Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Post Reply
JJG_AUS_PL
Nowy lex user
Model Lexusa: RX450h+

Re: Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Post by JJG_AUS_PL »

Nowa cennik - ceny nowych RX 450h+ znowu obniżone. Wersja Omotensahi teraz 393,800. Ciekawe ja to się przeniesie na utrzymanie ceny auta za rok-dwa ? 

Lexus user 123
Lex user
Model Lexusa: RX

Post by Lexus user 123 »

Pytanie czy jest szansa żeby dealer dał rabat na zamówiony w wyższej cenie samochód?
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Wg mnie ta promocja polega na rabacie od ceny katalogowej. Mi przynajmniej tak liczyli. Dodatakowo po 2% za grupe zawodową i program Lexuscośtam dla posiadaczy Lexow albo Toyek z hakiem i kompletem zimowych kół 21" zrobili cenę 404k.
Lexus user 123
Lex user

Post by Lexus user 123 »

Tak, to rabat od ceny katalogowej. Ale to bez znaczenia, po prostu za tyle można teraz kupić RX-a, ew można jeszcze dostać jakiś dodatkowy rabat od dealera, za grupę zawodową, lojalność itp. A przed obniżką dealerzy dawali bardzo minimalne rabaty, no chyba że dla flotowych.

Dla wersji Omotenashi 450h+ nowa cena aż 7% taniej (-30 tys) z dnia na dzień! Czy ktoś może wyjaśnić skąd taka obniżka?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Post by Klaudiusz »

Lexus user 123 wrote:Tak, to rabat od ceny katalogowej. Ale to bez znaczenia, po prostu za tyle można teraz kupić RX-a, ew można jeszcze dostać jakiś dodatkowy rabat od dealera, za grupę zawodową, lojalność itp. A przed obniżką dealerzy dawali bardzo minimalne rabaty, no chyba że dla flotowych.

Dla wersji Omotenashi 450h+ nowa cena aż 7% taniej (-30 tys) z dnia na dzień! Czy ktoś może wyjaśnić skąd taka obniżka?
Zwiekszyli moce przerobowe. Auta sa dostepne od reki. Teraz zeby utrzymac ten sam volumen sprzedazy lub zysku musza po prostu wiecej sprzedac. A zeby wiecej sprzedac musza albo zainwestowac kupe kasy w reklame albo obnizyc cene. Cene ssmochod dyktuje rynek. Jest Q7, X5 mozna kupic za podobne pieniądze to po co komu Lexus? Na auta nie czeka sie juz po 2 lata.
Lexus user 123
Lex user

Post by Lexus user 123 »

Klaudiusz wrote: 2 Aug 2024, o 10:47
Lexus wrote:Tak, to rabat od ceny katalogowej. Ale to bez znaczenia, po prostu za tyle można teraz kupić RX-a, ew można jeszcze dostać jakiś dodatkowy rabat od dealera, za grupę zawodową, lojalność itp. A przed obniżką dealerzy dawali bardzo minimalne rabaty, no chyba że dla flotowych.

Zwiekszyli moce przerobowe. Auta sa dostepne od reki. Teraz zeby utrzymac ten sam volumen sprzedazy lub zysku musza po prostu wiecej sprzedac. A zeby wiecej sprzedac musza albo zainwestowac kupe kasy w reklame albo obnizyc cene. Cene ssmochod dyktuje rynek. Jest Q7, X5 mozna kupic za podobne pieniądze to po co komu Lexus? Na auta nie czeka sie juz po 2 lata.

No nie wiem. Zamawiałem akurat ta wersje w kwietniu, a produkcja ruszyla dopiero w lipcu.

Zamowiony: 25.04
Produkcja: 29.07

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Lexus user 123 wrote:
Klaudiusz wrote: 2 Aug 2024, o 10:47
Lexus wrote:Tak, to rabat od ceny katalogowej. Ale to bez znaczenia, po prostu za tyle można teraz kupić RX-a, ew można jeszcze dostać jakiś dodatkowy rabat od dealera, za grupę zawodową, lojalność itp. A przed obniżką dealerzy dawali bardzo minimalne rabaty, no chyba że dla flotowych.

No nie wiem. Zamawiałem akurat ta wersje w kwietniu, a produkcja ruszyla dopiero w lipcu.

