Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Lewsey 89
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Lewsey 89 »

protos wrote:W PZU gap suma ubezpieczenia 120 tys na 5 lat za 6 tys i GAP suma ubezpieczenia 80 tysięcy na 5 lat w cenie 3 tysięcy.
Jak rozumieć GAP - suma ubezpieczenia powiedzmy 80 tys na 5 lat jak to rozumieć i czy naprawdę Warto?
To proste. Posługuję się cenami brutto

PZU gwarantuje Ci, że Jeśli Twój samochód jest wart 240 tys brutto, a po 4,5 roku będzie wart 120 tys zł, to w przypadku szkoda całkowitej AC/kradzieży zwrócą Ci maksymalnie 120 tysł pomiędzy wartością na fakturze, a sumą ubezpieczenia jaką wypłaci towarzystwo ubezpieczeniowe z AC. Analogicznie druga propozycja. PZU gwarantuje, że przed upływem 5 lat wypłacą Ci do 80 tys zł. Za 3 tys więcej wykupujesz sobie polisę na dodatkowe 40 000zł. Czy warto? 6000 zł na 5 lat to 100 zł miesięcznie. Butelka dobrego alkoholu jest więcej warta. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy 100zł lub 50 zł miesięcznie jest to dla niego dużo lub mało. Niestety w przypadku GAP kupionego poza leasingiem musimy zapłacić go z góry.
protos
Lex user
Model Lexusa: nx 350 h

Post by protos »

Dziękuję bardzo za informację, mam dylemat, będę użytkował samochód dłużej jak 5 lat i myślę go dobrze zabezpieczyć przed kradzieżą i nie wiem czy zainwestować w dobre zabezpieczenie czy płacić AC i GAP
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

ac + gap > zabezpieczenie moim zdaniem. Żadne zabezpieczenie Cię nie uchroni przed kradzieżą.
Lewsey 89
Lex user

Post by Lewsey 89 »

protos wrote:Dziękuję bardzo za informację, mam dylemat, będę użytkował samochód dłużej jak 5 lat i myślę go dobrze zabezpieczyć przed kradzieżą i nie wiem czy zainwestować w dobre zabezpieczenie czy płacić AC i GAP
AC i GAP chronię Cię również przed szkodami komunikacyjnymi.

Najlepsze zabezpieczenie antykradzieżowe to będzie zabezpieczenie GSM+RADRIOWE. GSM można zakłócić tzw. jeżem, nie zlokalizują samochodu będącego w kontenerze i garażu podziemnym. Lokalizacja radiowa jest najskuteczniejsza, lecz nie daje 100% pewności. Miałem ofertę z jednej z wiodących firm, lecz bylo na tyle Drogo, że wybrałem GAP. Nie użytkowałem nigdy nowego samochodu dłużej niż 4 lata. Kolega powyżej ma rację. Bierz AC +GAP. Po 4 latach będziesz budził się rano z nadzieją, że ktoś jednak zwędził samochód :biggrin2:
lesiu005
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by lesiu005 »

Co do GAPu nie kierujcie się tylko ceną, jest wiele rodzajów ubezpieczenia GAP (fakturowy, indeksowy, finansowy).

Fakturowy daje największe zabezpieczenie ale też najwięcej kosztuje.
ktosiek20
Nowy lex user
Model Lexusa: NX

Post by ktosiek20 »

Ja mam jeszcze takie pytanie - ile jest w praktyce wart ten napęd Lexusa E-Four? Jak to się ma do 4x4 w innych autach? Nie mówię tu nawet o takim pełnym jak w oryginalnym Quattro, ale czy to jest porównywalne chociażby z tym, co Audi sprzedaje jako Quattro Ultra, albo BMW X-drive, czy 4-Matic Mercedesa? Bo zastanawiam się ile mocy (i na jak długo) dać może ten elektryczny silniczek na tylną oś?
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Lewsey 89 wrote:Po 4 latach będziesz budził się rano z nadzieją, że ktoś jednak zwędził samochód :biggrin2:
Patrząc jak to wszystko rośnie to za 4 lata może się okazać że te nasze NX są warte prawie tyle co w dniu zakupu :dirol:
Lewsey 89
Lex user

