Praca układu hybrydowego NX350h

Problemy z silnikami dotyczące modelu NX
Post Reply
szymonvader
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h

Praca układu hybrydowego NX350h

Post by szymonvader »

Cześć, jestem posiadaczem Lexusa NX350h (2023) oraz Rav 4 (2022) oba w wersji AWD. Z perspektywy moich obserwacji mam pewne uwagi odnośnie pracy układu w Lexusie, mianowicie w Toyocie każde ruszenie (bez wciskania pedału w podłogę) jest ruszaniem na prądzie najpierw napęd na wszystkie koła, później przechodzi na przód i po osiągnięciu prędkości lub pod górę dołącza spalinę. W lexusie wygląda to zupełnie inaczej tam nawet jak dotnę gaz do odrazu uruchamia się spalina a po chwili przechodzi na EV i za chwilę znowu dołącza spalinę. Toyota również łągodniej dołącza spalinę w czasie jazdy na EV w lexusie czuć lekkie szarpnięcie.
Toyota ma przebieg ok 50k lexus połowę tego. Czy u Was praca układu wygląda podobnie? Zastanawiam się czy odwiedzić ASO czy poprostu ten typ tak ma.
Podpowiecie?
Pozdrawiam
zeus_LM
Lex user
Model Lexusa: LM

Re: Praca układu hybrydowego NX350h

Post by zeus_LM »

350h mam w LMie z przebiegiem 13 tys. km i przełączanie się pomiędzy EV, hybrydą i czystą spalinówką jest praktycznie niezauważalne. Dopiero kiedy mocno wcisnę pedał, to rozpoznaję po dźwięku.
Jeśli chodzi o kolejność wykorzystania, to na zimnym najczęściej działa jednocześnie spalinówka i elektryk, ale samochód rozpędza prądem, a dopiero później dołącza spalinowy w zależności od prędkości i mocy wciskania pedału gazu. Po rozgrzaniu już rusza na samym prądzie przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu.
Post Reply

Return to “NX”