Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Mammut
Nowy lex user
Model Lexusa: NX

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Mammut »

koloramat wrote: 8 Mar 2023, o 10:41
gfr wrote: 7 Mar 2023, o 12:22
lukke wrote: 7 Mar 2023, o 11:18 Nie zwracałem na to uwagi wcześniej, ale dzisiaj przy zdalnym (przez aplikację) uruchomieniu nagrzewania
dostałem komunikat z apki vodafone o próbie nieautoryzowanego uruchomienia silnika. Jak wygląda to u Was?

U mnie jest tak samo.

Traktuję swoje prywatne i firmowe samochody jako przede wszystkim narzędzia pracy i wygodne środki komunikacji. Być może dlatego mam do nich wyważony, nieemocjonalny i niepozbawiony krytyki stosunek. Po już ponad połowie roku używania NX-a, a także po wielu lekturach (jeśli mam czas) na jego temat i kontaktach z salonami i centralą mam w dużym stopniu ukształtowaną opinię.
Po pierwsze to nie jest samochód, który można uznać za taki jak przedstawiają nam go reklamy i krążąca w sieci rzeczywistość. Problemy z akumulatorem 12V, zamarzającymi klamkami, zacinającą się klapką wlewu paliwa, jednak nadal w stosunku do poprzedniej wersji z wyjącą skrzynią eCVT, z nieciekawym spalaniem na autostradzie, itd. stawiają ten samochód w znacznie niższym punkcie piramidy jakości, prestiżu i stopnia premium. Niestety. Na dodatek kiepska prawie bezużyteczna aplikacja LexusLINK, spotykana nonszalancja i niewiedza techniczna pracowników salonów, nieodpowiadanie na maile z salonu i centrali. Nie wspomnę o dwuletnim okresie oczekiwania i tragicznej w tej kwestii obsłudze sprzedaży, stawia dla mnie sprawę jasno. Gdybym wybierał raz jeszcze nie kupiłbym na pewno tego samochodu, mimo że mój korowód oczekiwania na ten samochód trwał TYLKO dużo mniej niż ... rok.      

Tylko co teraz kupić. Dobre dwa miesiące szukałem obecnego auta i ostatecznie zdecydowałem się na NX. Odwiedzane salony, jazdy próbne, czytanie itp. Doświadczyłem wszędzie tych samych problemów, czyli od czasu covid wszędzie klient jest traktowany jakby jego wizyta w salonie była karą dla handlowców.

Kontakt mailowy czy telefoniczny wygląda tak, że albo zapominają dać informację zwrotną, odzwonić, albo dostaje się autorespondera.

Macałem Audi, które wizualnie mi grają i są spoko, ale ostatecznie się wystraszyłem po doświadczeniach znajomych z nowymi autami tej marki z produkcji czasów "covidowych", które niestety często lądują im na lawetach, problemy głównie z elektroniką. Mercedes? Wnętrza nie moja bajka, za dostojnie, za dużo chromu i blasku, co do mnie nie pasuje. Volvo to samo, czyli kredens. BMW w sumie wszystko gra, ale ceny wykręcili takie, że gdzieś musi być granica.

Do Lexusa nie planowałem nawet wchodzić, bo wcześniejsze modele w środku również mi się nie podobały, ale ostatecznie trafiłem do salonu, wlazłem do nowego NX i siadło. Teraz zobaczymy co dalej.

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

Lenusoida wrote: 8 Mar 2023, o 12:06
gfr wrote: 7 Mar 2023, o 12:22

U mnie jest tak samo.