Zamowiony: 25.04
Produkcja: 29.07

Czyli standard. Jak zamawiasz do produkcji to czekasz wlasnie okolo 2 miesiecy na slots. To bardzo krotko. Ja na swojego czekalem 2 lata.
ikw
Nowy lex user
Model Lexusa: 450h

Post by ikw »

Witam .
Tak przechodziłem z tragarzami ...no i nawet fajne tematy tu poruszane.
Dorzucę 3 grosze.
Właśnie zamieniłem 450h Fimpresion na 450h+ Omo.
Tak na szybko :
3,5 litra benzyna to jednak kul-turka , ale przy płynnym przyspieszaniu różnicy prawie nie słychać. Przy dynamicznym 450h+ wyje ostro.
Nie mniej wziąłem na testy weekendowe 450h+ . Wydaje mi się - ale nie jest to potwierdzone pomiarami , a raczej odczuciem , a co za tym idzie tym czym kierujemy się w codziennym użytkowaniu to to, że po przekroczeniu 140 km
ten samochód przyspiesza dość mozolnie. Poprzednik pokazuje moc silnika ....i z gracją dobija do 180 z przysłowiowym palcem w ...nosie.
Pewnie to tylko odczucie...ale na plus starej wersji.
Teraz komfort...tutaj 450h + zostaje daleko w tyle. Jeśli szukasz cruisera to poprzednik jest mięciutki jak babcina pierzyna.
Kocie ruchy - czyli co potrafi w zakrętach . No niestety ...babcina pierzyna ma to do siebie ze przy zakrętach spada z łóżka :)
450h+ trzyma się drogi tak jak poprzednik może sobie tylko zamarzyć. Ale pewnie coś za coś.
Adaptacyjne zawieszenie ....hmmm....zmieniałem tryby...ale żeby coś było czuć ? :)
Nie mniej...czasami lubię przycisnąć i nie czułem z tego powodu dyskomfortu . Nie mniej nowa wersja zapewne pozwala jeszcze szybciej pokonywać zakręty - po co ? nie wiem :) I tak było dość szybko w starym . A większość progów zwalniających była niezauważalna. W nowym...są zauważalne i to bardzo.
W starym klapa działała jak chciała - chodzi o otwieranie przyciskiem w klapie , albo nogą. Może po prostu nie czytałem instrukcji lub mam nie taki kolor sznurówek?
Nie mniej zabawnie było jak dzieciaki siedziały w bagażniku i któreś w niewiadomy sposób uruchomiło nogą zamykanie ...niby nic strasznego. Ale takie to trochę niedopracowane.
W nowym działa to szybko . Ale czy ma jakieś mankamenty to nie wiem.
W nowym klapa się wyżej otwiera . Jak ktoś wysoki jest to zaleta.
Siedzenia - mam wrażenie ze w starym było wygodniej. W nowym jest wydłużane siedzenie ...ale czy to jakaś bajka? Przy moim wzroście (187 ) nie za specjalnie to pomaga.
Nie wiem czy pozycjonowanie fotela w dol - tak żeby kolana były wyżej niż pośladki nie jest mniejsze niż w starym . A co za tym idzie podparcie uda nie ma zbytni sensu bo i tak nie dotyka w ten pozycji tych fotelowych ekstenderów.
Elektronika w czasie jazdy - super. Wybacza dużo błędów. Mam wrażenie ze bardziej pomaga niż przeszkadza. Na pewno trudniej komuś wjechać w ...tył.
System multimedialny włącza się szybciej w nowym niż w starym - czasami to było irytujące. Widocznie dali szybsze procki w tych wyświetlaczach.
W nowym światła adaptacyjne - działa to poprawnie. Dziwnie ..ale poprawnie.
W starym ten automat do zmieniania na drogowe czasami się potrafił pogubić ...a co za tym z przeciwka nie byli do końca zadowoleni.
CO do cen ....jakieś ostre zniżki do elektryków czy coś takiego. No i ciśnienie na tą wersję.
Z NX 450h+ nie jest już tak fajnie - bo za dobrze się sprzedaje.
I jeszcze eksploatacja...Weekendowe używanie zaowocowało spalaniem 6,4 na 350 km raczej ostrej jazdy.
Co było ciekawe...w trybie charge udało mi się na 30 km doładować go z 1 km zasięgu do 32 km zasięgu. I nie była to sportowa jazda - wręcz przeciwnie. Zabudowany ...cala rodzina na pokładzie. Szybciej jak 200 nie pojedziesz bo zaczynają wymiotować.
Jeszcze zapomniałem o trakcji - nowy raczej start ma zauważalnie lepszy. Można by się pokusić o stwierdzenie, ze podobnie jak RZ w trybie eko :)
RZ tez miałem przyjemność testować kilka godzin - bardzo fajne auto :) Może nie ma 2,4 do setki...a zaledwie katalogowo 5.5...nie mniej fun z jazdy niesamowity.
To chyba tyle...

nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Mam pytanie do uzytkowników - czy w bagażniku jest gniazdo 230V / 1500W? W 500h chyba jest
rxhybrid
Nowy lex user

Post by rxhybrid »

Cześć,

Posiadam RX450h+ Omotenashi od kilku miesięcy.

Niestety, ale jest jakiś problem z oceną pojemności zbiornika paliwa - przy kontrolce rezerwy raz wleje 39 litrów raz 45 raz 52 - serwis rzeczywiście przyznaje, że jest z tym problem. Czy ktoś już miał to naprawione w ramach gwarancji?

System Mark Levinson w tym aucie to porażka, subwoofer jakby nie działał, dźwięk bez głębi i ciepła - totalne przeciwieństwo tego audio w lexusie III i IV generacji - czy ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Post Reply

Return to “Lexus RX”