Co wymienić/usunąć/zmodyfikować by uzyskać przyjemny bulgot?

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
ODPOWIEDZ
kazekat
Lex user
Model Lexusa: GS 430
Kontakt:

Re: Co wymienić/usunąć/zmodyfikować by uzyskać przyjemny bulgot?

Post autor: kazekat »

waldi pisze: 21 sty 2023, o 14:30 W swojej 430 sprawdziłem w sumie 4 układy wydechowe. Nie ruszałem tylko kolektorów z oryginalnymi katami. Ypipe miałem zgnity,tylne puchy to samo,rury rude . Jedynie rezonator był ok. Ale poszedł na stół,pocięty i pomierzony. No izrobiłem układ caly nowy. Swó Ypipe 54mm inny niż Ori,rezonator Turbo Works 300mm 2.5" puszki tylne przelot po 2.5" . Ależ to się darło jak Mustang na przelocie. Wolne obroty bulgot. Przyspieszanie ryk. Stałe obroty umiarkowana cisza. Niestety w przedziale 1800-2200rpm taki dron że głowe rozrywało.

No właśnie czy jest jakiś "magiczny" sposób by uniknąć tego "dorłna" przy tych 2000rpm ?
Czy jeśli robimy przelot to te auta tak poprostu mają?
Jechałem kiedyś z kumplem Chryslerem 300C Hemi 6.1 SRT... tak wiem że potwór z Ameryki  :biggrin2: ale jakoś tego buczenia nigdy nie było

kazekat
Lex user
Kontakt:

Ja zrobiłem sobie w końcu wydech na klapach i niestety przy 2000rpm na otwartych buczenie jest okropne. Przy zamkniętych można pod kościół podjeżdżać. 
Trochę poczytałem o usuwaniu tego buczenia to podobno są takie specjalne "J-pipy" które wytłumiają określone częstotliwości.
Zastanawiam się czy założenie drugiej przepustnicy tam gdzie na czerwono zaznaczyłem na screenie w linku będzie imitowało taki J-pipe - w taki sposób by jedna była zamknięta a druga w tym czasie otwarta, bo na razie nie mam tam nic...
Jak jest tu ktoś co cokolwiek może powiedzieć o takim rozwiązaniu to bardzo chętnie wysłucham.

https://drive.google.com/file/d/1Y0o-vj ... sp=sharing

kazekat
Lex user
Kontakt:

Biorąc pod uwagę częstotliwość buczenia, prędkość dźwięku w określonej temperaturze (w tym wypadku temperaturę gazów wylotowych) poprzez przesunięcie w fazie możemy uzyskać wygłuszenie przeszkadzającej nam częstotliwości dźwięku. 
Po obliczeniach wyszło u mnie że długość rury zwrotnej ma wynieść ok. 80cm. Tak więc zdecydowałbym się na dospawanie rury o tej długości na wydechu po przepustnicy.
Co myślicie?
Wątpię czy ktoś z forum bawił się w takie coś, ale może będe pierwszy - ciekawy jestem tego efektu.

Na testy wziąłem sobie głośnik do samochodu i puściłem dźwięk o tej samej częstotliwości to momentami faktycznie nie było słychać tego buczenia - wszystko zależało od tego jak dopasuje się faza dźwięku głośnika do fazy dźwięku z wydechu. Ciekawe doświadczenie....  :dance3: więc jest to realne... :)

Gs430usdm
Nowy lex user
Model Lexusa: GS 430 MK3
Kontakt:

Post autor: Gs430usdm »

Odświeżę temat, czy coś udało Wam się wymyśleć w kwestii sensownego rozwiązania i zarówno przyjaznego dla budżetu ? Ja myślę nad wsadzeniem 2x tłumik końcowy przelotowy z RM motors. Środkowy bez zmian. Ktoś próbował takie rozwiązanie ?
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs
Kontakt:

Post autor: ledziu »

Gs430usdm pisze: 24 maja 2023, o 20:34 Odświeżę temat, czy coś udało Wam się wymyśleć w kwestii sensownego rozwiązania i zarówno przyjaznego dla budżetu ? Ja myślę nad wsadzeniem 2x tłumik końcowy przelotowy z RM motors. Środkowy bez zmian. Ktoś próbował takie rozwiązanie ?

Myślisz o bulgocie ? :-)
Gs430usdm
Nowy lex user
Model Lexusa: GS 430 MK3
Kontakt:

Post autor: Gs430usdm »

Tak, myślę o głębszym brzmieniu i "bulgocie" jeśli można tak to określić :D
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs
Kontakt:

Post autor: ledziu »

No to "bulgotu" nie będzie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”