Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Mammut
Nowy lex user
Model Lexusa: NX

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Mammut »

tipsi wrote: 9 Mar 2023, o 09:46
Mammut wrote: 8 Mar 2023, o 15:41 Na auta do zamówienia czeka się wszędzie długo, niezależnie od grupy. Przerobiłem to dość mocno w ostatnim czasie i nie ma szans na cuda. Na ogół w salonie mówią tak "rok, trochę mniej, trochę więcej". Można mieć jedynie fuksa, że ktoś zrezygnował i jest coś na placu, ale wtedy trzeba kompromisu, nie ten kolor, setup, silnik etc.

Patrząc na obecne problemy z wieloma autami od niemieckich producentów daje szansę grupie Toyoty. NX składany całkowicie w JP, co osobiście mnie już mocno uspokaja, Toyota bryluje w tych wszystkich rankingach niezawodności, więc mam nadzieję też to poczuję. Przymknę oczy na jakieś tam mankamenty, które mają każde auta, ale nie znoszę problemów typu dzwoń po lawetę.

Sądząc po tym, że NX to taka ładniejsza RAV4 i po doniesieniach o nowoczesnych zabezpieczeniach antykorozyjnych (a raczej ich braku), to co jak co, ale z pewnością hamulce i zawias przestaną być uważane za niezawodne w produktach Toyoty. Po prawdzie to hamulce już dawno przestały -- ja przejechałem dwie tośki każdą po ok. 200 tys. km. Jedna JP (Avensis Verso), druga Europa (Avensis) i choć nie mogę narzekać jakoś bardzo bardzo, to żadna nie była niezawodna. AV regularnie cierpiała była na prawy tylny zacisk hamulcowy i ASO nigdy nie uznała za stosowne wymienić go na gwarancji, choć był ewidentnie pozbawiony właściwej geometrii. Poza tym nie mogę narzekać, bo wszystko co się działo to albo wina instalacji LPG albo serwisu ASO, który potrafił zepsuć więcej niż naprawił, a na deser ukraść paliwo z baku i płyn do spryskiwaczy ze zbiorniczka (sic!). Jednak z Avenką dezelem to już było weselej, bo poza niedomaganiami hamulców i przepalającymi się systematycznie żarówkami z tyłu i z przodu, zaczęła ją brać ruda (mimo braku uszkodzenia), a potem wiadomo -- D4D szybko do żyda, bo strach o uszczelkę pod głowicą i blok. Jednak na tle tego, co widzę w samochodach na F i niemcoczqechospanach było i tak spokojnie. Obecnie obserwuję dwuletniego UXa w rękach kobiecych, zobaczymy jak się sprawdzi.

Nie oczekuje od aut, że nic się nie będzie z nimi działo, to już nie te czasy, nie ten poziom złożoności tych maszyn, nie te cele ekonomiczne koncernów. Przede wszystkim za dużo w tym skomplikowanej elektroniki i systemów, są to komputery na kołach. W każdym coś może się popsuć, ale najgorsze co może być to masz konkretny dzień, swoje sprawy, tematy, a auto nie odpala, świeci kontrolkami i jedyne co możesz zrobić to telefon po lawetę. Podstawa dla mnie to sprawne silniki, zawieszenie, a to czy mi ładowarka indukcyjna nie zadział to lipa, ale nie jest to dla mnie kryterium w doborze auta. Z ładowarkami indykcyjnymi na ogół jest problem, mogę nawet jej nie mieć. :)

Przykładowo ostatnio modna usterka u moich znajomych "awaria systemu AdBlue". Po gwarancji tanio nie jest, a na gwarancji w jednym przypadku to było u Merca nawet ponad miesiąc czasu na serwisie.

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Mam prosbe do obecnych wlascieli. Czy ktos moze wyslac zdjecie z tego kata? Zamówiłem kamerke fitcamx 4k ale poprosili jeszcze takie zdjecie.

Image

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Co to za kamera? Gdzie montujesz?
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
groover
Lex user

Post by groover »

Klaudiusz wrote: 9 Mar 2023, o 13:05 Mam prosbe do obecnych wlascieli. Czy ktos moze wyslac zdjecie z tego kata? Zamówiłem kamerke fitcamx 4k ale poprosili jeszcze takie zdjecie.

Image

Z tego co kiedyś pisali na zagranicznych forach, to ta część różni się zaleznie od wyposażenia. Dlatego pewnie chcą od Ciebie to zdjęcie. Postaraj się o zdjęcie z takiej samej wersji wyposażenia.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:Co to za kamera? Gdzie montujesz?
https://fitcamx.com/products/fitcamx-for-lexus-rx

https://youtu.be/HrtrvdlEwJQ

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

groover wrote:
Klaudiusz wrote: 9 Mar 2023, o 13:05 Mam prosbe do obecnych wlascieli. Czy ktos moze wyslac zdjecie z tego kata? Zamówiłem kamerke fitcamx 4k ale poprosili jeszcze takie zdjecie.

Image

Z tego co kiedyś pisali na zagranicznych forach, to ta część różni się zaleznie od wyposażenia. Dlatego pewnie chcą od Ciebie to zdjęcie. Postaraj się o zdjęcie z takiej samej wersji wyposażenia.

Hmmm. U nas na EU powinna byc jedna wersja.

Ale jesli ma byc to Prestige Design Tazuna

NEONX
Lex user

Post by NEONX »

Nie wiem czy nie chodzi tu o wersję z cyfrowym lusterkiem bo pewnie chodzi o zasilanie.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

NEONX wrote:Nie wiem czy nie chodzi tu o wersję z cyfrowym lusterkiem bo pewnie chodzi o zasilanie.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Pewnie tak. Dzieki.

mksmarcin
Nowy lex user
Model Lexusa: Brak

Akumulator

Post by mksmarcin »

Była dyskusja na temat rozładowywania się akumulatora. Auto odebrane z salonu, przejechało 600 km i na prawie 3 tygodnie zostało w garażu, w którym było 1-5 stopni. Po powrocie odpaliło bez żadnych problemów.

Bebe
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Bebe »

Image

Ode mnie też wołali :-) Mogę się podzielić zdjęciami, jeśli jeszcze nie masz (mam Prestige + design + tazuna)
Post Reply

Return to “Lexus NX”