Aktualizacja oprogramowania Lexus Link Pro

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Re: Aktualizacja oprogramowania Lexus Link Pro

Post by przemosc »

https://lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=43091&start=20

Temat wałkowany przez Toyotę już od dawna. Dziwne, że dopiero teraz dotarli do klientów Lexowych z tą informacją.
adalbert62
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by adalbert62 »

Dla zainteresowanych. Właśnie pojawiła się na lexus-tech.eu aktualizacja map nawigacji w wersji Spring 2025. Waga 20.8 GB.
NX 350h Omo + Lux, Hazel, biała perła

Zamówiony 01.09.2023
W produkcji od 28.10.2023
Opuścił fabrykę 09.11.2023
W transporcie od 13.12.2023
U dealera od 13.01.2024
Odebrany 24.01.2024
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

No ok, ale chyba powinna się sama zainstalowac. Czy zgłosić to w lexie żeby tam ją zainstalowali, bo strasznie mylące są te aktualizację, niby przez neta w aucie, ale jednak nie...
adalbert62
Lex user

Post by adalbert62 »

odoja wrote: 20 Jul 2025, o 17:36 No ok, ale chyba powinna się sama zainstalowac. Czy zgłosić to w lexie żeby tam ją zainstalowali, bo strasznie mylące są te aktualizację, niby przez neta w aucie, ale jednak nie...
Sama sę nie zainstaluje, bo ma ponad 20GB. To jest aktualizacja map a nie oprogramowania nawigacji. Musisz pobrać ze strony najnowsze mapy (podczas pobierania trzeba jeszcze wygenerowac klucz aktywacji). Nagrywasz katalog z pobranego zzipowanego pliku na pendrive (FAT32). Pendriva wkladasz do USB A w aucie, odpalasz system i wchodzisz w ustawienia nawigacji i klikasz aktualizuj. Normalnie jest wtedy komunikat, że nie można aktualizowac i zgloś sie do serwisu, ale jesli w USB wykryje aktualizacje, to rozpoczyna proces. Ciekawe, że rozpoczęcie aktualizacji inicjuje się dopiero po zamknięciu auta i ponownym powrocie po kilku minutach i odpaleniu systemu. Robiłem już taką aktualizację na wiosnę i poszło prawidłowo. Trwa to około 30 minut !!

Zamówiony 01.09.2023
U dealera od 13.01.2024
Odebrany 24.01.2024
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Spoko :) Za kilka tysięcy km jadę na przegląd, spytam się czy tam mi tego nie zrobią, jeśli nie to sam coś pokombinuję.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Też to sam kiedyś robiłem i teraz też zrobię...

Natomiast w moim serwisie jak o to zapytałem, to wielkie oczy zrobili i stwierdzili że takich aktualizacji się nie robi, bo to nawigacja chmurowa :)
adalbert62
Lex user

Post by adalbert62 »

maciejp wrote: 20 Jul 2025, o 22:10 Też to sam kiedyś robiłem i teraz też zrobię...

Natomiast w moim serwisie jak o to zapytałem, to wielkie oczy zrobili i stwierdzili że takich aktualizacji się nie robi, bo to nawigacja chmurowa :)
Nawigacja może i chmurowa, ale tylko w trakcie prowadzenia. Jak chcesz wyznaczyć nową trasę przez odcinek, którego jeszcze nie ma na mapie to i tak nic z tego. Wyznaczy Ci wtedy trasę na podstawie map aktualnie wgranych. Miałem tak przy wyznaczaniu trasy z Krakowa do Miedzianej Góry pod Kielcami. Chciałem pojechać przez nową północną obwodnicę (mieszkam obok), ale się nie dało, bo w mapach jej nie miał i trasę wyznaczał starą siódemką. Podczas prowadzenie jak już zjadę na obwodnicę, to pięknie prowadzi i wszystko widzi (wtedy jest chmurowa :-).

Zamówiony 01.09.2023
U dealera od 13.01.2024
Odebrany 24.01.2024
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Jasna sprawa, szkoda tylko że w ASO o tym nie mają pojęcia, tylko sami użytkownicy muszą do tego dochodzić.
Rambo
Lex user

Post by Rambo »

adalbert62 wrote: 21 Jul 2025, o 13:57
maciejp wrote: 20 Jul 2025, o 22:10 Też to sam kiedyś robiłem i teraz też zrobię...

Nawigacja może i chmurowa, ale tylko w trakcie prowadzenia. Jak chcesz wyznaczyć nową trasę przez odcinek, którego jeszcze nie ma na mapie to i tak nic z tego. Wyznaczy Ci wtedy trasę na podstawie map aktualnie wgranych. Miałem tak przy wyznaczaniu trasy z Krakowa do Miedzianej Góry pod Kielcami. Chciałem pojechać przez nową północną obwodnicę (mieszkam obok), ale się nie dało, bo w mapach jej nie miał i trasę wyznaczał starą siódemką. Podczas prowadzenie jak już zjadę na obwodnicę, to pięknie prowadzi i wszystko widzi (wtedy jest chmurowa :-).
U mnie też długo nie było widać nowej obwodnicy ale w pewnym momencie się pojawiła, tak więc musiała się online zaktualizować.
adalbert62
Lex user

Post by adalbert62 »

tosetec wrote: 23 Jul 2025, o 11:58 nie wiem czy to ta aplikacja to totalna porażka czy ten caly system zainstalowany w samochodzie, to jest parodia, czlowiek tak naprawde korzystajac z tej aplikacji nigdy nie moze byc pewien czy auto jest zamkniete i zablokowane czy nie jaki jest sens korzystania z niej .... pierwszy raz cos takiego widze ,szwagier w Huyndaiu Elantra za 130 tys zl ma poprawnie dzialajaca aplikacje o znacznie wiekszej funkcjonalnosci niz ta Lexusa i tam wszystko dziala poprawnie jak to jest ze Koreanczycy moga to zrobic poprawnie a japonczycy nie, zrozumialbym gdyby to byli Niemcy ale Japonczycy, ludzie ktorzy maja takich inzynierow ktorzy potrafia zaprojektowac kompletnie bezawaryjne od strony mechanicznej samochody ? Jezdzie lexusami i toyotami od wielu lat nigdy nie mialem problemow od strony mechanicznej ale ten ich system infotainment, teraz ta aplikacja to jest totalne dno, trudno zrozumiec dlaczego nie moga tego ogarnac szczegolnie w dzisiejszych czasach to przeciez sa juz dosc powszechnie dzialajace funkcje nawet w autach z nizszych segmentow ...
Piszesz samymi ogólnikami, ale co konkretnie Ci nie działa ?? Opisz konkretne problemy, może inni potwierdzą lub zaprzeczą, może jest rozwiązanie o którym nie wiesz .....

Zamówiony 01.09.2023
U dealera od 13.01.2024
Odebrany 24.01.2024
Post Reply

Return to “Lexus NX”