Dokładnie tak.LPGK wrote:Trzeba było zrobić płukankę przed zalaniem takiego oleju - wtedy być może nie byłoby takich niespodzianek.forest wrote:Mam to samo, chyba zrezygnuje z 8100 i zaleje pół syntetykiem.... jakieś rady?Travis wrote:coś w kwestii oleju się zmieniło? Bo czeka mnie zmiana po przejechaniu 5tyś km na motulu :/ olej brudny jak cholera a żółta kontrolka nie daje mi spokoju na desce rozdzielczej.
[IS 200] Jaki Olej?
-
- Lex user
- Model Lexusa: is 220d
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 200
Ja zmieniałem z castrol edge 10w60 na motul 300v 5w40 , przed tym zrobiłem płukankę i śmiga aż miło na razie 10 tyś km, na bagnecie ciągle tyle samo oliwy.
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
to jak teraz nie zrobię płukanki przy wymianie to problem nie zniknie...?
SC430 '2002
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
a ja leje od 2 wymin shella olej wyieniam co 10000 i nie mam problemow bez plukanki przeszedlem z castrola
-
- Lex user
a to dlatego, że oleje typu castrol, mobil, shell to jedna grupa o podobnych właściwościach. A Motul i Millers Oils mają więcej PAO, a co za tym idzie mają dużo lepsze właściwości czyszczące.tomekb wrote:a ja leje od 2 wymin shella olej wyieniam co 10000 i nie mam problemow bez plukanki przeszedlem z castrola
zresztą, tu jest to dość dokładnie wytłumaczone: http://millersoils.pl/catalog/product.p ... roduct=305
-
- Lex Master
spoko rozumiem silnik mam czysty wiec oki pamietajcie ze za mocne pukanie moze cos rozczelnic i moe wiecej brac oleju jak gumki sa nienajlepsze
-
- Lex user
Pukanie może, płukanie nietomekb wrote:spoko rozumiem silnik mam czysty wiec oki pamietajcie ze za mocne pukanie moze cos rozczelnic i moe wiecej brac oleju jak gumki sa nienajlepsze

-
- Lex Master
moze i masz racje ale jak na motulu bierze to mysle ze ten nie pomoze wiem ze jak wyczyscilem kiedys silnik z syfnego oleju castrol heheh we fiacie robiac plukanke tzw olejowa czyli wlalem lepszy olej 3 razy w ciagu 500km zaczol brac olej bardzije moze na innej bazie te milery sa ale to jest opis producenta a jak to dzila to tylko oni wiedza mozna samemu sprawdzic tez i na sobie.
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
w Ciągu ostatnich 2tyś km robiłem 3 dolewki oleju. Po trasie do Katowic dwa razy dzisiaj patrzę na bagnet a olej ledwo na końcu. Odkąd jeżdżę na motulu dzieją się takie jaja
wcześniej miałem jakiegoś shella zalanego i prawie 17tyś km na tym zrobiłem z niewielkim ubytkiem, a motul nie dość że się szybko zużywa to brudny jak cholera. Dzisiaj trzeba było pół litra dolać. Nie ukrywam że na ostatnich dwóch trasach obroty były w zakresie 5-6tyś na min z tego względu że mam przepalony tłumik i nie da się jeździć tym autem na niższych obrotach. A może to jakaś wina mojego silnika? Co w takim wypadku sprawdzić?

- IS-F001
- Lex user
- Model Lexusa: IS-F
Proponuję oleje middland .Nowa marka ze Szwajcarii .Sam zdecydowałem się wlać ten olej do IS-Fa i chodzi na prawdę płynnie i elegancko smaruje przy wysokich temperaturach.
Lexus ISF CCSR