[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
wybuch
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: [is200]Check Engine + migające TRC off!

Post by wybuch »

dzięki Kolego!
mam na szczęście takiego,co ogarnia,ale ciekaw byłem ile krzyczą za taką usługę.
strokus20
Lex user
Model Lexusa: is 200 :)

Post by strokus20 »

Hej u mnie występuje podobny problem też swieci check engine i mruga TRC a do tego jeszcze obroty są na poziomie 2500-3000 non stop czy to na luzie czy podczas jazdy. Odpiecie klemy raz pomaga a raz nie. Kilkakrotne odpalenie też nie zawsze pomaga a czasem nawet auto samo sie jakoś zresetuje i jezdzi normalnie, ale po kilkunastu km problem sie znow pojawia. Co moze byc tego przyczyna, bo u nas o dobrego elektryka to ciężko albo niema wcale programu do lexa albo niema czasu. Prosze o podpowiedzi. A gdzię jest umiejscowiony ten czujnik wała? Jeśli wyjdzie że to on nawala, i czy są jakieś problemy z jego wymianą, trzeba ponownie konfigurować komputer czy coś takiego?
Keepmovin
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by Keepmovin »

Hej,

z chęcią podpowiedziałbym Ci co masz zrobić, ale niestety szukanie w ten sposób informacji nic nie da ( sam wiem, bo sam najpierw pytałem ;) ). Możliwe, że będzie to albo TPS(czujnik położenia pedału gazu przy przepustnicy) albo czujnik VVT-I ( zmiennych faz rozrządu ). Wszystko powie Ci komputer, musisz podjechać do swojego mechanika, każdego innego o dobrej opini, on podepnie Ci samochód pod OBDII (każdy samochód go ma, nie musi być jakis specjalny Toyotowy albo Lexusowy). Jeżeli nie masz czasu możesz to zrobić sam. Kup na allegro urządzenie do Toyoty OBDII z kabelkiem usb na koncu ( podepniesz auto do lapka, masz w srodku CD, wszystko CI pokaze czytelnie ) albo adapterem bluetooth ( wtedy bedziesz mogl zrobic to przez Smartphona ).

A tak naprawde może to być 10,000 innych rzeczy. Najpierw dostań kod, poszukaj w internecie sam + napisz tu i będziemy kminić.

Pozdrawiam.
strokus20
Lex user

Post by strokus20 »

OK dzieki jestem umuwiony wstępnie na jutro na 14 u mechanika oby mnie znów nie zwodził dwa dni że niema czasu itd. Jak cos wyjdzie to napewno dam znać.
strokus20
Lex user

Post by strokus20 »

Znowu nic z tego, podpiął mi niby auto pod komputer ustawił model itd ale nic nie znalazł. Wyskoczyło mu: nie znaleziono systemu, czy coś takiego. Powiedział że musi zainstalować sobie jakiś system toyoty czy lexusa i wtedy bedzie coś działał. Więc trzeba sie uzbroić w cierpliwość i jeżdzić na razie tak jak jest. Na razie jest ok z autem.
strokus20
Lex user

Post by strokus20 »

Witam, jednak nie jest ok lex nie równo chodzi na wolnych obrotach i nie ma raczej swojej pełnej mocy,( nie mogłem za bardzo objechać renault trafic pod górke gdy wcześniej nie spotkałem za często takiego żebym miał problem w wyprzedzeniu). Przy wyższych obrotach czuć jak sie rozrząd zmienia ale na nizszych jest lekkie zamulenie. Podpowiecie coś czy jednak muszę czekać na komputer zeby dokładnie stwierdzić przyczynę. Jazda stała się trochę wk........ca, dlatego tak wypytuje. Dzięki.
Keepmovin
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by Keepmovin »

Spoko, wygląda na to, że nie masz aż tak "groźnego" problemu jak ja miałem. Z tego co mówisz, wychodzi na to, że będzie to czujnik położenia wału, dość prosta i niezbyt droga sprawa :ok:
strokus20
Lex user

Post by strokus20 »

Dzięki za pocieszenie.
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Keepmovin wrote: Z tego co mówisz, wychodzi na to, że będzie to czujnik położenia wału, dość prosta i niezbyt droga sprawa :ok:
A jakie są objawy uszkodzonego czujnika położenia wału ? Nie powinien wywalić się Check Engine ??
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
strokus20
Lex user

Post by strokus20 »

Właśnie mi wywalało check engine ale teraz się troche uspokoiło, tyle że niema auto raczej pełnej mocy, więc juz sam niewiem
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”