Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Na pewnoe nie na elektryka od Lexusa. Zaczekac jeszcze 3-4 lata i wtedy wymienic. RX na pewno sie nie rozleci :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Klaudiusz wrote: 18 Jul 2023, o 09:58 Na pewnoe nie na elektryka od Lexusa. Zaczekac jeszcze 3-4 lata i wtedy wymienic. RX na pewno sie nie rozleci :)

Tak, to jedna z opcji , ktore biore pod uwage.
Tylko  na przelom - czyli baterie SS - trzeba bedzie  realnie poczekac z 5 lat.
Jesli teraz zamowie RX to odbiore w I polowie przyszlego roku, wtedy obecne auto bedzie mialo 8 lat. Bedzie zapewne w swietnym stanie jak to Leksus, ale chyba juz bym chcial zmiany po takim okresie. Kolejne auto tez planuje na 7-8 lat, Leksus daje komfort niezawodnosci, a Kia 7 letnia gwarancje ;)

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Poczytaj warunki gwarancji kia ;) szczególnie podpunkty z gwiazdkami. Jak serwisujesz Lexusa co roku w ASO tez masz 10 lat gwarancji :)
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
tipsi
Lex user
Model Lexusa: NX (wannabe)

Post by tipsi »

Rozważam… Zeekr'a 001. Nie jest to co prawda klasyczny SUV, raczej crossover, ale jest dostatecznie obszerny i pakowny. Ponadto jest o wiele lepiej wykończony -- ma ładne wnętrze z eleganckich materiałów, na poziomie premium. Ma duży zasięg (a w kolejnych wersjach będzie miał jeszcze większy) i szybkie ładowanie. A przy dobrych osiągach cena wydaje się bardzo atrakcyjna jak za prawie 5-metrowy samochód. W Szwecji i Holandii kosztuje 240-290 tys., zależnie od wersji. A więc mniej niż podobnie wyposażony Lexus NX, przy wielkości podobnej raczej do RX. I ma do 10 lat gwarancji mechanicznej, zaś na akumulator do 200 tys. km. Oczywiście, jest to chińskie auto, ale jednak koncernu budującego bardzo uznane marki, np. Volvo, Polestar czy Lotus. Czekam na więcej testów, ale te wstępne są nader zachęcające. Toyota z RZ musi nadrobić więcej dystansu niż mogłoby się wydawać.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Marslo wrote: 18 Jul 2023, o 09:22 Ja tez sie bije z myslami czy i na jakie auto zmieniac mojego RX F Sport 4 gen.
W tym tygodniu umowilem jazde probna KIA EV 6 , niestety maja tylko silnik 229 KM RWD w aucie demonstracyjnym , mnie interesuje wersja 325 kM GT Line AWD.
A w przyszlym tygodniu bede mial na 2 dni RX 450h+ , cene juz wynegocjowalem , teraz czas ostatecznej decyzji.
Mamy juz w domu PHEV zony tj NX 450h+, wiec moze skok na gleboka wode i pelny elektryk, KIA daje 7 lat gwarancji , zasieg srednio ok 400 km. Mamy panele PV w domu i w biurze , wiec koszty energii beda minimalne.
Serce jest za RX , ale cos mnie kusi na pelnego elektryka. Mam juz doswiadczenia z BMW i3 od 5 lat, wiem jakie sa wady i zalety aut elektrycznych.
A moze pojezdzic jeszcze troche moim RX z 2016 r IV gen ,mam pelne wyposazenie, 126 tys przebiegu i auto jezdzi lepiej, niz nowe ;)
Po raz pierwszy nie wiem, czy warto zmieniac auto na nowe i nie mam pewnosci czy lepiej PHEV, czy juz czas na pelnego elektryka. RZ 450 e mnie nie przekonal ,KIA ma technologie 800 V i od 10 do 80 % laduje sie w 18 minut na szybkich ladowarkach, ktorych coraz wiecej. Poza tym 90 % czasu jezdze do 100 km od miejsca zamieszkania i ladowanie w domu/pracy wystarczy.
Jesli chodzi o RX to zawsze biore topowe wersje, zaczalem jezdzic RXami w 2007 r ( kiedys Prestige byl topowy, teraz Omotenashi ) i taki mam plan co do ew. RX 450 h+. Plus dach panorama, lubie doswietlic wnetrze wiosna i jesienia.

wątpię żeby zmiana w celu uzyskania ~ większego ekranu, nowszych multimediów etc. miała sens - masz dobre, zaufane, pewne auto gdybyś chciał lepiej ~ poproś w ASO żeby wymienili wszystkie płyny, filtry (np. paliwa), świece i się ciesz dalszym użytkowaniem, zmień opony na ładniejsze - masz bardzo fajne sensowne auto, sprawdzone na km i pewne - a to że jest 'starsze' 'brzydsze' - tobie ma służyć a nie sąsiadom 

auto kupując nowe masz piękna pewność stanu i historii ;) serwisowania - ale jak już posiadasz coś porównywalnego od nowego i wiesz na czym siedzisz - nie widzę dużego powodu żeby zmieniać

Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Nie chce spamowac watku NX, jak wczesniej pisalem mam powazne watpliwosci czy zmieniac auto i na jakie. Dotad jak wchodzila nowa generacja RX to po prostu bralem nowy model. Tym razem jest wiele za i przeciw.
Postep oznaczajacy mniejsze spalanie weglowodorow jest dla mnie istotny, nie chce wchodzic w glebsza dyskusje na ten temat bo zapewne mocno wzbudzilaby emocje.
Powiem tylko, ze wymiana zony NX 1 gen po 6 latach na NX 450h+ okazala sie sensowna i najmniej w tym chodzilo o multimedia.

Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

Spamujecie od dłuższego czasu. Załóżcie osobny temat na tego typu rozważania. Temat dotyczy NX-a.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

Ciekawy materiał

https://youtu.be/p9dli7qT5ZE

350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Piotr Jaracz
Nowy lex user
Model Lexusa: nx300h nx350h

Post by Piotr Jaracz »

To moje auto. Odebrany 31.05.2023 w Poznaniu. Usługę zamówiłem w marcu. Pozdrawiam 

PabloWRO
Lex user

Post by PabloWRO »

Zdradzisz jaki koszt takiego zabezpieczenia?

350h omotenashi + luxury + terrain khaki,
- 31.12.2021 zamówienie
- 28.03.2023 przetwarzanie zamówienia
- 11.04.2023 rozpoczęcie produkcji
- 3.05.2023 opuścił fabrykę
- 17.06.2023 dostarczony do salonu
- 7.07.2023 odebrany
Post Reply

Return to “Lexus NX”