Traktuję swoje prywatne i firmowe samochody jako przede wszystkim narzędzia pracy i wygodne środki komunikacji. Być może dlatego mam do nich wyważony, nieemocjonalny i niepozbawiony krytyki stosunek. Po już ponad połowie roku używania NX-a, a także po wielu lekturach (jeśli mam czas) na jego temat i kontaktach z salonami i centralą mam w dużym stopniu ukształtowaną opinię.
Po pierwsze to nie jest samochód, który można uznać za taki jak przedstawiają nam go reklamy i krążąca w sieci rzeczywistość. Problemy z akumulatorem 12V, zamarzającymi klamkami, zacinającą się klapką wlewu paliwa, jednak nadal w stosunku do poprzedniej wersji z wyjącą skrzynią eCVT, z nieciekawym spalaniem na autostradzie, itd. stawiają ten samochód w znacznie niższym punkcie piramidy jakości, prestiżu i stopnia premium. Niestety. Na dodatek kiepska prawie bezużyteczna aplikacja LexusLINK, spotykana nonszalancja i niewiedza techniczna pracowników salonów, nieodpowiadanie na maile z salonu i centrali. Nie wspomnę o dwuletnim okresie oczekiwania i tragicznej w tej kwestii obsłudze sprzedaży, stawia dla mnie sprawę jasno. Gdybym wybierał raz jeszcze nie kupiłbym na pewno tego samochodu, mimo że mój korowód oczekiwania na ten samochód trwał TYLKO dużo mniej niż ... rok.      

Jest to rzeczowa, uczciwa i wyważona opinia bazująca na praktyce. Takie opinie dużo wnoszą. Dziękuję bardzo. Rozumiem, że dokonałbyś innego wyboru, tylko co w zamian? Przejrzałam, przeanalizowałam wiele porównywalnych aut, rozmowy z użytkownikami porównywalnych volvo, audi czy bmw, i ... z każdym coś trochę nie tak. Zaryzykuję pytanie, co wybrałbyś?

Dobre pytanie. Odpowiedź w moim przypadku jest prosta - w chwili obecnej nie wybrałbym nic. NX-a nie kupiłem z pilnej potrzeby. Być może poczekałbym na RX500h. Wiem, to inna półka cenowa. A może Cayenne model podstawowy - też inna półka cenowa - ale pewnie sprawiłby mi wiele radości. A gdybym nagle potrzebował samochód w cenie NX-a, być może wybrałbym tymczasowo coś średniego - Mazda CX60 z wtyczką, jest od ręki do wzięcia.       

mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

koloramat wrote: 8 Mar 2023, o 12:39

Jest to rzeczowa, uczciwa i wyważona opinia bazująca na praktyce. Takie opinie dużo wnoszą. Dziękuję bardzo. Rozumiem, że dokonałbyś innego wyboru, tylko co w zamian? Przejrzałam, przeanalizowałam wiele porównywalnych aut, rozmowy z użytkownikami porównywalnych volvo, audi czy bmw, i ... z każdym coś trochę nie tak. Zaryzykuję pytanie, co wybrałbyś?

Dobre pytanie. Odpowiedź w moim przypadku jest prosta - w chwili obecnej nie wybrałbym nic. NX-a nie kupiłem z pilnej potrzeby. Być może poczekałbym na RX500h. Wiem, to inna półka cenowa. A może Cayenne model podstawowy - też inna półka cenowa - ale pewnie sprawiłby mi wiele radości. A gdybym nagle potrzebował samochód w cenie NX-a, być może wybrałbym tymczasowo coś średniego - Mazda CX60 z wtyczką, jest od ręki do wzięcia.       

Bardzo trafne podsumowanie. Faktycznie niby tych aut jest na rynku tak dużo, ale dla kogoś, kto już w motoryzacji "zwiedził" wiele okazuje się, że większość aut, premium, wcale nie jest lepsza niż auta sprzed kilku lat. Dostajemy dużo elektroniki na kółkach ze śmiesznymi silnikami. Osobiście w gamie Lexusa to raczej patrzyłbym na RX, LS - są to auta klasy premium sensu stricte. W innych markach też modele popularne mają chyba coraz mniej wspólnego z premium, widać oszczędności. Jako były użytkownik NXa mk I i obecny RXa mk IV, mogę powiedzieć, że nowy NX jest sporo lepszy od starego, ale wcale nie lepszy od "starego" RXa.
Miałem NX na weekend i jest to ciekawe auto, systemy pomocne podczas jazdy - działają świetnie, prowadzenie dużo lepsze niż stary NX, ale już wg mnie RX prowadzi się lepiej.
Oczywiście szukając auta dla żony przeglądałem oceny, oferty innych marek. Generalnie chciałem dla żony auto mniejsze pokroju UX. Tutaj jest spory wybór, ale niestety auta te choć są to niemałe hatchbacki oferują mało miejsca w środku: UX tragedia, DS4 wcale nie lepszy, niemiecka trójca nudna, droga, słabo wyposażona.
Średnie SUVy pokroju NX - tutaj już jest lepiej, ale ceny mają rozrzut jak rosyjska katiusza. GLC Coupe bardzo drogi, X3 też, choć niby X4 bardziej pasuje do porównania, a ten jeszcze droższy, Q5 - brzydkie, drogie, Q3 sportback w miarę ładne, to półka cenowa NXa, ale to jakiś żart w środku. DS 7 jest fajny, wg mnie rozsądna konkurencja gdyby nie... wywalenie z oferty sensownych silników benzynowych. Hybrydy z wtyczką od Stellantis kompletnie do mnie nie przemawiają jako, że nie mam gdzie ich ładować. Zasięgi po 40km, cena z kosmosu. Plugin od NXa to chociaż efektywnie jeździ bez ładowania, a te cuda to wcale.
Wydaje się, że jeżeli chodzi o ceny to Lexus (z rabatami) jest gdzieś pomiędzy markami aspirującymi do premium - Peugeot, Mazda, a tymi premium niemieckimi. Przy czym nie świadczy to o jakości, że im drożej tym lepiej.

