światła blade scan

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Bart374
Nowy lex user
Model Lexusa: Es 300h

Re: światła blade scan

Post by Bart374 »

Klaudiusz wrote: 14 Aug 2024, o 21:19 Wszystko rzeczowo odpowiedziałem. Probowalem temat zglebic u najlepszego zrodla. Podalem przyklady dlaczego uwazam ze to nie sa bladescany tylko zwykle matrix ledy. Rowniez przyjmuje teze ze moge sie mylic. Zobaczymy. Czas pokaze.

I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedz od inżyniera?
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS. Kolejne spostrzeżenie to fakt że w trybie AUTO światła na pustej drodze nie bija tak daleko jak w przypadku manualnego przełączenia na drogowe.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Bart374 wrote:
Klaudiusz wrote: 14 Aug 2024, o 21:19 Wszystko rzeczowo odpowiedziałem. Probowalem temat zglebic u najlepszego zrodla. Podalem przyklady dlaczego uwazam ze to nie sa bladescany tylko zwykle matrix ledy. Rowniez przyjmuje teze ze moge sie mylic. Zobaczymy. Czas pokaze.

I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedz od inżyniera?
I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedź od Lexusa?
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

nethobbit wrote:Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS. Kolejne spostrzeżenie to fakt że w trybie AUTO światła na pustej drodze nie bija tak daleko jak w przypadku manualnego przełączenia na drogowe.
W NX to samo.
MrFlex
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+ f-sport + Fuji

Post by MrFlex »

Właśnie nie, w lexusie NX światła quad led podczas uruchamiania symetrycznie włączają poszczególne diody. Cechą charakterystyczną świateł bladescan jest właśnie ruch od lewej do prawej co wynika wprost z technologi luster w najnowszym lexusie RX. Jeśli inżynier Toyoty twierdzi inaczej to wprowadza w błąd, zapewnie nieumyślnie, ale takie braki w wiedzy są karygodne. Wstyd.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

A można prosić jakiś film z tego procesu? Az mnie zaciekawiłeś.

@marslo - potwierdzasz?
nethobbit
Lex user

Post by nethobbit »

Postaram się nagrac przy okazji
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Dzięki. W końcu jakiś konkret.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

nethobbit wrote: 31 Oct 2024, o 10:46 Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS.

Z tego co kojarzę robią tylko pozycjonowanie góra/dół. Na filmikach na YT i recenzjach z rynku USA to widać. Tam nie były dozwolone adaptacyjne blade scan (mimo, że są triple led) choć miało się to zmienić.
To co napisałeś, że manual drogowe mocniej świecą, zamierzam przetestować, dzięki za info. Do tej pory jeździłem na automatycznych i jak narazie nikt nie został oślepiony, bo nikt nie dawał znać ;) ale gdzieś w necie widziałem (również rynek USA), że podstawowe światła (czyli te co są np. w ES business) lepiej świeciły w niektórych testach niż tamtejsze triple led dostępne w wyższej wersji.

Mam za to inne pytanie ale to znowu musiałby być jakiś inżynier ale przez duże I. Lampy blade scan są skomplikowane, więc może się w nich wiele rzeczy popsuć. Ciekawe czy Lexusy mają self testy odpowiednio zaimplementowane. W poprzednim aucie, okazało się, że był babol w silniczkach do pozycjonowania i soft tego nie sprawdzał mimo, że sam test były wykonywany po uruchomieniu auta, podobnie jak tutaj z tą animacją od lewej do prawej itp.. Po wgraniu nowego oprogramowania okazało się, że ludzie zaczęli się zgłaszać bo wada fabryczna zaczęła wyłazić na zegary "aby sprawdzić oświetlenie".

nethobbit
Lex user

Post by nethobbit »

Klaudiusz wrote: 31 Oct 2024, o 21:12 Dzięki. W końcu jakiś konkret.

Mam już ten film ale nie moge go tu wstawić 
Post Reply

Return to “Lexus NX”