slawham wrote: ↑4 Aug 2023, o 22:20
Lexus / Toyota ma w programie 3 filtry kabinowe pasujące do paru samochodów min.
NX-a
87139-YZZ33 - papierowy, zdecydowanie nie polecam,
87139-YZZ34 - aktywny węgiel, norma dla samochodów z klimatyzacją
87139-YZZ86 - PM 2,5 moim zdaniem najlepszy, polecany dla alergików
jest jeszcze jeden perfumowany ale nie pamiętam numeru
Są naturalnie zamienniki
dla 87139-YZZ86
MANN FILTER- FP 22 032
MAHLE - LAO 490
BOSCH - 0 986 628 529
W UX-e używałem mann-a i byłem zadowolony
wczytałem się trochę dalej - są to numery tańszych zamienników proponowanych jako zastępstwo oryginalnych filtrów
numery te odnoszą się do filtrów produkowanych przez toyota motor europe (jak widać po opakowaniach - produkcja ich odbywa się chyba we francji) - oryginalne elementy filtrujące znajdziemy na stronach (z tego co rozumiem za tą stronę odpowiedzialna ~ toyota polska w uproszczeniu) ~
https://sklep.toyota.pl/produkt/87139-5 ... emium.html gdzie dowiadujemy się iż część eksploatacyjna fabrycznie zamontowana w pojeździe uznawana jest jako znacznie przewyższającą swoimi parametrami ~ cytując:
"- wyższy poziomie filtracji = wyższąa ochrona przed zanieczyszczeniem;- skuteczność filtracji jest wyższa o około 30%;- wyższa żywotność, co jest szczególnie ważne w Polsce z uwagi na fatalny stan powietrza (filtry szybko tracą swoje właściwości i nie spełniają swego zadania).
"
literówkę zostawiam bez poprawy

- tak więc aso w europie podmienia na przeglądach filtry oryginalne "drogie" dopasowane na ~ uniwersalne, tańsze, gorsze zamienniki pasujące do prawie wszystkich pojazdów w ofercie produkowane lokalnie (dla europy) ..
muszę sprawdzić czy filtry oleju / oleje z których korzystają w aso to również produkowane lokalnie tańsze zamienniki

(taką hecę znam z usa gdzie w aso MB przy modelach amg stosuje się oleje amg importowane z niemiec a przy podejściu budżetowym i korzystaniu w większych silnikach ze stanardowych oleji MB na ich rynek ~ produkowanych i butelkowanych w usa siadają silniki)