No i po wielu analizach wyszło, że NX 350h to coś idealnego dla żony, pomijając te drobiazgi, które już zostały tutaj poruszone. Choć no problemy z akku nie są drobiazgiem, liczę, że akurat mój będzie dobry :P 

A gdybym musiał wybrać na szybko teraz jakieś auto to sprawa prosta - brać RX 300 - ostatnie sztuki jeszcze są, za 250k wersja Business Plus. W tej cenie nie ma nic lepszego z takim wyposażeniem, jakością i właściwościami jezdnymi.

Edit: Zapomniałem dopisać, że auto planuję zmieniać na wiosnę/lato przyszłego roku więc czas oczekiwania na NX jest ok dla mnie, chociaż nadal jest to lekki absurd.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
danek8210
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by danek8210 »

mcendrju wrote: 8 Mar 2023, o 13:09

Bardzo trafne podsumowanie. Faktycznie niby tych aut jest na rynku tak dużo, ale dla kogoś, kto już w motoryzacji "zwiedził" wiele okazuje się, że większość aut, premium, wcale nie jest lepsza niż auta sprzed kilku lat. Dostajemy dużo elektroniki na kółkach ze śmiesznymi silnikami. Osobiście w gamie Lexusa to raczej patrzyłbym na RX, LS - są to auta klasy premium sensu stricte. W innych markach też modele popularne mają chyba coraz mniej wspólnego z premium, widać oszczędności. Jako były użytkownik NXa mk I i obecny RXa mk IV, mogę powiedzieć, że nowy NX jest sporo lepszy od starego, ale wcale nie lepszy od "starego" RXa.
Miałem NX na weekend i jest to ciekawe auto, systemy pomocne podczas jazdy - działają świetnie, prowadzenie dużo lepsze niż stary NX, ale już wg mnie RX prowadzi się lepiej.
Oczywiście szukając auta dla żony przeglądałem oceny, oferty innych marek. Generalnie chciałem dla żony auto mniejsze pokroju UX. Tutaj jest spory wybór, ale niestety auta te choć są to niemałe hatchbacki oferują mało miejsca w środku: UX tragedia, DS4 wcale nie lepszy, niemiecka trójca nudna, droga, słabo wyposażona.
Średnie SUVy pokroju NX - tutaj już jest lepiej, ale ceny mają rozrzut jak rosyjska katiusza. GLC Coupe bardzo drogi, X3 też, choć niby X4 bardziej pasuje do porównania, a ten jeszcze droższy, Q5 - brzydkie, drogie, Q3 sportback w miarę ładne, to półka cenowa NXa, ale to jakiś żart w środku. DS 7 jest fajny, wg mnie rozsądna konkurencja gdyby nie... wywalenie z oferty sensownych silników benzynowych. Hybrydy z wtyczką od Stellantis kompletnie do mnie nie przemawiają jako, że nie mam gdzie ich ładować. Zasięgi po 40km, cena z kosmosu. Plugin od NXa to chociaż efektywnie jeździ bez ładowania, a te cuda to wcale.
Wydaje się, że jeżeli chodzi o ceny to Lexus (z rabatami) jest gdzieś pomiędzy markami aspirującymi do premium - Peugeot, Mazda, a tymi premium niemieckimi. Przy czym nie świadczy to o jakości, że im drożej tym lepiej.

