Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Zamówiłem 350h. Cena wraz z kołami zimowymi 20, to 288000 brutto. Jest to mój czwarty Lexus i 3 NX w Kinto One. Jednego Lexusa planuję zamienić na elektryka. Jestem w trakcie wybierania i testowania.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Coraz więcej osób przekonuje się do zakupu Lexusa NX. W listopadzie jest na pierwszym miejscu z marek premium, a od początku roku na drugim

https://www.samar.pl/__/3/3.a/122098/3. ... cale=pl_PL
Lexus user 123
Lex user
Model Lexusa: RX

Post by Lexus user 123 »

Na popularnym kanale Car Help Corner NX tez na pierwszym miejscu w suvach premium:
https://youtu.be/SyU30eZZc04
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Gdy w 2021 roku zamawiałem 2 NX w ciemno bez jazdy testowej, sporo ryzykowałem. Byłem jednak tak zniesmaczony niemiecką motoryzacją, że stwierdziłem dosyć. Dzisiaj po kilku latach mogę powiedzieć, że ryzyko się opłaciło. NX nie jest oczywiście samochodem idealnym, bo takich aut nie ma. Bezawaryjność, komfort, brak lagów, dobrej jakości materiały we wnętrzu, niskie spalanie i obsługa w serwisie, to największe zalety NX. Co obecnie dzieje się z niemiecką motoryzacją, każdy widzi. Ceny rosną, a jakość drastycznie spada. Dlatego też pomimo czekającej mnie wymiany floty ciężko mi znaleźć alternatywę do Lexusa. Szukam jednak dalej.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Gdy byłem użytkownikiem nowego Golfa 8 przez 2 lata, to też kilkukrotnie byłem w serwisie. Z niemieckimi autami jest duży problem, bo oprócz spadku jakości, często nie uznają gwarancji twierdząc, że wszystko jest w porządku. Jeżdżę do znajomego mechanika na plotki i słyszę takie historie, że szok. Wystarczy włączyć sobie filmy na YouTube, które pokazują usterki i naprawy BMW, Mercedesa czy Audi. Jak tak dalej będzie, to gwarancje niemieckich producentów będą nic nie warte. Ludzie jadą na starej opinii, że auta niemieckie są najlepsze. Kiedyś rzeczywiście tak było i sam kupowałem tylko auta produkcji niemieckiej. Na szczęście w porę zorientowałem się, że coś tu nie gra.
Jaro15
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Jaro15 »

W przyszłym roku planuję zmianę samochodu, poczatkowo bylem bardzo pozytywnie nastawiony do nowego NX, jednak po wpisach na forum odnośnie rozładowych akumulatorów 12v odechciało mi się lexusa. Moje przebiegi sa krótkie, wokół komina po mieście, dłuższe trasy średnio raz na miesiąc. Lexus super, ale czytając opinie to mogłoby się tak zdarzyć z moją jazdą ze nie rozstawałbym się z boosterem, a to nie jest akceptowalne dla mnie. Po cichu liczyłem że naprawią ten problem, ale wyglada na to że to "It's not a bug, it's a feature". Zacząłem rozważać nowe Q5, ale raczej poczekam na opinie użytkowników.
adalbert62
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by adalbert62 »

