Lexus ES model 2023

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
ODPOWIEDZ
Konlin
Nowy lex user
Model Lexusa: ES Omo 24
Kontakt:

Re: Lexus ES model 2023

Post autor: Konlin »

Z tego co pamiętam to najniższa oferta jaką dostałem to 294k za Omo łącznie z kołami zimowymi.
Z innego salonu dostałem proste wytyczne - 10,3% na Omo, 13,3% na BE i F-Sport.

Volvo miałem zamówione za 240k więc dołożenie 25% więcej to poważna decyzja. Na razie odkładam zakup czegokolwiek.
Konlin
Nowy lex user
Kontakt:

Jestem coraz bliższy decyzji o zamówieniu ESa. Będę wdzięczny za rozwianie kilku wątpliwości.

1. Podobno w MY2023 CarPlay jest bezprzewodowy. Czy to prawda?
2. W salonie powiedzieli mi że haka nie da się zamontować samochód "bo nie ma uciągu przyczepy". Co to znaczy i czy da się to obejść? Potrzebuję nie do przyczepy tylko na bagażnik rowerowy.
3. Jak to jest z Vodafone - jest obowiązkowy? W jednym salonie mi powiedzieli że nie ma problemu żeby zrezygnować a w innym że ubezpieczyciel wymaga aby dla aut o wartości katalogowej >300k były 3 zabezpieczenia i jeśli nie będę miał aktywnego abonamentu a samochód ukradną, to nie dostanę kasy. W którym salonie są niedouczeni?
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES'23
Kontakt:

Post autor: settlerk »

1) tak
2) brak homologacji
3) podobno można go nie zakładać ale to tylko opowieści. Po 6mc-ach Ci go zdeaktywuja.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Konlin
Nowy lex user
Kontakt:

1. dzięki
2. dzięki
3. tak, wiem że mam 6 miesięcy gratis, potem 3 lata za 3k. Ale co się stanie jak nie będę miał abonamentu i ukradną, rzeczywiście ubezpieczyciel odmówi ubezpieczenia? Nie mam OWU bo jeszcze nie kupiłem auta.
Konlin
Nowy lex user
Kontakt:

Już wiem jak jest z Vodafone. Zależy od ubezpieczyciela. Hestia wymaga, PZU nie.
patrykowski
Nowy lex user
Model Lexusa: ES 300h
Kontakt:

Post autor: patrykowski »

Konlin pisze: 20 lis 2023, o 23:05Jestem coraz bliższy decyzji o zamówieniu ESa. Będę wdzięczny za rozwianie kilku wątpliwości.

3. Jak to jest z Vodafone - jest obowiązkowy? W jednym salonie mi powiedzieli że nie ma problemu żeby zrezygnować a w innym że ubezpieczyciel wymaga aby dla aut o wartości katalogowej >300k były 3 zabezpieczenia i jeśli nie będę miał aktywnego abonamentu a samochód ukradną, to nie dostanę kasy. W którym salonie są niedouczeni?

Ja osobiście zdecydowałem się z Vodafone'a zrezygnować (przed odbiorem auta) na rzecz Seo Canblu(Canlock) głównie ze względu na niezbyt dobre opinie. Samochód finalnie ubezpieczony w PZU jeszcze przed montażem Canblu więc nie było to wymagane. 

Tomasz76
Lex user
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Kontakt:

Post autor: Tomasz76 »

Po pół roku od odebrania auta i przejechaniu 15tys/km czas opisać wady, które znalazłem. Po pierwsze brakuje spryskiwacza tylnej kamery. Bardzo często oczko kamery brudzi się i kompletnie nic nie widać podczas cofania. W NX spryskiwacz jest. Po drugie przy jesienno zimowej pogodzie mocno parują lusterka boczne. Trzeba ciągle mieć włączone ogrzewanie lusterek, które po jakimś czasie samo się wyłącza. Wtedy znowu widoczność jest bardzo słaba. Po trzecie, gdy jedziemy po nierównościach skrzypi dach nad głową kierowcy w okolicach środkowego słupka i szyberdachu. Podobno problem jest znany i zaczyna występować w ES już po przejechaniu kilkunastu tysięcy kilometrów. W 2 NX, które posiadam żadne uciążliwe hałasy we wnętrzu nie występują. Poza tym ES, to świetny samochód, który idealnie sprawdza się podczas podróży poza miastem. Spalanie tego auta jest szokująco niskie. Wybieram się na pierwszy przegląd do serwisu.

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h
Kontakt:

Post autor: Klaudiusz »

Tomasz76 pisze:Po pół roku od odebrania auta i przejechaniu 15tys/km czas opisać wady, które znalazłem. Po pierwsze brakuje spryskiwacza tylnej kamery. Bardzo często oczko kamery brudzi się i kompletnie nic nie widać podczas cofania. W NX spryskiwacz jest. Po drugie przy jesienno zimowej pogodzie mocno parują lusterka boczne. Trzeba ciągle mieć włączone ogrzewanie lusterek, które po jakimś czasie samo się wyłącza. Wtedy znowu widoczność jest bardzo słaba. Po trzecie, gdy jedziemy po nierównościach skrzypi dach nad głową kierowcy w okolicach środkowego słupka i szyberdachu. Podobno problem jest znany i zaczyna występować w ES już po przejechaniu kilkunastu tysięcy kilometrów. W 2 NX, które posiadam żadne uciążliwe hałasy we wnętrzu nie występują. Poza tym ES, to świetny samochód, który idealnie sprawdza się podczas podróży poza miastem. Spalanie tego auta jest szokująco niskie. Wybieram się na pierwszy przegląd do serwisu.

Witaj. W Camry rowniez nie miąłem spryskiwacza tylnej kamery. Mozesz dolozyc sobie aftermarketowy. Ja tak zrobilem i jestem mega zadowolony.

Moj filmik: https://youtu.be/JujZ6Z4KFy4?feature=shared
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES'23
Kontakt:

Post autor: settlerk »

coś musieli zostawić dla LS aby było dopłacać ponad 250k :)

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Tomasz76
Lex user
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Kontakt:

Post autor: Tomasz76 »

Zdaję sobie sprawę, że można sobie wiele rzeczy dokładać do samochodów. Uważam jednak, że w tej cenie i klasie auta, spryskiwacz powinien być w standardzie. Że go nie ma tłumaczę sobie tym, że jest to już stara konstrukcja samochodu. Wszyscy czekamy już na nowy model. Leasing wziąłem na 2 lata(zostało 1.5 roku) więc przerabiać w aucie nic nie będę. Przecieram kamerę ręcznie. Bardziej martwią mnie skrzypienia w tym aucie, bo jeśli będą się zwiększać, to będzie to uciążliwe. Niedawno na FB, na grupie ES zauważyłem sporą liczbę wpisów dotyczącą tego problemu. Chodzi o trzaski dochodzące z dachu lub słupka środkowego(trudno to określić)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lexus ES”