No i po wielu analizach wyszło, że NX 350h to coś idealnego dla żony, pomijając te drobiazgi, które już zostały tutaj poruszone. Choć no problemy z akku nie są drobiazgiem, liczę, że akurat mój będzie dobry :P 

A gdybym musiał wybrać na szybko teraz jakieś auto to sprawa prosta - brać RX 300 - ostatnie sztuki jeszcze są, za 250k wersja Business Plus. W tej cenie nie ma nic lepszego z takim wyposażeniem, jakością i właściwościami jezdnymi.

Edit: Zapomniałem dopisać, że auto planuję zmieniać na wiosnę/lato przyszłego roku więc czas oczekiwania na NX jest ok dla mnie, chociaż nadal jest to lekki absurd.

Bardzo dobrze opisane i w pelni sie zgadzam. Ja rowniez auta zonie szukalrm, padlo na NX plug in.

Dodam od siebie: polka premium niemieckiej trojcy to jest zart. Mialem (nie)szczescie jezdzic BMW 5-tka, od nowosci, przez 2 lata i nigdy wiecej. Trzaski plastikow - dramat, gwarancyjnie zmieniali caly panel przedni (kokpit), raz przygoda z turbo - auto stanelo na niemieckiej autostradzie, laweta. Do tego juz na sam koniec mojej dwulteniej przygody - wlamanie do auta i kradziez kierownicy z poduszka. Na parkingu, w Niemczech.  Takie doswiadczenia . Stad w kierunku X3 nawet nie spogladam. 
Volvo - kredens moim zdaniem, i jakos tak juz pare lat na rynku (XC60) i cos mi sie mocno opatrzyl.
Q5 - srodek dramat.
Mazda CX60 - niby ladnie, ale to nie premium jeszcze. A cena, przynajmniej z moich doswiadczen z dilerami, prawie nienegocjowalna. Wiec jaki sens.  

Tu nie da sie nic innego niz NX wybrac.  

Lucero
Nowy lex user
Model Lexusa: NX450h+

Post by Lucero »

danek8210 wrote: 8 Mar 2023, o 14:38
mcendrju wrote: 8 Mar 2023, o 13:09

Bardzo dobrze opisane i w pelni sie zgadzam. Ja rowniez auta zonie szukalrm, padlo na NX plug in.

Dodam od siebie: polka premium niemieckiej trojcy to jest zart. Mialem (nie)szczescie jezdzic BMW 5-tka, od nowosci, przez 2 lata i nigdy wiecej. Trzaski plastikow - dramat, gwarancyjnie zmieniali caly panel przedni (kokpit), raz przygoda z turbo - auto stanelo na niemieckiej autostradzie, laweta. Do tego juz na sam koniec mojej dwulteniej przygody - wlamanie do auta i kradziez kierownicy z poduszka. Na parkingu, w Niemczech.  Takie doswiadczenia . Stad w kierunku X3 nawet nie spogladam. 
Volvo - kredens moim zdaniem, i jakos tak juz pare lat na rynku (XC60) i cos mi sie mocno opatrzyl.
Q5 - srodek dramat.
Mazda CX60 - niby ladnie, ale to nie premium jeszcze. A cena, przynajmniej z moich doswiadczen z dilerami, prawie nienegocjowalna. Wiec jaki sens.  

Tu nie da sie nic innego niz NX wybrac.  