Jaro15 wrote: 6 Dec 2024, o 15:36 W przyszłym roku planuję zmianę samochodu, poczatkowo bylem bardzo pozytywnie nastawiony do nowego NX, jednak po wpisach na forum odnośnie rozładowych akumulatorów 12v odechciało mi się lexusa. Moje przebiegi sa krótkie, wokół komina po mieście, dłuższe trasy średnio raz na miesiąc. Lexus super, ale czytając opinie to mogłoby się tak zdarzyć z moją jazdą ze nie rozstawałbym się z boosterem, a to nie jest akceptowalne dla mnie. Po cichu liczyłem że naprawią ten problem, ale wyglada na to że to "It's not a bug, it's a feature". Zacząłem rozważać nowe Q5, ale raczej poczekam na opinie użytkowników.
Eeeee, nie wiem co czytałeś i oglądałeś, ale nie jest tak źle z tymi akumulatorami rozruchowymi. Ja mam NX350h już prawie rok, zrobione 12000, jazda też w większości po mieście, dwa razy w roku nad Bałtyk i nigdy nie uświadczyłem żadnego problemu z aku. W wakacje postój 2 tygodnie pod hotelem i odpalał bez problemu. Większe mrozy też mu nie straszne, tak więc nie potwierdzam złych opinii. Oczywiście w moim przypadku brak Vodafone i zawsze na postoju słuchając radia to tylko z włączonym "READY". Wtedy zasilanie idzie z baterii trakcyjnej i można spokojnie bawić się elektroniką pokładową, słuchać muzy albo nawet film obejrzeć, tylko co jakiś czas odpali na chwilę spalinę.
NX 350h Omo + Lux, Hazel, biała perła

Zamówiony 01.09.2023
W produkcji od 28.10.2023
Opuścił fabrykę 09.11.2023
W transporcie od 13.12.2023
U dealera od 13.01.2024
Odebrany 24.01.2024
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Przez ponad 2,5 roku w żadnym NX nie miałem problemów z akumulatorem. Moim zdaniem Q5 nie ma co porównywać do NX. Cenę masz mniej więcej taką samą, a silnik jest tam 2 litrowy. Nawet im się nie chciało w nowym modelu zrobić miękkiej hybrydy. Miękką hybrydę ma tylko 3 litrowa jednostka SQ5. Przy zwykłej benzynie laga masz pewnego. W przypadku jazdy po mieście katastrofa. Na pewno będzie też wyższe spalanie. Gdy dodamy do tego słabą jakość obrazu z kamery cofania i jakość materiałów użytych we wnętrzu, to ja dziękuję za takie auto. Jako ciekawostkę powiem Ci, że testowałem niedawno najnowsze Audi Q6 e-tron i uwierz mi, że szukaliśmy, który plastik we wnętrzu tak trzeszczy. Obecnie czekam na jazdę testową BYD Sealion 7( niebawem w salonach) Byłem w salonie tej marki i mocno się zdziwiłem jakością wykonania tych aut. Niemieccy producenci powinni uczyć się od tej marki, jak powinno wyglądać wnętrze premium.
Jaro15
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Jaro15 »

Osób narzekających na rozładowujący się akumulator jest na tym forum sporo. I najlepsze (lub najgorsze, zależy jak patrzeć) jest to, że u jednych problem wystepuje a u innych nie. (z tego co wyczytałem niezależnie czy vodafone jest czy nie ) Gdy zapytałem o to w salonie przy Puławskiej to usłyszałem że ten typ tak ma. Z innych aut to mazda mi się nie podoba, volvo xc60 się opatrzyło. Na to audi też napalony nie jestem.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Jaro15 wrote: 6 Dec 2024, o 15:36 W przyszłym roku planuję zmianę samochodu, poczatkowo bylem bardzo pozytywnie nastawiony do nowego NX, jednak po wpisach na forum odnośnie rozładowych akumulatorów 12v odechciało mi się lexusa. Moje przebiegi sa krótkie, wokół komina po mieście, dłuższe trasy średnio raz na miesiąc. Lexus super, ale czytając opinie to mogłoby się tak zdarzyć z moją jazdą ze nie rozstawałbym się z boosterem, a to nie jest akceptowalne dla mnie. Po cichu liczyłem że naprawią ten problem, ale wyglada na to że to "It's not a bug, it's a feature". Zacząłem rozważać nowe Q5, ale raczej poczekam na opinie użytkowników.
Szczęścia świętej trójcy musisz rozważać pod względem tego czy Ci bardziej się podobają wizualnie, czy lepiej Ci się siedzi/prowadzi albo czy masz więcej bajerów które Cię zadowalają ale pod względem stabilności techniki w ogólnym ujęciu niestety nie możesz porównywać bo jest gorzej albo o wiele gorzej.
Post Reply

Return to “Lexus NX”