IS200/300 Poliuretany??

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Re: IS200/300 Poliuretany??

Post by lukas78 »

Pawciu wrote:
lukas78 wrote:
endrju1 wrote:Ja mam poli od gt4 i jak narazie przód założyłem i problemów z wymiarami nie miałem. Jak zamawiałem pływające na tył to przysłali z mniejszym otworem, ale po kontakcie dosłali poprawne. Tył już mam u siebie ale nie ma czasu zamontować. Mam nadzieję że takich niespodzianek nie będzie.
To, delikatnie mówiąc trochę nieprofesjonalne z ich strony :scratch: . Sam zamówiłem u nich w zeszłym tygodniu tuleje na banany przednie do gs300 mk2.
Mam prośbę - jeśli ktoś ma na wierzchu przednie banany od gs300 mk2 - to proszę o zmierzenie i podanie szerokości oraz wysokości tulei. Dam znać, jak ze spasowaniem.
ale co jest nieprofesjonalne? nastąpiła pomyłka w średnicy otworu, przy maszynie też stoi tylko człowiek, przesłałem kupującemu nowe tulejki metalowe z poprawioną średnicą.

Co do bananów do gs300 mk2 to jeźdżę na nich ponad 2 lata i problemów nie zaobserwowałem, poza tym tuleje tej konstrukcji od 4 lat pracują w innych autach i nic się z nimi złego nie dzieje.
Bez urazy - ale, jeśli na 4-5 osób które piszą na forum, że zakupiły od Was poli, u dwóch osób coś nie zagrało, to nie napawa potencjalnych klientów optymizmem. Ale dobrze, że zajmujesz stanowisko i sprawy się wyjaśniają.

Nie mniej jednak wolałbym (tak jak kolega baniaq i zapewne inni) uniknąć sytuacji w której mam samochód (którego używam na co dzień) na kołkach, demontuję wahacz, wyciskam tuleję (będąc w przekonaniu o poprawności wymiarów zakupionego zamiennika),a tu nagle zonk :fiu: - tuleja nie pasuje - natomiast wyciśnięta stara tuleja często już się do niczego nie nadaje - a samochód potrzebny na wczoraj...

Biorąc powyższe pod uwagę wiem, że na pewno przed demontażem starych tulei muszę zmierzyć rozmiary nowych poli, bo wolę uniknąć niemiłej niespodzianki.

Na temat żywotności Waszych poli się nie wypowiadałem - ale jeśli sam na nich jeździsz i jest ok. to miło słyszeć dobre opinie :ok:

Pozdrawiam i czekam na towar.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Post by baniaq »

Właśnie cały problem tkwi w tym, że o rozmiarach tulei można się dowiedzieć dopiero po rozebraniu zawieszenia i wyjęciu wszystkich wahaczy na wierzch. Nie wszyscy robią to sami, niektórzy jadą z tym do mechaników i tam dopiero zaczynają się jaja.
Mam referencyjne sanki, tuleję z febestu, która została mi po jakiejś wymianie i zwrotnicę tylną, zrobiłem pomiary i koresponduję z GT4.
Dam znać jak sytuacja się rozwinie.

EDIT: z tego co montowałem, to tuleja na bananie ma ok. 1mm przerwy między wahaczem a kołnierzem z obu stron. Wtedy nie miałem wyjścia i musiałem to założyć, ale przed montażem wydawało się, że tuleja będzie pasowała idealnie. Po wciśnięciu w wahacz "spuchła" o 2mm i właśnie taki kwiatek się zrobił. Ustawiłem ją prasą na 1mm po każdej ze stron i jakoś śmiga.
Na zielono przerwa 1mm.

Image
Last edited by baniaq on 25 Apr 2016, o 12:14, edited 2 times in total.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
owczar
Moderator
Model Lexusa: Lexus

Post by owczar »

garm115 wrote:Bo tu należy zamawiać .
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/lexus_is

Wymieniłem cały tył w galancie (łącznie 18 tulei) na poli z Olkusza i wszystkie pasowały idealnie. Jakość też bardzo dobra. Aktualnie dorabiam tuleje do wahacza dolnego w LS430 na wymiar.
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

Dam znać jak, to u mnie wyjdzie z tymi bananami.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
tomcio105
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by tomcio105 »

owczar wrote:
garm115 wrote:Bo tu należy zamawiać .
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/lexus_is

Wymieniłem cały tył w galancie (łącznie 18 tulei) na poli z Olkusza i wszystkie pasowały idealnie. Jakość też bardzo dobra. Aktualnie dorabiam tuleje do wahacza dolnego w LS430 na wymiar.
Jak wymieniałem pływające i dzwoniłem do nich o poli to mówili, że do IS 200 nie zrobią..
owczar
Moderator
Model Lexusa: Lexus

Post by owczar »

U mnie bez problemu. Poprosili tylko żebym wysłał kompletne wahacze.
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Post by baniaq »

GT4 ogarnia temat.
Wysłałem wszystkie moje zastrzeżenia, zdjęcia i pomiary, wszystko zostanie poprawione.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
WoznY
Lex user
Model Lexusa: IS200 sc

Post by WoznY »

miałem kupować w GT4 poli ale widzę, dobrze, że się wstrzymałem, planuje na wakacje zmienic zawias i chciałem kupić poliuretany właśnie u nich.
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Post by gmiter »

Czy ktoś ma namiar na tuleje poliuretanowe tylnego zawieszenia? Chodzi o tuleje "pływające", firma z Olkusza nie ma tego w ofercie.

Dzięki z góry!
endrju1
Lex Master
Model Lexusa: is200

Post by endrju1 »

GT4, sam kupiłem i jeżdżę na nich do tej pory.
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”