Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach

Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez madkiw » 7 wrz 2016, o 21:16

Witam
Kupiłem sobie kabelek mini vci, zainstalowałem techstreama 10.10.018 o ile dobrze pamiętam. Działa, łączy się z moim GS300 MK2 z 2002r. Udało mi sie nawet zmienić parę rzeczy, jak otwieranie bagażnika na dwuklik, wyłączenie latania kierownicy itd.

Ale mam problem z jedną z funkcji, a mianowicie żeby się drzwi same zamykały po przełączeniu z P na coś innego, albo po określonej prędkości. Mam to na off, jak zmienie myśli chwilę i dalej jest off. Działa natomiast jak się zatrzymam i wrzucę na P to się otwierają drzwi jeśli je zamknąłem manualnie.
Teraz nie wiem, wyczytałem że to może być wina prawodastwa w Europie, że niby nie mogą sie blokować same bo jak wypadek czy coś to nie otworzą. A może chodzi o coś innego ? Miał ktoś taki problem ? Rozwiązał jakoś ?
Może wersja programu nie ta ? Bo jak np. chcę wejść w power window to się program wywala. Ewentualnie może da coś zmiana podczas łączenia z samochodem i dać zamiast europe middle east ? Czy to nic nie zmieni ?
madkiw
Lex Driver
 
Posty: 314
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 20:12
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez brat_z » 7 wrz 2016, o 22:18

czy to wina techa nie wiem ale ja próbowałem to zmienić u kumpla w gs300 i też nie chciał przyjąć automatycznego zamykania... daj znać jak dojdziesz o co chodziło:)
Avatar użytkownika
brat_z
Lex user
 
Posty: 269
Dołączył(a): 26 lut 2015, o 15:56
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez Miłosz » 7 wrz 2016, o 22:29

Prawa raczej nie , kodowałem u znajomych w bmkach autozamykanie po przekroczeniu zadanej prędkości i działało, tak samo autozamykanie po przekręceniu kluczyka. Dodam tylko że tam każde kodowanie auta było pod dany klucz. Klucz miał swoją pamięć i np zapamiętywał opcje automzaykania , klime , stacje radiową, ustawienia fotela itd. Może spróbuj zrobić kodowanie najpierw pod jeden a potem pod drugi klucz. Może niektóre opcje muszą być kodowane pod dwa klucze, jakieś względy bezpieczeństwa czy coś ? Strzelam oczywiście, ale spróbować można ;)
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1515
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez madkiw » 8 wrz 2016, o 01:09

Miłosz napisał(a):Prawa raczej nie , kodowałem u znajomych w bmkach autozamykanie po przekroczeniu zadanej prędkości i działało, tak samo autozamykanie po przekręceniu kluczyka. Dodam tylko że tam każde kodowanie auta było pod dany klucz. Klucz miał swoją pamięć i np zapamiętywał opcje automzaykania , klime , stacje radiową, ustawienia fotela itd. Może spróbuj zrobić kodowanie najpierw pod jeden a potem pod drugi klucz. Może niektóre opcje muszą być kodowane pod dwa klucze, jakieś względy bezpieczeństwa czy coś ? Strzelam oczywiście, ale spróbować można ;)


Co do klucza, przyszło mi to do głowy, zobaczę. Postaram się też załatwić nowszą wersję techstreama, coś ze sterownikami pomyślę i zobaczę co mi wyjdzie :)
madkiw
Lex Driver
 
Posty: 314
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 20:12
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez bunny54 » 8 wrz 2016, o 13:06

To nie kwestia prawa, jeżdżę 3 letnim mercedesem i sam się rygluje po przekroczeniu pewnej prędkości. Jak pisał wcześniej kolega Brat-z, próbowaliśmy u mnie i działało tylko otwieranie tak jak u Ciebie. Ale jak ci się uda to napisz, chciałbym to ustawić u siebie.
bunny54
Lex Driver
 
Posty: 317
Dołączył(a): 25 lip 2014, o 23:27
Model Lexusa: GS300 2002r.
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez madkiw » 9 wrz 2016, o 20:52

Dobra, sprawdziłem takie rzeczy.
Techstream wersja 11.20.019 nie pomogło
Próbowałem inny klucz, nie pomogło.
Japonia, czy USA nic nie daje.
Tu podają http://www.clublexus.com/forums/maintenance/23510-c-best-settings-for-2001-gs-is-ls-and-2002-sc.html że od 2001 niby powinno to być. Sam nie wiem, może to i wina taniego chińskiego kabelka, ale dziwne że inne rzeczy mogłem ustawić.

mały update. dorwałem też kabelek z firmware 2.0.4 i też nie działa
madkiw
Lex Driver
 
Posty: 314
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 20:12
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez madkiw » 2 gru 2018, o 21:27

Chciałbym odkopać swój temat, może ktoś coś wie nowego? Nie jest to może nic ważnego, niemniej jednak chętnie bym się dowiedział o co chodzi.
A tak przy okazji, https://allegro.pl/toyota-tis-skaner-diagnostyczny-kabel-obd-ii-i7620045704.html czy taki kabel sprawdzałby się lepiej od tych tanich mini vci?
madkiw
Lex Driver
 
Posty: 314
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 20:12
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez tomek_tom » 4 gru 2018, o 12:12

Wczoraj doszedł do mnie identyczny kabel za mniej niż połowa tej ceny :lol:
https://pl.aliexpress.com/item/Dla-JLR- ... 5c0flzlYex
nawet zdjęcia te same :lol:
tu kolega go już trochę poużywał:
viewtopic.php?f=41&t=15048&start=20
tomek_tom
Nowy lex user
 
Posty: 8
Dołączył(a): 29 kwi 2018, o 19:28
Model Lexusa: RX400h
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez owczar » 4 gru 2018, o 16:47

U mnie w LS430 z 2003 też nie działa, a z 2001 działało :) Wydaje mi się, że w pewnym okresie to zostało wyłączone przez względy prawne. Innego wytłumaczenia nie widzę :)
owczar
Moderator
 
Posty: 3628
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Techstream, pytanie o jedną z funkcji.

Postprzez madkiw » 4 gru 2018, o 22:22

tomek_tom napisał(a):Wczoraj doszedł do mnie identyczny kabel za mniej niż połowa tej ceny :lol:
https://pl.aliexpress.com/item/Dla-JLR- ... 5c0flzlYex
nawet zdjęcia te same :lol:
tu kolega go już trochę poużywał:
viewtopic.php?f=41&t=15048&start=20


Spoko to był przykład tylko, ale też już zamówiłem ten z aliexpress :biggrin2:

U mnie w LS430 z 2003 też nie działa, a z 2001 działało :) Wydaje mi się, że w pewnym okresie to zostało wyłączone przez względy prawne. Innego wytłumaczenia nie widzę :)


Też się skłaniam ku tej wersji wydarzeń, bo w końcu skoro wrzucam na P i się otwierają wszystkie drzwi, to znaczy że możliwości techniczne są. Coś innego stoi na przeszkodzie.
madkiw
Lex Driver
 
Posty: 314
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 20:12
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości