Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by whero »

machony79 wrote: 12 Dec 2022, o 07:59 Myślę,że nawet bagażnika nie ma potrzeby otwierać.
Przy silniku muszą być punkty właśnie do odpalania awaryjnego.

Ruda
Lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Ruda »

whero wrote: 12 Dec 2022, o 09:15
Ruda wrote: 11 Dec 2022, o 23:56 Czytam i nie wierze … często latam i często zostawiam auto na parkingu lotniskowym ..z wypowiedzi wniiskuje ze booster to powinien być mój standardowy sprzet w aucie ???  Nie zawsze jest czas by czekać na ASC:/ Za kilka dni mam odbiór - poproszę gościa by mi to wyjaśnił i pokazał na żywym organizmie jak to ogarnąć.. 

dzięki za szczegóły sprawdzenia stanu w apce 

pamiętając o zamykaniu auta (otwarte nie przejdzie w stan niskiego poboru energii) włączając je od razu w pełni (do stanu READY a nie jedynie zasilenia wnętrza)
sporo nowszych aut notorycznie rozładowuje akumulatory stojąc otwartymi na postoju - aktywnie łączą się z siecią, chcą skrócić czas włączania radia/nawigacji/bagażnika otwieranego kopnięciem itp.
hybryda i rozmiar akumulatora 12v ~ do sprawnego włączenia całego systemu pojazdu wystarczy ~ 4ah z zapasem (większość systemów wystartuje bezproblemowo nawet gdy napięcie na akumulatorze spadnie do poziomu ~ 10v)  ... większe się stosuje w celu długowieczności (tym bardziej że prąd którym konwerter DC/DC systemu hybrydowego ładuje akumulator 12v jest dużo większy od większości dostępnych na rynku ładowarek/alternatorów)

ponownie jednak... nie obwiniajmy producenta/modelu o wadliwe działanie dokładnego systemu zabezpieczeń który został nam wciągnięty w salonie...

Cała sytuacja jedt dla mnie absurdalna nawet nie wiem  jak to skomentować. Po to chyba kupuje nowe suto by takimi rzeczami się kompletnie nie przejmować. 

nie wiem czy mogę jeszcze zrezygnować z tego alarmu jak suto dzisiaj już będzie w salonie i za pare dni do wydania. 
koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

Ruda wrote: 12 Dec 2022, o 10:05
Ruda wrote: 11 Dec 2022, o 23:56 Czytam i nie wierze … często latam i często zostawiam auto na parkingu lotniskowym ..z wypowiedzi wniiskuje ze booster to powinien być mój standardowy sprzet w aucie ???  Nie zawsze jest czas by czekać na ASC:/ Za kilka dni mam odbiór - poproszę gościa by mi to wyjaśnił i pokazał na żywym organizmie jak to ogarnąć.. 

dzięki za szczegóły sprawdzenia stanu w apce 

pamiętając o zamykaniu auta (otwarte nie przejdzie w stan niskiego poboru energii) włączając je od razu w pełni (do stanu READY a nie jedynie zasilenia wnętrza)
sporo nowszych aut notorycznie rozładowuje akumulatory stojąc otwartymi na postoju - aktywnie łączą się z siecią, chcą skrócić czas włączania radia/nawigacji/bagażnika otwieranego kopnięciem itp.
hybryda i rozmiar akumulatora 12v ~ do sprawnego włączenia całego systemu pojazdu wystarczy ~ 4ah z zapasem (większość systemów wystartuje bezproblemowo nawet gdy napięcie na akumulatorze spadnie do poziomu ~ 10v)  ... większe się stosuje w celu długowieczności (tym bardziej że prąd którym konwerter DC/DC systemu hybrydowego ładuje akumulator 12v jest dużo większy od większości dostępnych na rynku ładowarek/alternatorów)

ponownie jednak... nie obwiniajmy producenta/modelu o wadliwe działanie dokładnego systemu zabezpieczeń który został nam wciągnięty w salonie...

Cała sytuacja jedt dla mnie absurdalna nawet nie wiem  jak to skomentować. Po to chyba kupuje nowe suto by takimi rzeczami się kompletnie nie przejmować. 

nie wiem czy mogę jeszcze zrezygnować z tego alarmu jak suto dzisiaj już będzie w salonie i za pare dni do wydania. 

Spokojnie. Alarm jest potrzebny i wbrew pozorom nie drenuje on tak akumulatora 12V (sprawdzone miernikami). Problemem są raczej multimedia, moduły i niewyłączalne układy sterowania. Do nowego NX -a moim zdaniem powinien być zaaplikowany akumulator 75 - 90 Ah.
Ale gdy ktoś nie ma więcej samochodów i jeździ tylko NX-em codzienne, może problemu nie zauważyć.