Post by Lewsey 89 »

ktosiek20 wrote:Ja mam jeszcze takie pytanie - ile jest w praktyce wart ten napęd Lexusa E-Four? Jak to się ma do 4x4 w innych autach? Nie mówię tu nawet o takim pełnym jak w oryginalnym Quattro, ale czy to jest porównywalne chociażby z tym, co Audi sprzedaje jako Quattro Ultra, albo BMW X-drive, czy 4-Matic Mercedesa? Bo zastanawiam się ile mocy (i na jak długo) dać może ten elektryczny silniczek na tylną oś?
Nie wiem czy to jest ten sam napęd ale tutaj jest taki test napędu:

https://www.youtube.com/watch?v=W1HUFjqQfMQ

Dla mnie Xdrive jest napędem idealnym. Idealnym ponieważ wpisuje się w moje oczekiwania(tylna charaktertystka). Jeździłem w zeszłym roku zimą BMW M340i i BMW320d w obu samochodach radość z z jazdy nie była tyko sloganem reklamowym.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

ktosiek20 wrote:Ja mam jeszcze takie pytanie - ile jest w praktyce wart ten napęd Lexusa E-Four? Jak to się ma do 4x4 w innych autach? Nie mówię tu nawet o takim pełnym jak w oryginalnym Quattro, ale czy to jest porównywalne chociażby z tym, co Audi sprzedaje jako Quattro Ultra, albo BMW X-drive, czy 4-Matic Mercedesa? Bo zastanawiam się ile mocy (i na jak długo) dać może ten elektryczny silniczek na tylną oś?
16 letni RX 400h sobie radzi tak że nigdy nie miałem problemu
9 letni RX 450h sobie radzi świetnie + tryb śnieg mocno zmienia to jak auto się pilnuje tyłem
w nx'ie dopiero zobaczę ...
na tyle masz ~ 60km jak dobrze pamiętam w nowym nx'ie ... ale przy takich problemach więcej daje moment obrotowy od elektryka od samego dołu + bardzo szybki czas reakcji elektryka bez bezwładności -dalsze rzeczy to kwestia zestrojenia układu hamulcowego do przyblokowania obracających się (w powietrzu/bez przyczepności) kół i oczywiście jak zawsze najważniejszych opon

bardzo dużą zmianę zrobi wyjście elektryków z oddzielnymi silnikami na każde koło - wtedy nie będzie już mowy o dyferencjałach i różnych ich typach ;)
Last edited by whero on 1 Feb 2022, o 17:26, edited 1 time in total.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Lewsey 89 wrote:
Nie wiem czy to jest ten sam napęd ale tutaj jest taki test napędu:

https://www.youtube.com/watch?v=W1HUFjqQfMQ

Dla mnie Xdrive jest napędem idealnym. Idealnym ponieważ wpisuje się w moje oczekiwania(tylna charaktertystka). Jeździłem w zeszłym roku zimą BMW M340i i BMW320d w obu samochodach radość z z jazdy nie była tyko sloganem reklamowym.
i cała teoria pada bo komuś lepiej pasują doznania z danego systemu ;)
-przede wszystkim żebyśmy zdrowi byli i szczęśliwi - prawie każde auto wjedzie wszędzie - niedawno temu za dwuletnim doposażonym GLE z napędami (i fajnymi zimówkami) musiałem po śniegu wyjechać blisko 20-letnim Iveco z paką (na całorocznych) z napędem na tył.. GLE się poddał a gdy Iveco powoli wyjechało... łącznik kierownica-siedzenie / pozwolenie autu i spokojne korzystanie z systemów do jazdy w ciężkich warunkach naprawdę dużo daje

nie jestem pewny czy kierowałbym się wersjami/specyfikacjami tych asyst przy doborze samochodu - większość z informacji co znajdziemy to będą czyste materiały marketingowe... do korzystania przez cały okres posiadania wystarczy prawdopodobnie dowolny z tych systemów - ewentualnie subiektywne odczucia z jazdy i jak nam sprzęt pasuje (osobiście więcej wagi przykładałem do tego że nx w standardzie ma szkło akustyczne/klejone szyby drzwi przednich - auto jest dużo cichsze)
Post Reply

Return to “Lexus NX”