Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by whero »

MDU wrote: 18 Feb 2023, o 00:20
no to pozostaje ważne pytanie.. porównujemy modele odpowiadające sobie pozycjonowaniem w lini / wyposażeniem / renomą .. czy auta w tej samej półce cenowej ... 

jeżeli porównamy do średniej specyfikacji nx'a 350h "konkurencyjne" samochody o połowę / dwukrotnie droższe (czyli zaczniemy opcjonować macan ~ a nie ma problemu po dodaniu opcji osiągnąć u nich 650 / 700 ) ..

może i ładnie wyposażony macan jest fajniejszy od nx'a .. ale w jego cenach prawdopodobnie powinniśmy porównywać z pełnym wyposażeniem rx450h / rx500h .. a do nx'a co najwyżej wersję podstawową bez opcji 

whero
Lex Driver

Post by whero »

wawa69 wrote: 18 Feb 2023, o 12:15
Klaudiusz wrote: 18 Feb 2023, o 11:49
wawa69 wrote:

Pojawiają się już pierwsze filmiki z ulepszeń audio i wyciszenia:
https://www.youtube.com/watch?v=0hRRqbC ... 2FCarAudio
https://www.youtube.com/watch?v=jebPvif ... 2FCarAudio
Można by założyć osobny temat: audio NX350h/NX450.Mam zestaw Pioniera i też będę chciał to poprawić.Szczególnie bas z suba dziwnie się rozchodzi,lepiej słychać niskie tony wychodzące z głośników drzwiowych.Ciekawe czy jest możliwość lepszego wystrojenia audio przy pomocy specjalistycznego oprogramowania.
Jeszcze coś takiego znalazłem:
https://www.youtube.com/shorts/KAunjnsdMI0

Jak dolozysz DSP to tak. Inaczej nie mozna.

Ja nie bede wymienial glosnikow poki co. W obecnym aucie wymienilem Pioneery na Focale i graja o wiele lepiej. Plus wzmak i poducha pod fotel. Bajka. Za polowe ceny mam lepszy zestaw niz JBL firmowy.

Tutaj poczekam na zestaw plug and play. Odpiac stare glosniki i wpiac nowe. Plus wyciszenie drzwi. To wszystko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lepszą scenę muzyczną będę chciał zbudować tylko dla przednich foteli,pewnie jakiś system trójdrożny odseparowany,woofer w bagażniku,procesor dźwięku,okablowanie i wygłuszenie drzwi.Najlepiej wszystko w oryginalnych otworach montażowych.

na fajnym audio zjadłem zęby.. powiem ci tak - nie kupuj oczami tylko uszami - samochody są tak zajechanymi akustycznie przestrzeniami że większość brzmienia "high end" nowoczesnego robi się DSP (która to konfiguracja nie jest łatwa / prosta / szybka do zrobienia) - nie ma nigdzie zasady "im więcej tym lepiej" (pod względami ilości materiałów wygłuszających / opisywanych mocy wzmacniaczy / wielkości przetworników itp itd - na rynku jest masa spaczeń i powtarzanych mądrości) i najlepiej spróbować dobrać system pod swoje preferencje bo to kierowca ma być zadowolony a nie monter / sąsiad
naprawdę rozważ dwa razy czy potrzebujesz lepszego brzmienia czy nie jesteś bardziej zrażony przykładowo podesłanymi video o tym 'jaka to tragedia przed modyfikacjami' i reklamówkami firm które się wszędzie chwalą że potrafią dużo lepiej

u siebie z podstawowego pioneer'a .. nie chcę iść zbyt ostro/daleko ~ jak się pojawi więcej rozbitków na części to pewnie sprawdzę czy plug and play się przerzuci subwoofer z wersji z levinson'em (żeby sczyścić odrobinkę niższe rejestry) .. no i może wzmacniacz levinson'a gdyby nie było z tym za dużo pracy ;) - powinno to już ożywić trochę brzmienie - podstawowy pioneer jest w całości wystarczający do codziennego użytkowania - nie słyszę potrzeby podejmowania dużych ingerencji (jeżeli ktoś zaprezentuje kiedyś zmodyfikowane auto na zlocie oczywiście z chęcią posłucham ;) ) - najważniejsze to znaleźć punkt w którym jesteśmy zadowoleni

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

whero wrote:
Klaudiusz wrote: 18 Feb 2023, o 11:49 Jak dolozysz DSP to tak. Inaczej nie mozna.

