[IS 200] Jaki Olej?
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
Ja mam zaufanie do Motula. Po kupnie wlałem 5W30 8100 fullsyntetyk. Przebieg licznikowy auta w tej chwili to 126tyś. a olej wlałem coś ok 120tyś i póki co nic nie ubyło. W sumie to nawet nie za bardzo się zmienił kolor oleju. Na pewno nie polecam Castrola. Widziałem dwa razy głowicę po Magnateku która wyglądała jak by zamiast oleju był wlany kisiel. Filtry zawsze stosowałem oryginalne. Nie będę oszczędzał 20-30zł na filtrze bo to żadna oszczędność.

-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Panowie jakie opinie na temat Shella ?
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Ja znowu zalałem Motula 8100.Od ostatnie zmiany przejechałem 23kkm i w tym czasie poziom oleju na bagnecie spadł o jakies 2mm.W ave 2.0 poprzedni własciciel dolewał niecały litr mineralnego Castrola miedzy zmianami,teraz wlałem półsyntetyk Motula i nic nie dolewam,poziom powolutku spada ale trzyma sie nadal w normie i chyba do wymiany nic nie doleję.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 200
Przymierzam sie do wymiany oleju w moim is 200 . Mam zalany castrol edge 10w60 , ale jakoś mi ten olej nie podchodzi, w zimę jak były te mrozy silnik strasznie sie uruchamiało , jak by metal o metal walił przez pierwsze chwile.
Decyzja zapadła że będzie to oliwa z stajni liqui moly + dodatek dwusiarczku molibdenu. Na stronce producenta wyskakują mi oleje dedykowane do mojego samochodu Top tec 4200, Top tec 4600. Który z nich wybrać ? Oraz czy mogę znowu wrócić do oleju 5W ? Niby ten castrol to też full syntetyk tyle że gęstrzy. Silnik ma 201 tyś.
Decyzja zapadła że będzie to oliwa z stajni liqui moly + dodatek dwusiarczku molibdenu. Na stronce producenta wyskakują mi oleje dedykowane do mojego samochodu Top tec 4200, Top tec 4600. Który z nich wybrać ? Oraz czy mogę znowu wrócić do oleju 5W ? Niby ten castrol to też full syntetyk tyle że gęstrzy. Silnik ma 201 tyś.
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: RX500h
ja w poniedziałek jadę na wymianę oliwy w swoim L. Najpierw płukanie po Castrolu Engine Flushem a później zalanie TopTec 4600.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
-
- Lex Driver
Engine Flush też już zamówiłem pozostała kwestia który olej i czy z tego castrola 10W 60 przejście na Moly 5w 30 nie spowoduje jakiś rozszczelnień...
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Jak dla mnie możesz śmiało wróćić do 5W30 nic się nie stanie. 10W60 jest gęstrzy, podczas pracy silnika tworzy się grubszy film olejowy więc możliwe ze przy -15 C musial się troszke nagrzać aby był normalna cyrkulacja oleju. Szkoda motoru, to są raczej oleje do bardziej wysilonych jednostek, używanych również do badziej sportowej jazdy. Chociaz z Shellem tej lepkości nigdy nie miałem problemu... Z 5W30 nie powinieneś mieć tego problemu.Marchol wrote:Przymierzam sie do wymiany oleju w moim is 200 . Mam zalany castrol edge 10w60 , ale jakoś mi ten olej nie podchodzi, w zimę jak były te mrozy silnik strasznie sie uruchamiało , jak by metal o metal walił przez pierwsze chwile.

dS - co to jest ten Engine Flush?
Pozdro
Luxusem jadę... 

-
- Lex Driver
Dzięki za opinię Janasek,
co do engine flush
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-3L-.html
taki środek do przeczyszczenia przed wymianą oleju
a słyszał ktoś o tej maszynie ? http://www.liquimoly.pl/jct , brzmi zachęcająco...
co do engine flush
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... 0-3L-.html
taki środek do przeczyszczenia przed wymianą oleju
a słyszał ktoś o tej maszynie ? http://www.liquimoly.pl/jct , brzmi zachęcająco...
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: RX500h
opis producenta
Dodatek do oleju silnikowego, którego zadaniem jest oczyszczenie elementów układu smarowania z typowych zanieczyszczeń. Regularne stosowanie Engine Flush zapobiega zapiekaniu się pierścieni tłokowych.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
coś w kwestii oleju się zmieniło? Bo czeka mnie zmiana po przejechaniu 5tyś km na motulu :/ olej brudny jak cholera a żółta kontrolka nie daje mi spokoju na desce rozdzielczej.