Jeden z wielu wpisow z dzialu RAV4.Apted wrote:Tak też tak mam, zaciski są dokręcone ani drgną sprawdzałem bo nie dawało mi to spokoju. Klaudiusz pisze że to normalne w hybrydach...I.Q. wrote: ↑25 Feb 2023, o 14:26 A ja wrócę do "nie wiem "trzasku , zgrzytu" w końcowej fazie hamowania - np gdy powoli cofamy i zatrzymamy samochód to jest taki "nieprzyjemny " odgłos z przodu - tak jakby przednie zacisku hamulcowe nie były dokręcone.
U Was też tak jest - sprawdźcie i odpiszcie - by nie robić zamieszania niepotrzebnego.
Moim zdaniem jest to odgłos odpuszczania klocków/zaciskania klocków na tarczy przy małej prędkości. Metal o metal łapie intensywniej przy małej prędkości.
Jak dojeżdzamy na niskiej prędkości, to ciężko jest już hamować odzyskowo elektrykiem i dociąga mocniej hydrauliczne, stąd taki dźwięk. Jak ruszamy, silnik pcha po chwili hamulce puszczają. Jak na moje to jest to jakieś niedociągnięcie przy pracy hamulców. Mnie to nie przeszkadza, ale mam tego świadomość. Jeżdżę (już 4,5kkm) i cieszę się z auta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk