Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:Na liczniku już 11tys/km przebiegu. Za 4tys/km pierwszy przegląd, który mam w cenie. Co ile lat Lexus wprowadza FL swoich modeli? Pytam dlatego, że na razie jestem tak zadowolony z samochodu, że planuję zamówić wersję po FL. A że na NX czeka się 1,5 roku, to trzeba monitorować sytuację.
Co 3-4 lata.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Od czasu premiery minął już rok. Jeśli kolejki się nie skrócą, to zamawiając auto pod koniec 2023 roku z dużym prawdopodobieństwem otrzymamy model po FL. Gdybym miał po przejechaniu 11tys/km wymienić tylko jedno pozytywne i negatywne zaskoczenie, to będzie to spalanie i zamykanie klapy bagażnika. Tak niskiego spalania w życiu nie spodziewałem się w takim samochodzie. Ostatnio jeżdżąc dłuższe odcinki na tempomacie z prędkością 130km/h, komputer pokazuje 6,5L. Pewnie w okresie zimowym spalanie wzrośnie. Natomiast negatywnym zaskoczeniem i bardzo denerwującym jest zamykanie całego samochodu poprzez naciśnięcie przycisku na klapie bagażnika. Wysiadasz z samochodu, bierzesz zakupy z bagażnika i chcesz zamknąć cały samochód poprzez jedno kliknięcie. Niestety masz góra 50% szans, że ci się uda. Zamiast tego musisz najpierw nacisnąć przycisk, albo machnąć nogą, żeby klapa się zamknęła, a później jeszcze podejść i dotknąć klamki na drzwiach. Zamiast jednej czynności trzeba wykonać dwie.
nexus
Nowy lex user
Model Lexusa: UX, NX

Post by nexus »

Nie mam takiego problemu,
Naciskasz przycisk z kłódką (masz dwa przyciski - 1 tylko zamknięcie klapy, 2 zamknięcie całego auta z aktywacją alarmu) i odchodzisz 2 kroki (nie możesz być zbyt blisko klapy bagażnika), samochód dwukrotnie wyda sygnał ostrzegawczy i zamyka się wraz ze złożeniem lusterek.
Natomiast zamknięcie przez czujnik pod zderzakiem nie sprawdzałem, zamyka klapę ale czy aktywuje alarm? muszę sprawdzić, ale wątpię. Chyba że auto było zamknięte z aktywacją a otwierane przez "kick" i zamykane też w ten sposób no to może w takim przypadku zadziała full ryglowanie.
A przy okazji, do innych użytkowników,
Jako źródło dźwięku jest możliwość wybrania radia internetowego, ale (po zestawieniu Wi-Fi) nie ma opcji żadnego wyboru stacji.
W jaki sposób można wybrać stacje internetowe? Nie widzę w systemie programu do obsługi RI. (Chyba pora zajrzeć w instrukcję, jeśli coś tam na ten temat w ogóle jest)
Łączę androida z LNX bez kabla, mam pulpit telefonu ale nie reaguje na dotyk w ikony programów - może ktoś z Was już to rozszyfrował?
Z kablem czy bez nie można dostać się do aplikacji telefonu (poza ograniczonymi z android auto ale to po kablu), natomiast dźwięk z apki do RI leci, ale nie ma wizualizacji.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Właśnie to jest kluczowe, że musisz po naciśnięciu przycisku zamykania całego auta uciekać od samochodu. Im dalej tym lepiej. Czasami wystarczą dwa kroki, a czasami musisz odejść dalej. Czasami musisz odejść w bok, a czasami oddalić się 4 kroki zamiast 2. A jak do tego masz ciężkie zakupy w rękach, to robią się niezła jaja. Jeśli chodzi o słuchanie muzyki, to po wejściu do samochodu mój Iphone łączy się bezprzewodowo i uruchamia się automatycznie Spotify. Działa to świetnie, a jakość dźwięku, to mistrzostwo świata. Mam Marka Levinsona. Oczywiście po dłuższym czasie musisz posiłkować się kablem, bo ładowarka indukcyjna nie ładuje.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Obstawism RXa w cenie od 350 tys bez rabatow. Max spec za pol bańki.

pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

Klaudiusz wrote:Obstawism RXa w cenie od 350 tys bez rabatow. Max spec za pol bańki.

Po co obstawiać skoro jest cennik ?
https://pdf-lexus.eu/lexus_pl/cenniki/NG-RX.pdf ; )

Podstawa bez niczego 352 900..., a OMOTENASHI 427 900 i 7,9 do setki...
Spoko wygląda RX 500h ale f-sport pół bańki ; )

edit

Teraz spojrzałem i szok... rx500h to w KOŃCU pełne 4x4, a nie efour i normalna skrzynia 6 biegowa hydrauliczna, a nie ECVT.
Last edited by pss on 31 Aug 2022, o 21:00, edited 2 times in total.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

pss wrote:
Klaudiusz wrote:Obstawism RXa w cenie od 350 tys bez rabatow. Max spec za pol bańki.

Po co obstawiać skoro jest cennik ?
https://pdf-lexus.eu/lexus_pl/cenniki/NG-RX.pdf ; )

Podstawa bez niczego 352 900..., a OMOTENASHI 427 900 i 7,9 do setki...
Spoko wygląda RX 500h ale f-sport pół bańki ; )
a to ciekawe - nx350h ma baterię litowo jonową a nowy rx350h nimh
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Oo prosze. Dzis rano jeszcze nie bylo.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ciekawostka. RX ma swiatla Blade Scan a nie Quad led jak w NX.

RX ma trzystrefowa klime w standardzie a w NX niedostepna. I wentylowane fotele w Omotenashi i F-Sport. Innych roznic w wyposazeniu nie widze.

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Spodziewałem się niższych cen. 122tys różnicy pomiędzy NX 350h Omotenashi, a RX 350h Omotenashi, to stanowczo za dużo. Przecież poza wielkością pomiędzy tymi samochodami nie ma wielkich różnic. Po ogromnym sukcesie nowego NX, Lexus poszedł za ciosem wprowadzając szybko nowego RX. Ostatnio czytałem, że z wszystkich samochodów Lexusa, właśnie RX jest najlepiej sprzedającym się modelem na Świecie. Przy takich cenach w Polsce RX nie odniesie sukcesu, ale na innych rynkach zapewne tak.
Post Reply

Return to “Lexus NX”