[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF
- krakus25
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Re: IS 200 problem kontrolka silnika i TRC
Też mi się zdarzyło kiedyś że zapalił się check i migała kontrolka TRC, to było zaraz po zamontowaniu instalacji LPG.
Wiem na pewno że kontrola trakcji była wtedy wyłączona bo autkiem dało się ruszyć z piskiem opon. Silnik zdawał się pracować wtedy normalnie
(obroty równe, nic nie szarpało itp.)
Odłączyłem wtedy aku na chwilę i problem się nie powtórzył.
W sobotę zaświeciła mi się kontrolka hamulca awaryjnego, sprawdziłem stan płynu i wydawało się być ok, do min. trochę jeszcze brakowało na wskaźniku
pojemniczka. Nie dawało mi to spokoju i będąc na stacji zakupiłem 0.5 DOT 3 i dolałem. Kontrolka zgasła, zaraz potem wjazd na myjnie automatyczną.
Autko umyte, wyjeżdżając zauważyłem że zapaliła się ABS i zaczęła migać TRC. Próbowałem zrobić reset ale po podłączeniu klemy dalej było pomarańczowo na desce.
Po przebyciu około 60km gdy zaparkowałem autko na parę godzin (stało na słoneczku) problem kontrolek znikł.
Myślicie że to woda mogła się gdzieś dostać, a później jak podeschło kontrolki zgasły? (czujniki ABS-u?)
Miał ktoś podobną sytuację?
p.s. Kojarzę że kiedyś po myciu auta było coś podobnego ale wtedy po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu kontrolki od razu zgasły.
Wiem na pewno że kontrola trakcji była wtedy wyłączona bo autkiem dało się ruszyć z piskiem opon. Silnik zdawał się pracować wtedy normalnie
(obroty równe, nic nie szarpało itp.)
Odłączyłem wtedy aku na chwilę i problem się nie powtórzył.
W sobotę zaświeciła mi się kontrolka hamulca awaryjnego, sprawdziłem stan płynu i wydawało się być ok, do min. trochę jeszcze brakowało na wskaźniku
pojemniczka. Nie dawało mi to spokoju i będąc na stacji zakupiłem 0.5 DOT 3 i dolałem. Kontrolka zgasła, zaraz potem wjazd na myjnie automatyczną.
Autko umyte, wyjeżdżając zauważyłem że zapaliła się ABS i zaczęła migać TRC. Próbowałem zrobić reset ale po podłączeniu klemy dalej było pomarańczowo na desce.
Po przebyciu około 60km gdy zaparkowałem autko na parę godzin (stało na słoneczku) problem kontrolek znikł.
Myślicie że to woda mogła się gdzieś dostać, a później jak podeschło kontrolki zgasły? (czujniki ABS-u?)
Miał ktoś podobną sytuację?
p.s. Kojarzę że kiedyś po myciu auta było coś podobnego ale wtedy po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu kontrolki od razu zgasły.
Mario
- stachulex
- Lex Driver
- Model Lexusa: gs 300 mk1
jezeli stan plynu hamulcowego byl blisko minimum to moglo byc to przyczyna zapalenia sie kontrolki.problem w tym ze powinienes dolac plynu DOT 4 a dolales DOT 3.a jezeli chodzi o kontrolki ABS i TRC to czasem zima lub po myciu auta moze dostac sie woda w uklad czujnikow abs i zaklucac odczyt tego systemu

PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
- krakus25
- Lex user
W manualu piszę o DOT3 takie też oznaczenie odczytałem na zakrętce zbiorniczka.stachulex wrote:jezeli stan plynu hamulcowego byl blisko minimum to moglo byc to przyczyna zapalenia sie kontrolki.problem w tym ze powinienes dolac plynu DOT 4 a dolales DOT 3.a jezeli chodzi o kontrolki ABS i TRC to czasem zima lub po myciu auta moze dostac sie woda w uklad czujnikow abs i zaklucac odczyt tego systemu

Mario
- stachulex
- Lex Driver
- Model Lexusa: gs 300 mk1
no to .o.k. a myslalem ze zalewali juz DOT 4.

PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Nie jestem w stanie zrobić zdjęć bo nie mam w tej chwili dostępu do auta bo wyjechałem, ale filtr znajduje się naprzeciwko po prawej stronie zaworu pod tym plastikiem od wlotu powietrza trzeba go odkręcić i będzie widać śrubę a do niej dochodzi przewód z olejem. Jak się przyjrzysz to od zaworu odchodzi takie zgrubienie. Filterek jest w środku
- Ralfx
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Stachu, może zalewali
teraz już się zwykle nie leje dot3 tylko dot4, u mnie też pisze dot3 a zalany mam dot4 motula w tej chwili

- krakus25
- Lex user
Znalazłem dziś kwadrans wolnego czasu i pomyślałem że sprawdzę ten filterek VVT-i
Potrzebny klucz nasadowy 10 do odkręcenia dolotu powietrza i osłonki zaznaczonej na fotce, oraz 22 do śruby pod którą jest filterek.

Faktycznie był sporo zasyfiony i co za tym idzie mało drożny .
Tu już po czyszczeniu

Jutro sprawdzę czy coś się poprawiło w pracy silnika
Potrzebny klucz nasadowy 10 do odkręcenia dolotu powietrza i osłonki zaznaczonej na fotce, oraz 22 do śruby pod którą jest filterek.

Faktycznie był sporo zasyfiony i co za tym idzie mało drożny .
Tu już po czyszczeniu

Jutro sprawdzę czy coś się poprawiło w pracy silnika

Mario
- Rici
- Administrator
- Model Lexusa: 3GS
I jak pomogło bo jak tak to ja wyczyszczę go profilaktycznie
może tez dostanie mocy 

- krakus25
- Lex user
Ja też to zrobiłem profilaktycznie. Ciężko to tak do końca stwierdzić, ale mam wrażenia że ciut lepiej się autko zbiera.
Nie spodziewałem się jakiegoś szału, w końcu to nie "Bemani"
a wyczyścić i tak warto dla samego siebie (wystarczy tylko troszkę czasu)
Nie spodziewałem się jakiegoś szału, w końcu to nie "Bemani"

Mario
- akira
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 w najszybszym kolorze ;)
czyli wystarczy wymontować i wyczyścić??? Czym czyściłeś??? Jest tam jakiś olej w układzie , który trzeba spóścić, czy coś, trzeba odpowietrzać? Mam kilka dni wolnego, przy okazji wymiany filtra i oleju też bym ten filterek wyczyśćił.