IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju

Post Reply
rafi440
Lex user
Model Lexusa: Is 300 SC

Re: IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju

Post by rafi440 »

Witam

Czy ktoś się orietuje w jaki sposób odpowietrzyc skrzynię A650E ?
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Post by gmiter »

Dziś z ciekawości zadzwoniłem do ASO Toyota w Bydgoszczy. Wymiana oleju w skrzyni IS300 statyczna 1200zł (filtr 500zł) i filtr się podobno wymienia przy każdej wymianie oleju... Coś drogo:)
Damian91
Lex Driver
Model Lexusa: IS300 SC

Post by Damian91 »

A jak wymieniasz olej w silniku to filtr zastepujesz nowym co drugą wymianę? ;) Interwal zmiany oleju i filtra w skrzyni jest taki, że można to przeboleć. W razie czego SAMKO powinno mieć zamiennik.
gmiter
Lex Master

Post by gmiter »

Na forum kilka stron wcześniej pisano że filtr jest metalowy i jedynie się go czyści co bym zrozumiał bo pracuję ze skrzyniami ZF i tam filtry metalowe są czyszczone i tyle nikt tego nie wymienia. Druga rzecz to cena, filtr można dostać nomalnie za 80zł +przesyłka a ASO 500zł.. Kolejna rzecz to koszt reszty zabiegu - do skrzyni wchodzą 2 litry płynu to jest 150zł ASO wychodzi że 700zł z robotą.
adamsky73
Lex Driver
Model Lexusa: LS460 '08

Post by adamsky73 »

Pracujesz ze skrzyniami i nie wiesz że do zmiany filtra trzeba zdjąć miskę i wymienić uszczelkę? Jest trochę roboty. Oczywiście że cena przesadzona, ale to w końcu ASO
And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
gmiter
Lex Master

Post by gmiter »

adamsky73 wrote:Pracujesz ze skrzyniami i nie wiesz że do zmiany filtra trzeba zdjąć miskę i wymienić uszczelkę? Jest trochę roboty. Oczywiście że cena przesadzona, ale to w końcu ASO
Wiem jakie czynności należy wykonać przy wymianie oleju w skrzyni - pracuję z "trochę" większymi skrzyniami:) Roboty jest sporo no ale ASO jak zawsze przegina - takie jest moje zdanie.

Lexus Poznań - wymiana oleju bez filtra jedynie sama wymiana razem z olejem koło 350zł. Powiedzieli że w przypadku wymiany dynamicznej wyjdzie więcej przez filtr ale teoretycznie się tego nie robi jeśli skrzynia pracuje normalnie i jedynie zgodnie z zaleceniem co do przebiegu się wymienia prewencyjnie.
gawryszczakowy
Nowy lex user
Model Lexusa: RC

Post by gawryszczakowy »

Panowie proszę o podpowiedź, co ile dokonujecie wymiany oleju. Bo różnie to piszą i człowiek sie gubi np tu http://www.motoczesci.waw.pl/olej-silnikowy/ jest napisane, że co 10-15 tysięcy przejechanych km, jeszcze indziej podają inne wartości. Jak to jest u Was? Co ile dokonujecie wymiany oleju?
http://www.szukamszkoly.com/zawody/mechanik-samochodowy/
muzz
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju

Post by muzz »

Wypadałoby odpowiedzieć, ze zależy.
Przy normalnej eksploatacji co ok. 60k km. Przy jeździe w mieście tylko skróciłbym do jakichś 45k km. Jeżdżąc w trasie tylko pewnie ciut wydłużył.
Pałując skrócił a jeżdżąc spokojnie wydłużył.
Jak widać zależy. ;)
No i sprawdzać jak wyglada olej. Jak będzie przypalony to nie ma co patrzeć na przebieg tylko wymienić wcześniej.
lexus 430 v8
Lex user
Model Lexusa: lexus gs 430

Post by lexus 430 v8 »

A jeżeli skrzynka chodzi u mnie wzorowo a kupiłem autobez historii to wymienić dynamicznie statycznie czy wogole? Bo już sam nie wiem jak powinno być. Znam osoby co wogole nie wymieniają przejechane po 300-400 tys. I zero problemów. Lexus MA podobno najlepsze skrzynie trwałe z Asina może dlatego? Doradź ktoś kto się zna;)
Pawełn
Lex Driver
Model Lexusa: IS300

Post by Pawełn »

lexus 430 v8 wrote:A jeżeli skrzynka chodzi u mnie wzorowo a kupiłem autobez historii to wymienić dynamicznie statycznie czy wogole? Bo już sam nie wiem jak powinno być. Znam osoby co wogole nie wymieniają przejechane po 300-400 tys. I zero problemów. Lexus MA podobno najlepsze skrzynie trwałe z Asina może dlatego? Doradź ktoś kto się zna;)

Ja tam się nie znam ale wymienialbym skoro nie wiesz kiedy i czy w ogole plyn w ASB byl wymieniany, póki właśnie wzorowo jeszcze chodzi, chyba że chcesz przetestować legendarną trwałość tej skrzyni ;)
レクサス
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”