Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

tipsi wrote:Z filtrów kabinowych polecam takie węglowe z polifenolami. Koszt ok. 250,- ale działa bajka -- jedziesz za kopcącym dezelem i nie musisz przełączać na obieg wewnętrzny -- zero smrodu w aucie. Nie wierzyłem, że jest to aż tak skuteczne, póki nie wyskoczyłem z kasy i sobie takiego nie kupiłem. Nie wiem tylko, jak długo wytrzyma, bo na razie zrobiłem nim siakiś tysiąc czy półtora.

Co do zwalniania na zakrętach przez tempomat, to wynika stąd, że tempomat nie wie nic o przyczepności w danej chwili (pewnie za jakiś czas nowe wersje będą to uwzględniać). Na śliskim wejście w zakręt z dużą prędkością może w skrajnych warunkach skończyć się w krajobrazie.
W NXie masz ten filtr? Dasz linka?

Znalazlem, to ten? Wyglada ze NX ma ten sam filtr co Camry, ES RaV4

https://www.iparts.pl/czesc/filtr-kabin ... 40646.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PabloWRO
Lex user

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by PabloWRO »

Proggy wrote: 3 Aug 2023, o 19:26
MDU wrote:Dzieki za fajne porównanie i ocenę . Też użytkuję VW z 2018 zACC i mam takie same pozytywne odczucia stąd byłem ciekawy co jest jeszcze lepsze w NX
A z ciekawosci jak oceniacie Tiguna w porownaniu z NX ? Komfort jazdy, wyciszenie itp.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Do Tiguana przesiadłem się z Suzuki S-cross, więc przeskok jeśli chodzi o komfort/wyciszenie był ogromny. Myślałem, że zmiana na kolejne auto nie da wrażenia takiego progresu, ale jednak jest lepiej niż myślałem. Zaraz po odebraniu auta zrobiłem 2 trasy po 1000 km dzień po dniu i mogę powiedzieć, że NX wymęczył mnie znacznie mniej niż Tiguan zwykł to czynić na analogicznym dystansie. Fotele są bardzo wygodne, wygodniejsze niż w VW. A tych foteli bałem się najbardziej, bo jak juz pisałem na forum to na jeździe próbnej jeździłem F-sportem i tamte fotele mi nie podpasowały. Między zamówieniem auta a odbiorem czytałem i słyszałem na youtube, że fotele w NX są takie se, mają za krótkie siedzisko itd. Okazało się, że idealnie spasowały się z moim tyłkiem i plecami, a ja mały nie jestem (198 wzrostu / 100kg wagi)

Żeby nie było, że pieję z zachwytu - to nie jest tak, że tam nic nie słychać i wszystko jest idealnie. Przy przelotowej 140-160 słychać szum powietrza, opon, silnika, ale jednocześnie jest to na tyle niemęczące, że nie przeraża mnie perspektywa wyjazdu do Chorwacji za kilka dni ;)
350h omotenashi + luxury + terrain khaki,
- 31.12.2021 zamówienie
- 28.03.2023 przetwarzanie zamówienia
- 11.04.2023 rozpoczęcie produkcji
- 3.05.2023 opuścił fabrykę
- 17.06.2023 dostarczony do salonu
- 7.07.2023 odebrany
PabloWRO
Lex user

Post by PabloWRO »

tipsi wrote: 4 Aug 2023, o 08:17 Co do zwalniania na zakrętach przez tempomat, to wynika stąd, że tempomat nie wie nic o przyczepności w danej chwili (pewnie za jakiś czas nowe wersje będą to uwzględniać). Na śliskim wejście w zakręt z dużą prędkością może w skrajnych warunkach skończyć się w krajobrazie.

Ma to sens. Muszę się do tego po prostu przyzwyczaić. W Tiguanie  kiedy czułem że tempomat przesadza po prostu go wyłączałem, ale zazwyczaj to wyglądało tak, że jechało się w sznurku i jechałem z prędkością taką jak auto przede mną, więc wszystko było pod kontrolą. W NX w zakrętach, na ACC, jadę często wolniej niż auto przede mną, więc na prostej później auto musi podgonić, żeby na kolejnym zakręcie znów się oddalić. Trochę irytuje, ale rozumiem zamysł konstruktorów. Ma być bezpiecznie
350h omotenashi + luxury + terrain khaki,
- 31.12.2021 zamówienie
- 28.03.2023 przetwarzanie zamówienia
- 11.04.2023 rozpoczęcie produkcji
- 3.05.2023 opuścił fabrykę
- 17.06.2023 dostarczony do salonu
- 7.07.2023 odebrany
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

PabloWRO wrote: 4 Aug 2023, o 09:21
Proggy wrote: 3 Aug 2023, o 19:26
MDU wrote:Dzieki za fajne porównanie i ocenę . Też użytkuję VW z 2018 zACC i mam takie same pozytywne odczucia stąd byłem ciekawy co jest jeszcze lepsze w NX
A z ciekawosci jak oceniacie Tiguna w porownaniu z NX ? Komfort jazdy, wyciszenie itp.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Żeby nie było, że pieję z zachwytu - to nie jest tak, że tam nic nie słychać i wszystko jest idealnie. Przy przelotowej 140-160 słychać szum powietrza, opon, silnika, ale jednocześnie jest to na tyle niemęczące, że nie przeraża mnie perspektywa wyjazdu do Chorwacji za kilka dni ;)

Jakbym był pewny, że zostawiam NX to na 100% bym wygłuszył od opon +50% do komfortu bym obstawiał.
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
tipsi
Lex user
Model Lexusa: NX (wannabe)

Post by tipsi »

O tym filtrze z polifenolami -- mam go w H. Kona electric.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

tipsi wrote:O tym filtrze z polifenolami -- mam go w H. Kona electric.
Zamowilem. Bedzie w poniedzialek. Dam znac czy daje rade :) pod Pruszkowe na A2 zawsze smierdzi niemilosiernie. Wiec test bedzie zacny.

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Klaudiusz wrote: 3 Aug 2023, o 19:36
whero wrote:przy przebiegu ~ 9500km przejrzałem filtry ~ silnikowy powietrza czyściutki ~ zaciąga czyste czyste i raczej nie będę się tym przejmował za to kabinowy zakwalifikowałem już i podmieniłem od razu na nowy ;) - jakoś tak zawsze wolę mieć profilaktycznie w zapasie po 2-3 sztuki wszystkich rzeczy do aut
1310A? Filtron?

mocno budżetowy węglowy blue print - po odbiorze auta zamówiłem ~ 7 sztuk w dobrej cenie na przecenie hurtowni ;) ~ nie chcę narzekać ale przyglądając się oryginałowi to nawet te bardzo budżetowe 3cio partyjne wydają się być wykonane drożej niż OEM - z tego co kojarzę z procedur serwisowych to jest to element automatycznie wymieniany przy przeglądzie gwarancyjnym a koszt w cenniku Lexusa (nie pamiętam dokładnych kwot i mogły się zmienić)  kilka/naście razy wyższy od zamiennika

osobiście nie jestem alergikiem / innych predyspozycji zwiększających wartość wyższej klasy filtrów ~ wolę świeże węglowe wymieniane w tej samej cenie kilka razy częściej niż się zastanawiać czy już zmieniać czy jeszcze nie filtry po ~ kilkaset złotych (osobiście lubię sprawdzać takie rzeczy na bieżąco)
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ja zapalcilem 130zl za najdrozszy manna. Najpierw wstawie do Camry ktory ma ten sam system nanoe co NX a pozniej albo doloze do NXa albo oddam tesciowi do CHr. Wszystkie auta maja te same filtry.

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Klaudiusz wrote: 4 Aug 2023, o 20:48 Ja zapalcilem 130zl za najdrozszy manna. Najpierw wstawie do Camry ktory ma ten sam system nanoe co NX a pozniej albo doloze do NXa albo oddam tesciowi do CHr. Wszystkie auta maja te same filtry.

to jeżeli mnie pamięć nie myli to za komplet 7 węglowych zapłaciłem mniej ;) ~ ale to w aktualnym tempie zapas na 3-4 lata 
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ale ja jestem silnym alergikoem. I’ll give it a try :)

W aso toyoty ponad 130zl to koszyuje papierowy :)

Post Reply

Return to “Lexus NX”