IS 250 Terkotanie silnika

Post Reply
Krzysiek21
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 250 II

IS 250 Terkotanie silnika

Post by Krzysiek21 »

Witam! Niedawno zakupiłem IS-a 250 z manualną skrzynią i zwróciłem uwagę na dźwięk terkotania silnika.

Widziałem już jeden temat na tym forum, gdzie użytkownik pytał się o podobną rzecz, natomiast wydaje mi się że u mnie jest nieco inaczej. Dźwięk dochodzi ze strony pasażera i jest słyszalny po otwarciu maski jak i z zewnątrz. Silnik wydaje bowiem terkot (ciężko to nazwać) i chciałbym się zapytać czy jest to normalna rzecz w tych silnikach?
Wiem że jedni piszą o wadliwej pompie wody czy też wtryskach aczkolwiek ostatnią rzecz raczej bym odrzucił z uwagi na kierunek dochodzenia tych odgłosów.
Drudzy natomiast mówią z uwagi na występowanie pompy wysokiego ciśnienia jest to normalny odgłos silnika.
Dodam że nie słychać tego przy zapalaniu silnika, tylko na rozgrzanym silniku na postoju
Załączam filmik

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
simoneus
Lex user
Model Lexusa: GS300, USB 5.0, 600H

Re: IS 250 Terkotanie silnika

Post by simoneus »

Ja bym szedł w kierunku bębnów rozrządu, wydają właśnie taki klekot.
pawelski
Lex user
Model Lexusa: IS250

Post by pawelski »

Też mi się wydaje, ze to bębny VVTi, żona słyszała jak odtwarzałem i pyta czy to diesel :-) Miałem Alfę 156 i podobnie rzęził padnięty wariator faz ale nie tak mocno. Tyle, że usterka wariatora objawiała się najbardziej na zimnym i przy rozruchu a tu rzęzi na ciepłym, dziwne. Oby nie bębny bo to droga impreza, jaki przebieg ?
Krzysiek21
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 250 II

Post by Krzysiek21 »

Przebieg 325k, przez ostatnie 100k podobno nic nie robione. Bębny właśnie słychać przez pierwsze 2-3 sekundy od odpalenia dlatego wydało mi się to dziwne, że u mnie słychać to na ciepłym silniku. Nie napisałem tego w głównym poście ale chodziło mi o strefę przy akumulatorze (najbardziej słychać kiedy przybliżam tam telefon), chyba że mówicie o innej strefie?
Post Reply

Return to “IS mk2 2005-2013”