[GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez Grzegorzaka Bratcebe » 9 lis 2018, o 16:45

Witam Panowie i panie,

Mam problem z swoim GS dodam na początek że jest to wersja USA. W deszczu ostatnimi dniami zdarzyło się tak że przestał działać centralny zamek, kiedyś mi się to zdarzyło po myjni ale po 5min wszystko wróciło do normy. Tym razem niestety było inaczej i sprawa wygląda tak że nie działa centralny zamek, sterowanie lusterek, kontrolka od otwierania drzwi, tryp PWR w skrzynie(Nie pokazuje PWR na zegarze). Szukałem oczywiście bezpieczniki itd spryskałem kontaktem odłączyłem też akumulator i stała się dziwna rzecz. Zauważyłem dziwną rzecz bo auto USA podaje temperaturę w Fahrenheitach a mi pokazywało teraz w Celsiuszach, więc z jednej strony fajnie a z drugiej fatalnie. Rano wstałem odruchowo otworzyłem pilotem i nagle działa wszystko ale wróciły Fahrenheity, niestety działało do połowy drogi do pracy a później znika PWR i przestaje działać centralny. Dodam że pilotem otwieram bagażnik mogę okna uchylić itd. ale centralny nie działa ani guzikiem na drzwiach ani kluczykiem całkowita klapa. Miałem też problem z niezamykaniem się drzwi pasażera nawet kupiłem już używany mechanizm na drugą stronę ale nie zdążyłem zmienić.

Szukałem tutaj ale nikt podobnego problemu nie miał do tego podmieniłem te silniczki od drzwi i nic to nie pomogło, ostatnie co mi zostało to dziś przyszedł mi kabel do diagnostyki i może tam mi coś powie. Ma ktokolwiek pomysł co to może być?? Mechanik mówi że to pewnie moduł komfortu ale tam jest ich tyle że sam nie wiem od których zacząć.


Udało mi się podłączyć auto i wyskoczył mi błąd w Body ECU 1 B1267, a po odłączeniu aku na jakiś czas bo sprawdzałem kable przy Body ecu 2 ten błąd zniknął a pojawił się taki B1215.

Teraz pytanie bo nie mogę się połączyć z Body ECU 2 ani z żadnymi drzwiami czy do wszystkich ECU które widzi powinien się łączyć?

Bo mam wrażenie że nie do końca mi to ogarnia WIN10 program to techstream Ver 8. Do silnika się dostaje bez problemu ale wiele opcji jak klikam to program się zamyka.

Jeszcze jedno pytanie czy te Body ECU 1 i 2 będą pasowały z wersji UK do mojej USA?

Ktoś coś wie na ten temat?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Grzegorzaka Bratcebe
Nowy lex user
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 paź 2018, o 08:38
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolobrzeg

Re: [GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez Grzegorzaka Bratcebe » 27 lis 2018, o 14:09

Witam,

Problemem był Body ECU No.1 już wymieniłem na moduł o takim samym numerze tylko z Anglika. Działać działa ale nie wszystko jak powinno mam wrażenie. Jedyny plus to to że mam stopnie w Celsiuszach, ale są też dwa minusy pierwszy to sterownie lusterek jest odwrotnie niż było czyli jak dam na L to ruszam prawym lusterkiem. To wielki problem nie jest idzie się przyzwyczaić, drugi problem bardziej mnie denerwuje czyli jak już sobie procedurą zaprogramowałem pilot to okazało się że działa ale trochę dziwnie. Po pierwsze nie daje sygnału że otwiera czy zamyka, druga sprawa to że po kliknięciu otwarcia auta nic się nie dzieje i otwiera się po 3 sekundach. Ktoś ma może jakiś pomysł dlaczego jest taki lag przy otwieraniu??


Pozdrawiam
Grzegorzaka Bratcebe
Nowy lex user
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 paź 2018, o 08:38
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolobrzeg

[GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez LEPSI RX » 27 lis 2018, o 23:38

Żeby lusterka działały normalnie wystarczy przepisać piny przy przycisku. Z zamkiem nie wiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
LEPSI RX
Lex user
 
Posty: 122
Dołączył(a): 2 lut 2011, o 23:54
Lokalizacja: Gdynia-trójmiasto
Model Lexusa: RX300,CT200H,
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: REDA

Re: [GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez Grzegorzaka Bratcebe » 28 lis 2018, o 14:57

Dzięki! Poszukam w manualu i sobie zmienię. Dziś też zauważyłem że jak drzwi zostaną nie domknięte to wydaje dźwięk i się nie chce zamknąć. Ale przy zamykaniu i otwieraniu nie ma mimo że sprawdziłem w programie że jest ustawione i powinno dawać znać.
Grzegorzaka Bratcebe
Nowy lex user
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 paź 2018, o 08:38
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolobrzeg

Re: [GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez sebek8888 » 29 lis 2018, o 15:26

Kup ten modul z wersji eu.
sebek8888
Lex Driver
 
Posty: 344
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 14:36
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zyrardów

Re: [GS300 MK2] Problemy z elektryką.

Postprzez Grzegorzaka Bratcebe » 5 gru 2018, o 12:14

Ale auto jest i tak z USA. Więc teraz pytanie czy nie lepiej szukać takiego w USA czy EU będzie to samo? Masz doświadczenie w takim przypadku?
Grzegorzaka Bratcebe
Nowy lex user
 
Posty: 5
Dołączył(a): 25 paź 2018, o 08:38
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kolobrzeg


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości