Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Jeżdżę już ponad miesiąc i też jestem zdania że na trasę to średni wybór. Chyba że bardzo spokojnie jedziemy. Jak chcemy trochę szybciej i dynamicznej to są zdecydowanie lepsze opcje. Ale miasto i strefy podmiejskie bardzo dobrze. Mi jednak cały czas przeszkadza CVT, myślałem że się przestawię, ale przesiadłem sie bezpośrednio z 8 biegowej skrzyni ZF i tęsknię za nią bardzo pomimo tego że przy ruszeniu poprzednie auto miało wyraźnego "laga".
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
To jest 16-letnia Corolla, czysto benzynowy niehybrydowy silnik. Natomiast np. Camry HEV przy 140 km/h spala ok 7l. SUV to SUV, praw fizyki się nie oszuka.
Co braku czasu to już nie będę komentował bo to znaczyłoby że np. w USA to mają jego strasznie dużo biorąc pod uwagę o wiele dłuższe dystanse jakie Amerykanie średnio pokonują
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Czytając Twoje komentarze odnoszę wrażenie, że jesteś fanatykiem marki Toyota /Lexus i nie jesteś w stanie pogodzić się z wadami tych samochodów. Piszesz o 16 letniej Corolli, to ja napiszę o swoim 22 letnim Oplu Astrze G. Auto zostało wyprodukowane w 2000 roku i trochę w nie pieniędzy włożyłem, żeby doprowadzić do stanu takiego, jakiego chcę. Ma 115 tysięcy oryginalnego przebiegu i zapewniam Cię, że pali mniej niż 11 litrów. Ma lepsze materiały we wnętrzu od Corolli i jest dużo ciszej w kabinie. Na temat Toyot też mam swoje zdanie, bo testowałem już niejedną. Te auta są co prawda bezawaryjne, ale są plastikowe we wnętrzu, beznadziejnie wygłuszone, mają archaiczne multimedia, a przez wyjące silniki wrażenia z jazdy są fatalne. Jeśli chodzi o USA i obowiązujące tam ograniczenia, to mnie to nie interesuje, ponieważ mieszkam w Polsce i podróżuję samochodem najwyżej po drogach europejskich. Gdyby w Europie były ograniczenia prędkości do 200km/h, to tyle bym jeździł. Jeśli masz bezpieczny i luksusowy samochód oraz bezpieczne z dobrą nawierzchnią autostrady, to można sobie na to pozwolić. W Audi A6 przy prędkości 200km/h miałem wrażenie jakbym jechał najwyżej 140. Tak było cicho w kabinie. Oczywiście Audi miało mnóstwo innych wad o których nie będę tutaj pisał. Wracając do wad NX, to wymienię swoje odczucia po przejechaniu 19tys/km. Wyjący silnik, który jest mocno słyszalny w kabinie, przy odpalaniu zimnego silnika we wnętrzu też jest głośno co świadczy o słabym wygłuszeniu komory silnikowej, wysokie spalanie zimą przy prędkościach autostradowych, brak możliwości ładowania IPhonów na ładowarce indukcyjnej (wymiana ładowarki w serwisie nie pomogła), przy wyższych prędkościach na tylnej kanapie jest zbyt głośno, zamykanie całego samochodu poprzez naciśnięcie przycisku na tylnej klapie raz działa, a raz nie, po naciśnięciu przycisku trzeba jak najszybciej uciekać od klapy, gdy jadę po nierównościach w jednym z dwóch NX trzeszczą drzwi kierowcy, brak regulacji lędźwiowej w fotelu pasażera, brak masażu w fotelach, auto hold nie załącza się automatycznie po odpaleniu samochodu. Pomimo tylu wad i tak uważam nowego Lexusa NX za fajny samochód i nie żałuję zakupu. Tym bardziej, że zamówiłem 2 sztuki jako jedne z pierwszych przed podwyżkami. Uważam też, że o wadach trzeba pisać, a nie być ślepo zakochanym w marce. Planowałem przesiąść się na nowego RX, ale najpierw poczekam na jazdę testową. Muszę sprawdzić wyciszenie. Obawiam się też, że przy tych gabarytach i wadze, spalanie autostradowe będzie bardzo wysokie. Czekam też na lipcową premierę nowego BMW serii 5. Ale jak to bywa z BMW, awaryjność pozostawia wiele do życzenia.
-
- Lex user
Wcześniej była dyskusja o zabezpieczeniach
Czy ktoś juz moze montował i ma jakieś opinie po montażu systemu Can Lock
Nie kłócą się z Vodafone ?
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś juz moze montował i ma jakieś opinie po montażu systemu Can Lock
Nie kłócą się z Vodafone ?