Od paru tygodni NX450h+ i z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu, że to dobry wybór, może nie wszystko mi pasuje tak jak pisałem wcześniej. Natomiast od wielu lat interesuję się branżą moto i przed wyborem znowu były wycieczki po salonach i tak jak wcześniej ktoś napisał , klient to wróg, który wchodzi do salonu i zakłóca spokój tym biednym zapracowanym handlowcom. Szczególnie w Audi, gdzie gość na pytanie o kluczyk , odpowiedział " a po co to Panu" . Wiec wyszedłem szybciej jak wszedłem. Po wielu rozmowach z posiadaczami jak i mechanikami , padł wybór na Lexusa. Co by nie mówić to samochody z grupy Toyota są najmniej awaryjne, wiem to z własnego doświadczenia użytkując dwie Toyoty w ostatnich latach i 0 awarii. W audi dwa razy laweta.  Sąsiad właśnie walczy z naprawą silnika w BMW X5 po 100tys przebiegu. W salonie Lexusa też nie było źle i tak naprawdę złego słowa nie mogę powiedzieć, może trafiłem na fajnego handlowca, nie ściemniał, nie kombinował, odbierał telefony, odpisywał na emaile , genaralnie cała obsługa na +.  Brałem też po uwagę mazdę CX60, ale ten napęd nie do końca dopracowany co można zobaczyć na testach.  Na dzień dzisiejszy wybór NX lub RX to chyba najlepsza opcja, oczywiście jeśli komuś się podobają te bryły. Zobaczcie jaką gwarancję daje Lexus , 10 lat pod warunkiem regularnych przeglądów i nie ma haczyka, jedynie za granicą trzeba zapłacić , a później ubiegać się o zwrot. Dla mnie największą wadą tego samochodu jest trochę mało miejsca w środku, a może to ja jestem za duży :D
 Najgorsze jednak jest to oczekiwanie, ale wychodzi na to, że to już norma u wszystkich dealerów.
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Nie wiem co macie do miejsca z tyłu :) mam 192cm wzrostu przymierzałem się np. do Q5 to próbując usiąść za sobą to wychodząc najpierw wychodził mój tyłek a potem ja, w X3 nie mogłem zamknąć drzwi bo był zgniótł kolano, jedynie w NX mogłem spokojnie za sobą usiąść i wysiąść porównując do X3 lub Q5
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Mammut
Nowy lex user

Post by Mammut »

Na auta do zamówienia czeka się wszędzie długo, niezależnie od grupy. Przerobiłem to dość mocno w ostatnim czasie i nie ma szans na cuda. Na ogół w salonie mówią tak "rok, trochę mniej, trochę więcej". Można mieć jedynie fuksa, że ktoś zrezygnował i jest coś na placu, ale wtedy trzeba kompromisu, nie ten kolor, setup, silnik etc.

Patrząc na obecne problemy z wieloma autami od niemieckich producentów daje szansę grupie Toyoty. NX składany całkowicie w JP, co osobiście mnie już mocno uspokaja, Toyota bryluje w tych wszystkich rankingach niezawodności, więc mam nadzieję też to poczuję. Przymknę oczy na jakieś tam mankamenty, które mają każde auta, ale nie znoszę problemów typu dzwoń po lawetę.
Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

lukke wrote: 6 Mar 2023, o 14:13Możesz sprawdzić jak to wygląda dzisiaj?
Nie wiem czy jakiejś aktualizacji w weekend nie było ale dzisiaj, po kilku włączeniach-rozłączeniach telefon zaczął ładować się jakby nigdy nic - zupełnie normalnie... 

No u mnie dalej nie ładuje. Jak kładę tel to na chwilę jest info o ładowaniu i zaraz po tym znika i nic nie ładuje później bez względu na położenie tel
Aktualizacje wszystkie sprawdzilem
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Mammut wrote: 8 Mar 2023, o 15:41 Na auta do zamówienia czeka się wszędzie długo, niezależnie od grupy. Przerobiłem to dość mocno w ostatnim czasie i nie ma szans na cuda. Na ogół w salonie mówią tak "rok, trochę mniej, trochę więcej". Można mieć jedynie fuksa, że ktoś zrezygnował i jest coś na placu, ale wtedy trzeba kompromisu, nie ten kolor, setup, silnik etc.

Patrząc na obecne problemy z wieloma autami od niemieckich producentów daje szansę grupie Toyoty. NX składany całkowicie w JP, co osobiście mnie już mocno uspokaja, Toyota bryluje w tych wszystkich rankingach niezawodności, więc mam nadzieję też to poczuję. Przymknę oczy na jakieś tam mankamenty, które mają każde auta, ale nie znoszę problemów typu dzwoń po lawetę.

