobaczymy, czy warto zapłacić 122tys więcej za RX350h w porównaniu do NX350h. Rabaty będą kluczowe.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:Kupując auto na 2-3 lata blacha Mazdy mnie nie interesuje. Jeśli chodzi o napęd, to jeszcze nie wiem na co zdecyduję się po Lexusie NX 350h. Może będzie to jakiś PHEV, może Tesla, a może nowy RX. Rynek samochodowy zmienia się obecnie w bardzo szybkim tempie i będę na bieżąco go obserwował. Kupując w 2018r nowe Audi A6 z silnikiem wysokoprężnym w życiu nie przypuszczałem, że po 3 latach, gdy zdawałem auto, silniki wysokoprężne spadną na margines sprzedaży. Dlatego jestem ciekawy tej nowej Mazdy, tym bardziej, że na razie zbiera bardzo pozytywne opinie. Wybieram się też oczywiście na premierę nowego RX. Zobaczymy, czy warto zapłacić 122tys więcej za RX350h w porównaniu do NX350h. Rabaty będą kluczowe.
No wlasnie co do rabatow. Sprzedawca mojego NXa mowil mi ze rabatowanie bardzo ucięli na RXa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

whero wrote:
AGUS wrote:
whero wrote:z ciekawości... są gdziekolwiek dostępne pasujące felgi poza ASO? (ktoś szukał?)
Właśnie zastanawiam się.

Jeśli chodzi o opony to raczej pozycja 1. Czy 800kg nośności wystarczy? Czy muszą być wzmacniane?

Bridgestone Blizzak LM001 235/50 R20 100 T (+), AO » Oponeo
Michelin Pilot Alpin 5 SUV 235/50 R20 104 V XL » Oponeo
Continental WinterContact TS 850 P 235/50 R20 100 T FR » Oponeo
Pirelli Scorpion Winter 235/50 R20 104 V XL » Oponeo

Felgi: pytanie jaki rozstaw śrub itd?
Może ktoś wie ile kosztują same felgi w ASO?

https://cars.oponylider.pl/felgi-alumin ... 4453/38257
5x114,3 ale nie są montowane na szpilkach m12 a na śruby m14 więc prawie wszystkie felgi nie będą pasować
W ASO bez mocnych negocjacji kpl. 20cali- 12900zł (opony Pirelli Scorpion Winter)
Ceny bez negocjacji:
Felgi fabryczne - 4372zł
Felgi akcesoryjne - 2113zł
kpl. czujników - 1600zł

Alternatywa:
https://felgi-niemieckie.pl/konfigurato ... nz.sg.html
+
NA OPONEO
Michelin Pilot Alpin 5 (Pirelli Scorpion Winter 2 nie gwarantują z prod. 2022 - mogą przyjść nawet z 2019)
+kpl czunkików na oponeo - 600zł

Jakieś opinie?
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

AGUS wrote: Jakieś opinie?
producent tych felg deklaruje brak kompatybilności wszystkich swoich produktów z nowym nx'em (pomijając z tego co pamiętam niepoprawną szerokość, średnicę otworu centralnego itp)
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

whero wrote:
producent tych felg deklaruje brak kompatybilności wszystkich swoich produktów z nowym nx'em (pomijając z tego co pamiętam niepoprawną szerokość, średnicę otworu centralnego itp)
Te felgi są też na oponeo
https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/ ... 30-et35-00
Konsultant sprawdzał i tylko te jedyne na rynku mają homologację na nowego NX i muszą pasować.

W FELGI-NIEMIECKIE.PL też sprawdzał i potwierdził powyższą informację

Kolejny serwis też potwierdza
https://cars.oponylider.pl/felgi-alumin ... 4453/38258

Skąd Ty masz te informacje?
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

AGUS wrote:
whero wrote:
Te felgi są też na oponeo
https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/ ... 30-et35-00
Konsultant sprawdzał i tylko te jedyne na rynku mają homologację na nowego NX i muszą pasować.

W FELGI-NIEMIECKIE.PL też sprawdzał i potwierdził powyższą informację

Kolejny serwis też potwierdza
https://cars.oponylider.pl/felgi-alumin ... 4453/38258

Skąd Ty masz te informacje?
w specyfikacji widnieje otwór środkowy 72.6 mm a w specyfikacji lexus podaje 60.1 mm .. szerokość obręczy tutaj masz 8.5 a lexus podaje 7.5 (przykładowo w dokumentach homologacji / na naklejce / w instrukcji użytkownika) ... (z tego co pamiętam przy aktualnych zmianach w regulacjach prawnych (zmiana z 7.5 na 8.5) powoduje to również niezgodność z homologacją pojazdu ~ dowolne zdarzenie drogowe w takim przypadku może zostać przypisane tobie, a ubezpieczyciel prawie na pewno odmówi wypłacenia jakiegokolwiek odszkodowania jeżeli zauważy taką wymówkę)
Attachments
Capture.PNG
Capture.PNG (53.79 KiB) Viewed 2056 times
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

Nic mi powyższa tabela nie mówi, nie widzę tego parametru - nie znam się na tym temacie.

Oznacza to, że wszyscy jesteśmy zdani na zestaw z ASO z oponami, których nie chcemy w cenie za jaką zechcą sprzedać? Samych felg prawdopodobnie nie można kupić - info z jednego z serwisów.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Hej.

A nie myśleliście o założeniu opon wielosezonowych? Całkiem dobre opinie zbierają, szczególnie Michelin Cross Climate 2. Co o tym sądzicie? Do mnie jakoś runflaty nie przemawiają, za to wielosezonówki coraz bardziej :) Rozkminiam na razie temat czysto teoretycznie, zarówno jednych jak i drugich nigdy nie używałem, nie mam żadnych doświadczeń...

W oponeo runflat'ów w rozmiarze 235/50/20 nie znajduję. Dziwne to i trochę mnie to niepokoi. Zdaje się, że ten rozmiar jest trochę nietypowy...

Pozdrawiam
maran6
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by maran6 »

AGUS wrote:Nic mi powyższa tabela nie mówi, nie widzę tego parametru - nie znam się na tym temacie.

Oznacza to, że wszyscy jesteśmy zdani na zestaw z ASO z oponami, których nie chcemy w cenie za jaką zechcą sprzedać? Samych felg prawdopodobnie nie można kupić - info z jednego z serwisów.
Można kupić same obręcze. Popytaj w aso. Jeśli dostale info, że nie można to był kit. Kupując zestaw kół zimowych z nowym autem dodatkowo można dostać rabat na auto. Dopytaj dokladnie.
maran6
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by maran6 »

maciejp wrote:Hej.

A nie myśleliście o założeniu opon wielosezonowych? Całkiem dobre opinie zbierają, szczególnie Michelin Cross Climate 2. Co o tym sądzicie? Do mnie jakoś runflaty nie przemawiają, za to wielosezonówki coraz bardziej :) Rozkminiam na razie temat czysto teoretycznie, zarówno jednych jak i drugich nigdy nie używałem, nie mam żadnych doświadczeń...

W oponeo runflat'ów w rozmiarze 235/50/20 nie znajduję. Dziwne to i trochę mnie to niepokoi. Zdaje się, że ten rozmiar jest trochę nietypowy...

Pozdrawiam

Teoretycznie super. Jeśli nie ma śniegu. Zużywają też się szybciej od letnich, więc czesto s sezon zimowy wjeżdżasz już lekko zużytymi wielosezonówkami.
Post Reply

Return to “Lexus NX”