Poniżej procedura uruchamiania NX-a z wyładowanym akumulatorem, który nie pozwała nawet na otwarcie drzwi.
Uruchomienie właśnie z boostera NOCO.

https://www.youtube.com/watch?v=-8iAWfvu97w

Miłego niestresującego oglądania :-)

PS: w dwóch salonach Lexus w Polsce potwierdzono mi, że zdarzyło się, iż w czasie prezentacji wydawanego samochodu NX rozładowano akumulator. Ręce opadają :-( 

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Przy zostawianiu auta na lotnisku nalezy dezaktuwowac bezdotykowe otwieranie auta. Naciskasz przycisk zamknij i naciskasz 4 razy otworz. Na pilocie zacznie migac lampka led. Wtedy otworzysz auto jedynie przyciskiem na pilocie. Chroni to rowniez przed kradzieza na walizke. Sam to stosuje idac do centrum handlowe lub zostawaiaj auto w centrum miasta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ruda
Lex user

Post by Ruda »

Klaudiusz wrote: 12 Dec 2022, o 10:52 Przy zostawianiu auta na lotnisku nalezy dezaktuwowac bezdotykowe otwieranie auta. Naciskasz przycisk zamknij i naciskasz 4 razy otworz. Na pilocie zacznie migac lampka led. Wtedy otworzysz auto jedynie przyciskiem na pilocie. Chroni to rowniez przed kradzieza na walizke. Sam to stosuje idac do centrum handlowe lub zostawaiaj auto w centrum miasta.

Cenna uwaga - dzięki. A jak aktywować później bezdotykowe otwieranie ? 

Ruda
Lex user

Post by Ruda »

koloramat
Ruda wrote: 12 Dec 2022, o 10:05

Spokojnie. Alarm jest potrzebny i wbrew pozorom nie drenuje on tak akumulatora 12V (sprawdzone miernikami). Problemem są raczej multimedia, moduły i niewyłączalne układy sterowania. Do nowego NX -a moim zdaniem powinien być zaaplikowany akumulator 75 - 90 Ah.
Ale gdy ktoś nie ma więcej samochodów i jeździ tylko NX-em codzienne, może problemu nie zauważyć.

Poniżej procedura uruchamiania NX-a z wyładowanym akumulatorem, który nie pozwała nawet na otwarcie drzwi.
Uruchomienie właśnie z boostera NOCO.

https://www.youtube.com/watch?v=-8iAWfvu97w

Miłego niestresującego oglądania :-)

PS: w dwóch salonach Lexus w Polsce potwierdzono mi, że zdarzyło się, iż w czasie prezentacji wydawanego samochodu NX rozładowano akumulator. Ręce opadają :-( 

Dzięki - zapisałam w ulubionych  . Heh ..

Łączkowski
Lex user

Post by Łączkowski »

A ktoś sprawdzał ile na postoju auto pobiera prądu? Można to sprawdzić tanim miernikiem. Przy wyłączonej stacyjce pobór prądu powinien wynosić max 30 do 40 mA
koloramat
Lex user

Post by koloramat »

Ruda wrote: 12 Dec 2022, o 11:04
Klaudiusz wrote: 12 Dec 2022, o 10:52 Przy zostawianiu auta na lotnisku nalezy dezaktuwowac bezdotykowe otwieranie auta. Naciskasz przycisk zamknij i naciskasz 4 razy otworz. Na pilocie zacznie migac lampka led. Wtedy otworzysz auto jedynie przyciskiem na pilocie. Chroni to rowniez przed kradzieza na walizke. Sam to stosuje idac do centrum handlowe lub zostawaiaj auto w centrum miasta.

Opisana procedura to "usypianie pilota". Trzeba dodać, że przycisk "zamknij" trzymasz wciśnięty w czasie naciskania "otwórz". Faktycznie taki stan nie pozwala na wysyłanie z pilota sygnału radiowego, a tym samym kradzieży "na walizkę". Jak to dezaktywować ? Prosto. Podchodzisz do samochodu i naciskasz jakikolwiek przycisk na pilocie, najlepiej "otwórz" ... 

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

koloramat wrote: 12 Dec 2022, o 11:37
Ruda wrote: 12 Dec 2022, o 11:04

Opisana procedura to "usypianie pilota". Trzeba dodać, że przycisk "zamknij" trzymasz wciśnięty w czasie naciskania "otwórz". Faktycznie taki stan nie pozwala na wysyłanie z pilota sygnału radiowego, a tym samym kradzieży "na walizkę". Jak to dezaktywować ? Prosto. Podchodzisz do samochodu i naciskasz jakikolwiek przycisk na pilocie, najlepiej "otwórz" ... 

Są jednak bardziej proste metody ograniczenia propagacji fal radiowych z kluczyka. To etui zwane popularnie Klatką Faradaya.
Na przykład takie zwykłe etui:
https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-rfi ... 0751375530

Ta aukcja to tylko przykład. Zapewniam, że działa. Można sprawdzić wkładając kluczyk do tego etui i podchodząc do samochodu .... brak reakcji ze strony oświetlenia led pod klamką i samochodu nie otworzysz. To nie jest tylko gadżet wbrew pozorom. Praktyczne i ... wzmacniające komfort użytkowania samochodu.

koloramat
Lex user

Post by koloramat »

Łączkowski wrote: 12 Dec 2022, o 11:30 A ktoś sprawdzał ile na postoju auto pobiera prądu? Można to sprawdzić tanim miernikiem. Przy wyłączonej stacyjce pobór prądu powinien wynosić max 30 do 40 mA

Trochę pracochłonne, ale nie do końca miarodajne. Trzeba dostać się do akumulatora w bagażniku i zdjąć klemę z minusa. Następnie włączyć w szereg miernik. Pobór prądu jest zmienny w czasie, co potwierdza załączanie i wyłączanie się procedur kontrolnych z elektroniki auta + oczywiście wysyłanie pakietów kontrolnych alarmu, czytnika kluczyka, Lexus LINK-a i pakietów odbieranych z GPS-a. 
Post Reply

Return to “Lexus NX”