Zależy jaki model, kolega zamawiał GLE AMG 53 chyba pod koniec sierpnia i miał być na połowę lutego. Po świętach miał już info że auto w PL i na początku stycznia odebrał. Czyli można szybko, a auto produkowane w USA.

Co do niezawodności Toyoty to bym już tak nie przesadzał. Faktycznie chyba po prostu Toyoty mają mało problemów istotnych, ale jak się przyjrzeć różnym forom czy portalom jest tego trochę. No i chyba jednak ostatecznie wszystkim zależy na tym żeby auto dojechało z punktu A do B bez problemów, nawet jeśli nie będzie można ładować telefonu :P, więc większość uważa Toyoty za niezawodne (bezlawetowe).

Lexy chyba faktycznie się nie psują i to nawet te stare, przeglądając to forum to tematów jak na lekarstwo odnośnie awarii. Przeważnie coś o leciwych Lexach z dużym przebiegiem. Ciężko też gdzie indziej znaleźć info o awariach innych niż trzeszczenie plastików albo problemy z ładowarką bezprzewodową czy łącznością bluetooth.

Ja przez 6 lat nie miałem problemów. W NX jedynie co jakiś czas geometria mi się przestawiała, nie ogarnęło tego ASO, w końcu mój mechanik, dobry w ustawianiu geo, zauważył, że mocowania amortyzatorów nie były poprawnie dokręcone. No i na tym koniec problemów. Fakt nie robiłem kosmicznych przebiegów, oddałem NXa z 40kkm na liczniku.
W tym czasie nowy młodszy Citroen C3 popsuł mi się dwa razy na gwarancji na szczęście. Najpierw problemy z wężem wysokiego ciśnienia klimatyzacji. Potem sterownik klimatyzacji/nawiewu się zepsuł zimą... nie można było żadnego powietrza puścić i jak w czołgu jechałem na serwis. Stwierdziłem, że nigdy więcej takich awarii więc stwierdziłem, że w Lexusie akurat takie rzeczy nie powinny się zdarzyć.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
tipsi
Lex user
Model Lexusa: NX (wannabe)

Post by tipsi »

Mammut wrote: 8 Mar 2023, o 15:41 Na auta do zamówienia czeka się wszędzie długo, niezależnie od grupy. Przerobiłem to dość mocno w ostatnim czasie i nie ma szans na cuda. Na ogół w salonie mówią tak "rok, trochę mniej, trochę więcej". Można mieć jedynie fuksa, że ktoś zrezygnował i jest coś na placu, ale wtedy trzeba kompromisu, nie ten kolor, setup, silnik etc.

Sądząc po tym, że NX to taka ładniejsza RAV4 i po doniesieniach o nowoczesnych zabezpieczeniach antykorozyjnych (a raczej ich braku), to co jak co, ale z pewnością hamulce i zawias przestaną być uważane za niezawodne w produktach Toyoty. Po prawdzie to hamulce już dawno przestały -- ja przejechałem dwie tośki każdą po ok. 200 tys. km. Jedna JP (Avensis Verso), druga Europa (Avensis) i choć nie mogę narzekać jakoś bardzo bardzo, to żadna nie była niezawodna. AV regularnie cierpiała była na prawy tylny zacisk hamulcowy i ASO nigdy nie uznała za stosowne wymienić go na gwarancji, choć był ewidentnie pozbawiony właściwej geometrii. Poza tym nie mogę narzekać, bo wszystko co się działo to albo wina instalacji LPG albo serwisu ASO, który potrafił zepsuć więcej niż naprawił, a na deser ukraść paliwo z baku i płyn do spryskiwaczy ze zbiorniczka (sic!). Jednak z Avenką dezelem to już było weselej, bo poza niedomaganiami hamulców i przepalającymi się systematycznie żarówkami z tyłu i z przodu, zaczęła ją brać ruda (mimo braku uszkodzenia), a potem wiadomo -- D4D szybko do żyda, bo strach o uszczelkę pod głowicą i blok. Jednak na tle tego, co widzę w samochodach na F i niemcoczqechospanach było i tak spokojnie. Obecnie obserwuję dwuletniego UXa w rękach kobiecych, zobaczymy jak się sprawdzi.

Post Reply

Return to “Lexus NX”