Taa właśnie wszyscy widzimy jak świetnie został zaprojektowany układ hamulcowy w LS430 skoro w 99% przypadków wystepuje problem z biciem kierownicy przy hamowaniu w
seryjnych autach
Seryjne tarcze OEM są słabej jakosci, zamienniki firm A.B.S, Blue Print, Jakoparts są mega słabe w porownaniu do Zimmermana bądz ATE.
Pojemnosć cieplna jest zauważalnie większa, 315 vs 334 jak i siła hamowania. Testy autostradowe z 200km/h do 70-80 kilkukrotne pod rząd przeszły bez problemu nic nie bije pedał twardy cały czas. Póki co wszystko działa zajebiscie - lepiej niż fabryka i tak powinno to być zrobione już na etapie projektownia auta.
Nie ma co przesadzać z setkami godzin obliczeń wyliczeń testów itp, mam auto w ktorym podniesiono moc z 300 na 635 koni nie raz jezdzi się 200++ km/h i tam nikt nie obliczał sił jakie działają na zacisk, tarcze itp i kolejny sezon jezdzi bez problemu pomimo zmiany zacisków od auta A i tarcz od auta B. Takich aut budowanych w KMS, Tomaracing, Tomsonie jest bardzo dużo i wszystkie jezdzą bez analizy inżynierów także bez przesady naprawde
Kolejną kwestią jest to że zacisk w LS jest naprawde niezły biorąc pod uwage fakt że ma bardzo duże tłoczki 4x42.8mm i jest lekkim monoblokiem, co innego klocki ale do takiej jazdy autostradowej i hamowaniu z 200km/h wystarczają w zupełności, problem stanowi seryjna gowniana tarcza ktorej producent nie zaprojektował jak należy

Sam zresztą byłeś zaskoczony ze klocki Ferodo są lepsze niż OEM, ja byłem zaskoczony że po mocnym hamowaniu z 200km/h nie wystepuje bicie tarczy. Naprawde OEM to żaden wyznacznik ani wyrocznia.
Co do chłodzenia, tarcze mają wentylacje również od strony piasty + są kierunkowe i mają szersze kanały niż seryjna.
https://imgur.com/a/dr47s