Ja nie bede wymienial glosnikow poki co. W obecnym aucie wymienilem Pioneery na Focale i graja o wiele lepiej. Plus wzmak i poducha pod fotel. Bajka. Za polowe ceny mam lepszy zestaw niz JBL firmowy.

Tutaj poczekam na zestaw plug and play. Odpiac stare glosniki i wpiac nowe. Plus wyciszenie drzwi. To wszystko.

lepszą scenę muzyczną będę chciał zbudować tylko dla przednich foteli,pewnie jakiś system trójdrożny odseparowany,woofer w bagażniku,procesor dźwięku,okablowanie i wygłuszenie drzwi.Najlepiej wszystko w oryginalnych otworach montażowych.

na fajnym audio zjadłem zęby.. powiem ci tak - nie kupuj oczami tylko uszami - samochody są tak zajechanymi akustycznie przestrzeniami że większość brzmienia "high end" nowoczesnego robi się DSP (która to konfiguracja nie jest łatwa / prosta / szybka do zrobienia) - nie ma nigdzie zasady "im więcej tym lepiej" (pod względami ilości materiałów wygłuszających / opisywanych mocy wzmacniaczy / wielkości przetworników itp itd - na rynku jest masa spaczeń i powtarzanych mądrości) i najlepiej spróbować dobrać system pod swoje preferencje bo to kierowca ma być zadowolony a nie monter / sąsiad
naprawdę rozważ dwa razy czy potrzebujesz lepszego brzmienia czy nie jesteś bardziej zrażony przykładowo podesłanymi video o tym 'jaka to tragedia przed modyfikacjami' i reklamówkami firm które się wszędzie chwalą że potrafią dużo lepiej

u siebie z podstawowego pioneer'a .. nie chcę iść zbyt ostro/daleko ~ jak się pojawi więcej rozbitków na części to pewnie sprawdzę czy plug and play się przerzuci subwoofer z wersji z levinson'em (żeby sczyścić odrobinkę niższe rejestry) .. no i może wzmacniacz levinson'a gdyby nie było z tym za dużo pracy ;) - powinno to już ożywić trochę brzmienie - podstawowy pioneer jest w całości wystarczający do codziennego użytkowania - nie słyszę potrzeby podejmowania dużych ingerencji (jeżeli ktoś zaprezentuje kiedyś zmodyfikowane auto na zlocie oczywiście z chęcią posłucham ;) ) - najważniejsze to znaleźć punkt w którym jesteśmy zadowoleni

Focal robi plug and play. Swietne brzmienie. Np. Dla RAV4 glosniki przod i glosniki tyl sa plug and play. Nawet wtyczki pasuja.

NXem pewnie glownie zona bedzie jedzila. Ja robie dlugie trasy i mam na nie Camry i sprawdza sie wysmienicie. No moze wygluszenie powyzej 130 mogloby byc lepsze.

whero
Lex Driver

Post by whero »

Klaudiusz wrote: 18 Feb 2023, o 19:06
whero wrote:

Focal robi plug and play. Swietne brzmienie. Np. Dla RAV4 glosniki przod i glosniki tyl sa plug and play. Nawet wtyczki pasuja.

NXem pewnie glownie zona bedzie jedzila. Ja robie dlugie trasy i mam na nie Camry i sprawdza sie wysmienicie. No moze wygluszenie powyzej 130 mogloby byc lepsze.

nie lubię firmy Focal i raczej nikt mnie nie przekona do zakupu ich produktów ;) (wiem że oddzielne dywizje zajmują się różnymi grupami produktów ale dla zasady nie kupię) ~ tak przepinając naprawdę mieszamy całkiem sporo nie zdając sobie z tego sprawy - sub z wersji z levinsonem powinien ładnie się wpasować i mam nadzieję lekko przypilnować aktualnie rozleniwiony bas - muszę podpytać w aso czy już mają dostęp do pełnej dokumentacji serwisowej bo bym przejrzał czy wzmacniacz powinien się wpasować plug&play (no i niestety trzeba by było sprawdzić jak będzie grało levinsonowe dsp z pioneer'owymi głośnikami ... niestety jest ono wbudowane we wzmacniacz)

na codzień jeżdżę rx'ami .. i szczerze powiem że 400h gra lepiej od 450h (wyraźna przy odsłuchach różnica w ilości obróbki cyfrowej + strojenie bardziej skierowane na kierowcę a nie na wszystkich pasażerów) .. teraz rozważam przerzut na ls600h ale nie jest łatwo znaleźć coś fajnego na rynku

no i ciekawe ile rzeczy z nowego rx'a będzie pasowało do naszych nx'ów ;) (levinson w nx'ie ma 17 głośników a do rx'a wpakowali 21)
Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Apted »

gfr wrote: 16 Feb 2023, o 16:41
Klaudiusz wrote: 14 Feb 2023, o 01:44 Zmiany w zawieszeniu opisal Lukasz Bąk z Caroserii ktory de facto wlasnie zakupil NX450h+ FSport.

A w teście mówił że bez sensu dopłacać do 450h  :biggrin2:

W którym momencie tak mówił ?
Odnosił się jedynie do aktywnego zawieszenia które było w testowym 450h f-sport a standardowym w omotenashi. Że standardowe jest idealne w każdych warunkach i świetnie wybiera nierówności. Ale paradoksalnie kupił f-sporta :szok:

https://youtu.be/kmlyHoSRmdw?t=664

:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
whero
Lex Driver

Post by whero »

Apted wrote: 19 Feb 2023, o 11:26
Klaudiusz wrote: 14 Feb 2023, o 01:44 Zmiany w zawieszeniu opisal Lukasz Bąk z Caroserii ktory de facto wlasnie zakupil NX450h+ FSport.

Odnosił się jedynie do aktywnego zawieszenia które było w testowym 450h f-sport a standardowym w omotenashi. Że standardowe jest idealne w każdych warunkach i świetnie wybiera nierówności. Ale paradoksalnie kupił f-sporta :szok:

obiektywnie może woleć standardowe zawieszenie ... a subiektywnie może osobiście woleć f-sport 

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Apted wrote:

Sorki. Porownywal zawieszenie 350h z 450h. Mea culpa. 15:43

https://youtu.be/kmlyHoSRmdw

Apted
Lex user

Post by Apted »

Klaudiusz wrote: 19 Feb 2023, o 12:34
Apted wrote:

Sorki. Porownywal zawieszenie 350h z 450h. Mea culpa. 15:43

https://youtu.be/kmlyHoSRmdw

Ok spoko, a do kolegi gfr w którym momencie w teście jest to stwierdzenie "że bez sensu dopłacać do 450h" ?

Omotenashi + Luxury
Apted
Lex user

Post by Apted »

Proggy wrote: 13 Feb 2023, o 18:43 Mam prosbe … czy moglby ktos opisac jakie sa roznice w jezdzie NX zwyklym a Fsportem ? Mam tu na mysli glownie komfort jazdy ?
Dzieki z gory za pomoc ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Sorry ale trochę dziwne pytanie, z samej zasady f-sport = twardsze zawieszenie czyli mniej komfortowe co jest zrozumiałe i logiczne.
Albo komfort albo doznania powiedzmy sportowe, jedno z dwóch. Są testówki przejechać się jednym i drugim, sam ocenisz i zdecydujesz.
Jeździłem testowymi obydwoma, ja postawiłem na komfort.

Omotenashi + Luxury
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

.
Post Reply

Return to “Lexus NX”