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex user
Całkowicie nietrafiona ocena moich wypowiedzi.Tomasz76 wrote: ↑23 Dec 2022, o 08:16Czytając Twoje komentarze odnoszę wrażenie, że jesteś fanatykiem marki Toyota /Lexus i nie jesteś w stanie pogodzić się z wadami tych samochodów. Piszesz o 16 letniej Corolli, to ja napiszę o swoim 22 letnim Oplu Astrze G. Auto zostało wyprodukowane w 2000 roku i trochę w nie pieniędzy włożyłem, żeby doprowadzić do stanu takiego, jakiego chcę. Ma 115 tysięcy oryginalnego przebiegu i zapewniam Cię, że pali mniej niż 11 litrów. Ma lepsze materiały we wnętrzu od Corolli i jest dużo ciszej w kabinie. Na temat Toyot też mam swoje zdanie, bo testowałem już niejedną. Te auta są co prawda bezawaryjne, ale są plastikowe we wnętrzu, beznadziejnie wygłuszone, mają archaiczne multimedia, a przez wyjące silniki wrażenia z jazdy są fatalne. Jeśli chodzi o USA i obowiązujące tam ograniczenia, to mnie to nie interesuje, ponieważ mieszkam w Polsce i podróżuję samochodem najwyżej po drogach europejskich. Gdyby w Europie były ograniczenia prędkości do 200km/h, to tyle bym jeździł. Jeśli masz bezpieczny i luksusowy samochód oraz bezpieczne z dobrą nawierzchnią autostrady, to można sobie na to pozwolić. W Audi A6 przy prędkości 200km/h miałem wrażenie jakbym jechał najwyżej 140. Tak było cicho w kabinie. Oczywiście Audi miało mnóstwo innych wad o których nie będę tutaj pisał. Wracając do wad NX, to wymienię swoje odczucia po przejechaniu 19tys/km. Wyjący silnik, który jest mocno słyszalny w kabinie, przy odpalaniu zimnego silnika we wnętrzu też jest głośno co świadczy o słabym wygłuszeniu komory silnikowej, wysokie spalanie zimą przy prędkościach autostradowych, brak możliwości ładowania IPhonów na ładowarce indukcyjnej (wymiana ładowarki w serwisie nie pomogła), przy wyższych prędkościach na tylnej kanapie jest zbyt głośno, zamykanie całego samochodu poprzez naciśnięcie przycisku na tylnej klapie raz działa, a raz nie, po naciśnięciu przycisku trzeba jak najszybciej uciekać od klapy, gdy jadę po nierównościach w jednym z dwóch NX trzeszczą drzwi kierowcy, brak regulacji lędźwiowej w fotelu pasażera, brak masażu w fotelach, auto hold nie załącza się automatycznie po odpaleniu samochodu. Pomimo tylu wad i tak uważam nowego Lexusa NX za fajny samochód i nie żałuję zakupu. Tym bardziej, że zamówiłem 2 sztuki jako jedne z pierwszych przed podwyżkami. Uważam też, że o wadach trzeba pisać, a nie być ślepo zakochanym w marce.
W żadnym miejscu nie powiedziałem że nie ma żadnych wad, czy Corolla ich nie ma. Zgoda co do plastikow, słabego wyciszenie Corolii, taka ona jest. Natomiast porównanie spalania mojej, jeszcze z miesiąc, Corolki z o wiele większe i wyższym NXem jest jak najbardziej trafione.
Co do prędkości autostradowych to jeśli Ciebie to nie interesuje to tak jezdzij. Zreszta nie uważam że takie auto musi być jeżdżone tak żeby wyciskać minimalne spalania. Ale fakt większego spalania przy 140 był znany od początku, latem w okolicach 8-8,5 a zimą tak jak u Ciebie. Mniej będzie spalal ES 300h w związku z innymi oporami.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200t
Nie żeby nie zdarzało mi się tyle jeździć, ale to wyżej jest prawdziwe tylko w momencie jak masz pustą albo prawie pustą drogę. W momencie jak jakiś dzban nie patrzący w lusterka wyjedzie ci przed koła to nawet najbezpieczniejszy i najbardziej luksusowy samochód nie pomoże.
-
- Lex Driver
Z tym akurat się zgodzę i jeżdżąc tak szybko trzeba bardzo uważać. Poza tym na niemieckich autostradach jest dużo ograniczeń i remontów.
-
- Lex Driver
@Łączkowskiego- nie wiem czy posiadasz już NX, czy nie? Jeśli tak, to pisz o jego wadach i zaletach. Jak dotąd nie widziałem żebyś to robił. Jeśli chodzi o Lexusa ES, to przymierzałem się do zakupu ale, gdy okazało się, że nie można położyć oparć tylnej kanapy ani założyć boxa dachowego, to zrezygnowałem.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Moge potwierdzic ze cala grupa Lexus/Toyota ma problem z ladowaniem bezprzewodowym od iPhone 13 w gore. Wlasnie utworzyl sie podobny watek, problem w RAV4 oraz w Camry. Laduje sie przez chwile i przestaje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- machony79
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX200t
A może to nie problem Lexusa tylko IPhona

Co łatwiej wymienić?

STOP HYBRID GO SMOG