Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Schładzanie działa to także w NX 350h?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Dziala. Pytanie czy odpala samochod zeby go schlodzic czy korzysta z baterii.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Poprzez zdalne sterowanie klimatyzacją mamy wybór schładzania lub grzania. Nie sprawdzałem w instrukcji obsługi, ale na moje samochód odpala na x czasu. Jest wtedy głośno po maską, więc raczej nie czerpie energii z baterii. Oprócz tego pokazuje się na telefonie następująca informacja ostrzegawcza;
- upewnić się, że pojazd jest w pełni unieruchomiony i otoczenie pojazdu jest bezpieczne
- upewnić się, że wewnątrz pojazdu nie ma ludzi ani zwierząt
- upewnić się, że pokrywa silnika nie jest otwarta lub pojazd nie jest zaparkowany w pomieszczeniu bez wentylacji
- z tej usługi należy korzystać tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Prosimy o poszanowanie środowiska i minimalizowanie nadmiernego hałasu lub zanieczyszczenia powietrza
- prosimy zawsze przestrzegać przepisów lokalnych i krajowych, które mogłyby ograniczyć korzystanie z tych usług w danym regionie(na przykład niektóre gminy i parki)
- upewnić się, że pojazd jest w pełni unieruchomiony i otoczenie pojazdu jest bezpieczne
- upewnić się, że pokrywa silnika nie jest otwarta lub pojazd nie jest zaparkowany w pomieszczeniu bez wentylacji
- z tej usługi należy korzystać tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Prosimy o poszanowanie środowiska i minimalizowanie nadmiernego hałasu lub zanieczyszczenia powietrza
- prosimy zawsze przestrzegać przepisów lokalnych i krajowych, które mogłyby ograniczyć korzystanie z tych usług w danym regionie(na przykład niektóre gminy i parki)
-
- Lex Driver
Czy kolega widział mój profil po lewej stronie? Cały czas opisuję wrażenia z użytkowania Lexusa 350h.lesiu005 wrote:Schładzanie działa to także w NX 350h?
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
po jeżdżeniu innymi hybrydami Lexusa (na nx'a czekam - z racji pracy oraz użytkowania podobnych systemów już ładne kilka lat lekko się tym interesowałem) - klimatyzacja się włączy i będzie działać, gdy poziom naładowania baterii zacznie spadać poniżej ~ 50% realnej pełnej pojemności (pusto na wyświetlaczu centralnym - dane % podaje z pamięci) po czym samochód odpali silnik spalinowy aby doładować baterie w okolice 80-85% pojemności (90% zakresu z wyświetlacza centralnego) elektryczna pompa klimatyzacji ponownie przechodzi na zasilanie z bateriiTomasz76 wrote:Poprzez zdalne sterowanie klimatyzacją mamy wybór schładzania lub grzania. Nie sprawdzałem w instrukcji obsługi, ale na moje samochód odpala na x czasu. Jest wtedy głośno po maską, więc raczej nie czerpie energii z baterii. Oprócz tego pokazuje się na telefonie następująca informacja ostrzegawcza;
przez ten cykl pracy włączający silnik spalinowy użytkownik otrzymuje ostrzeżenia w aplikacji
różnica przy 450h nie będzie aż tak duża latem - działający system zwiększy spalanie w 350h/450h podobnie co przy standardowym silniku spalinowym - za to zimą pompa ciepła w 450h wydajnie ogrzeje wnętrze korzystając z baterii zaś 350h będzie pracować silnikiem spalinowym aby ogrzewać wnętrze ciepłem z jego pracy - co zajmuje znacznie dłużej, jest znacznie droższe (z tego co pamiętam 350h nie ma wymiennika ciepła z płynem chłodniczym na wydechu? (szybsze dogrzanie silnika / ogrzewanie wnętrza itp.) no i oczywiście nieprzychylne podejście właścicieli parkingów / państw - regulacje prawne dotyczące pozostawiania samochodów spalinowych zaparkowanych na pracujących silniku / odpalaniu zdalnym i przez jaki czas po tym silnik może pracować
- Nex
- Lex Driver

Znalezione na jednej z grup fb. Dwa Lexy w teoretycznie tym samym kolorze... WTF
-
- Nowy lex user

Last edited by Bestia285 on 27 Aug 2022, o 23:21, edited 1 time in total.
- Nex
- Lex Driver
Tyle że w konfiguratorze jest tylko sonic white. Druga biel jest zarezerwowana fla wersji fsport. A na zdjęciu są dwa "nie sporty".Bestia285 wrote:Pierwszy biały to sonic white ( perłowy ). Drugi to podstawowa biel - white.
Ten perłowy jest jakby " złamany" beżem.
-
- Lex Master
Oba to Sonic White czyli perła. Nie przejmowalbym sie tym akurat. Wystarczy inne odbicie swiatla czy drzewo rzucajace cien.
-
- Lex Driver
Na liczniku już 11tys/km przebiegu. Za 4tys/km pierwszy przegląd, który mam w cenie. Co ile lat Lexus wprowadza FL swoich modeli? Pytam dlatego, że na razie jestem tak zadowolony z samochodu, że planuję zamówić wersję po FL. A że na NX czeka się 1,5 roku, to trzeba monitorować sytuację.