[IS 200] Jaki Olej?
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
Travis-moze zamiast Motula dostałes jego podróbę o której swego czasu było głosno na forach motoryzacyjnych.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Też mi się tak wydaje ponieważ sam kiedyś się nabrałem na podrabianego motula. Teraz używam do GS (tego szybkiego) tylko motula i jest super.carinus wrote:Travis-moze zamiast Motula dostałes jego podróbę o której swego czasu było głosno na forach motoryzacyjnych.
Na tej stronce ładnie to opisali http://tuningklub.wielun.biz/viewtopic.php?t=1564
Ja polecam Millersa, nie ma tak dużego ryzyka podróby. a jakość oleju i innowacyjność firmy lepsza od Motul'a.
Sam zalałem tą oliwę do gs'a i jestem obecnie bardzo zadowolony - powiem coś więcej po większym przebiegu.
Dla porównania z Motul'em powiem, że znajomek na torze przy upalaniu auta ma na Millersie niższą temperaturę oleju o 15C co jednak coś znaczy.
Sam zalałem tą oliwę do gs'a i jestem obecnie bardzo zadowolony - powiem coś więcej po większym przebiegu.
Dla porównania z Motul'em powiem, że znajomek na torze przy upalaniu auta ma na Millersie niższą temperaturę oleju o 15C co jednak coś znaczy.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Potwierdzam słyszałem same zaletyLPGK wrote:Ja polecam Millersa, nie ma tak dużego ryzyka podróby. a jakość oleju i innowacyjność firmy lepsza od Motul'a.
Można skorzystać ze stronki kupić olej i odpowiednio go dobrać za pomocą dostępnej funkcji na stronie.
http://www.millersoils.pl/catalog/categ ... ategory=72
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
sprawdzając po butli i etykietach wychodzi że to jest oryginał. Dodam że to Motul x-clean 8100 5w30. Ale wydaje mi się że ten olej ma mniejszą gęstość niż poprzedni shell i dlatego mogą dziać się takie jaja. Silnik teoretycznie ma najechane 184tyś. Piszę teoretycznie bo nigdy nic nie wiadomo nawet jak jest książka serwisowa prowadzona od początku. No i wychodzi na to że wymieniam częściej olej niż w Corvette c5 gdzie wymiana jest co 6-8tyś km ^^carinus wrote:Travis-moze zamiast Motula dostałes jego podróbę o której swego czasu było głosno na forach motoryzacyjnych.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
Konrad mysle ze to nie wina oleju sprawdz czy nie masz jakis wyciekow na oringach itp i sprawdz czy po bucie to nie dymi moze gumki
Pogadaj z Sergiuszem on miał ostatnio taki problem i gumki wymienial w 2jz
Tkie ubytki oleju nie moze spowodowac zmiana oleju 5w30 na 5w30 nawet jakby byl podrobiony
Tkie ubytki oleju nie moze spowodowac zmiana oleju 5w30 na 5w30 nawet jakby byl podrobiony
tomekb wrote:Tkie ubytki oleju nie moze spowodowac zmiana oleju 5w30 na 5w30 nawet jakby byl podrobiony
Tyle, że w podrobionym nie wiesz czy masz 5w30 czy cos zupełnie innego.
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
podaj mi o jakie oringi Ci na http://www.toyodiy.com/parts/tomekb wrote:Konrad mysle ze to nie wina oleju sprawdz czy nie masz jakis wyciekow na oringach itp i sprawdz czy po bucie to nie dymi moze gumki
wszystko w sumie zaczęło się od momentu jak puściła uszczelka pod pokrywą zaworów. Była robiona uszczelka główna i jeszcze jakieś tam.
Wczoraj jak patrzyłem na ten olej na bagnecie to wygląda jakby był wypalony i smierdzi
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
W swoim mam najechane 130kkm i latam na tym samym Motulu,tyle że na bank oryginalnym.Zmieniałem olej po 20kkm i nie widziałem żeby jakoś go ubyło.Oryginał olej ma taki specyficzny słodkawy zapach,oczywiście jak wąchamy świeży olej.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Ja też jeżdżę na Motul x-clean 8100 5w30. Obecny przebieg licznikowy to 138tyś. Wymieniam co 15tyś, czasem pałuje auto, zero ubytków na bagnecie a olej przed spuszczeniem ma kolor brązowy a nie czarny tak jak np. miałem w Hondzie. Olej kupuje albo u kolesia z forum Civic Klub Polska albo w sklepie w mieście.