Kupno GS 300 1998 rok Jak kupowac???

Ogólne rozmowy oraz pytania na temat zakupu Lexusa
Post Reply
Kowal
Lex user
Model Lexusa: Yaris mk3

Re: Kupno GS 300 1998 rok Jak kupowac???

Post by Kowal »

Mam bezpośrednie porównanie z BMW e39 2002r i GS 300 1998r.
Po przesiadce z BMW same plusy - komfort, wyciszenie, kultura silnika i przyspieszenie, audio, klimatyzacja, pokonywanie nierówności na drodze i jeszcze coś by się znalazło. O minusach ciężko mi mówić, bo wersji kombi w GS nie było, a szkoda... ;) a największą dogodnością po tej przesiadce jest zautomatyzowana kierownica w Lexusie, czuć powiew wyższej kultury motoryzacji.

Jest jeszcze inny miły dodatek - ludzie oglądają się za Lexusem, nie rozpoznają tak jak Mercedesa E-klasse, fajnie się wtedy czuję, miło mi :D
Wielebny
Lex user
Model Lexusa: -

Post by Wielebny »

Kucze Kowal po twoich słowach aż mi się zachciało lexusa. :( Ale jak miałem kupować to były na rynku same redła. Teraz wprawdzie mam diesla co pali mi 5,5 ropy na 100 a jest to dość istotne dla mnie gdyż codziennie robię ok 80-100km (praca-dom) i na baku 1100 km. Chyba w GS 300 nie zrobił bym takiego wyniku.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Wielebny wrote:Kucze Kowal po twoich słowach aż mi się zachciało lexusa. :( Ale jak miałem kupować to były na rynku same redła. Teraz wprawdzie mam diesla co pali mi 5,5 ropy na 100 a jest to dość istotne dla mnie gdyż codziennie robię ok 80-100km (praca-dom) i na baku 1100 km. Chyba w GS 300 nie zrobił bym takiego wyniku.
No ale jak zatrujesz GSa gazem to tragedii nie ma ;)
Kowal
Lex user
Model Lexusa: Yaris mk3

Post by Kowal »

Robię teraz co tydzień trasy od siebie do Warszawy i za kilka dni powrót. 320km pokonuję na jednym zbiorniku gazu (wchodzi 36l) jadąc z średnią prędkością 90-100km/h. Wychodzi mnie to taniej niż rok temu jeżdżąc beemką a frajda i komfort nieporównywalne. W 5er przy 110km/h było już głośno, w GS słychać delikatny szumek i dobrą muzykę z dobrego nagłośnienia którego zazdroszczą mi koledzy muzycy i realizatorzy dźwięku :P

Miałem farta dostać dobrze utrzymanego Lexa, od czerwca zero problemów. Jedynie trzęsący silnik na wolnych obrotach, wymieniłem świece, przewody WN i mało pomogło, póki co zostawiłem temat, bo i moc i spalanie się zgadza.
Kaban
Nowy lex user
Model Lexusa: LS400

Post by Kaban »

Kowal wrote:Mam bezpośrednie porównanie z BMW e39 2002r i GS 300 1998r.
Po przesiadce z BMW same plusy - komfort, wyciszenie, kultura silnika i przyspieszenie, audio, klimatyzacja, pokonywanie nierówności na drodze i jeszcze coś by się znalazło. O minusach ciężko mi mówić, bo wersji kombi w GS nie było, a szkoda... ;) a największą dogodnością po tej przesiadce jest zautomatyzowana kierownica w Lexusie, czuć powiew wyższej kultury motoryzacji.

Jest jeszcze inny miły dodatek - ludzie oglądają się za Lexusem, nie rozpoznają tak jak Mercedesa E-klasse, fajnie się wtedy czuję, miło mi :D
:piwko: dziękować za tak cenną opinię!

Jeździłem e39 i to właśnie rundka tym autem zmobilizowała mnie do zmiany. Cicho w środku, na nierównościach żaden plastik się nie odzywa. Jedynie wybieranie nierówności - mimo, że pewne to jednak jest b.twardo... W moim s70 i v70 1gen brakuje mi spasowania/solidności wnętrza oraz wyciszenia.. no i może mniejszego promienia skrętu, ale z tym to idzie sobie poradzić.

Moim wyborem będzie jednak GS mk1, jakoś wizualnie bardziej mi podchodzi niż mk2 a i więcej $ na 'dopieszczenie' zostanie muszę jednak się przejechać coby zwiedzionym nie być. :blush:
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

Miałem MKI mam MKII, MKI ma cos w sobie mimo upływu lat, zawsze podobał mi sie boczny próg w kształcie banana i tylna blenda, miałbym go moze po dzień dzisiejszy jednak wnętrze było juz dość zmęczone, dzis jest dużo wiecej częsci na allegro do MKI tak ze mysle ze mozna zaryzykować. Ale musisz brac pod uwagę to ze cieżko bedzie o bezwypadkowy egzemplarz dobrze utrzymany z zewnątrz + srodek i zawias.
Może jednak sie coś trafi godnego uwagi tego życze:)

http://otomoto.pl/lexus-gs300-unikat-ty ... 99040.html
Lex

Post by Lex »

MKII to fajne auto ale nie tak jak MKI które podobno lepiej jest spasowane i zewnętrznie lepiej się prezentuje , w MKII szyby są wielkie jak w autosanie ale to akurat może jest na + dla kierującego a w MKI są krótsze , jest normalna jedna lampa z przodu z soczewką itd

było u nas właśnie takie MKI w 202 jak mi się podobają ale właściciel sprzedał :doh: viewtopic.php?f=86&t=256
Image

ciekawa oferta na necie http://otomoto.pl/lexus-gs300-unikat-ty ... 99040.html
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

Jestem akurat wielbicielem MKI ale do bicia kilometrów wybrałbym MKII ze względu na łatwiejszy dostęp części i które są dużo tańsze.
Kaban
Nowy lex user
Model Lexusa: LS400

Post by Kaban »

ledziu
ledziu wrote:łatwiejszy dostęp części i które są dużo tańsze.
Z podstawowymi elementami ekspoatacji też są problemy? Jakiś amor, hamulec, piasta/łożysko, rozrząd? Aż tak drogie są te rzeczy? :mda:
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

Kaban wrote:ledziu
ledziu wrote:łatwiejszy dostęp części i które są dużo tańsze.
Z podstawowymi elementami ekspoatacji też są problemy? Jakiś amor, hamulec, piasta/łożysko, rozrząd? Aż tak drogie są te rzeczy? :mda:
Wielkich problemów nie ma ale.... jak naprawiałem zawias to czekałem ponad tydzień na same graty które były droższe niż w MKII (dolny wahacz tył/przód)), szyba przód cięzko zdobywalna a jak jest to cena x2, praktycznie wszystkie graty pochodzą z angoli i w razie stłuczki dostanie lamp, lusterek UE graniczy z cudem. Więc jak potrzebujesz auta w pracy z dnia na dzień to raczej MKII a jak możesz sobie pozwolić na małe przestoje to MKI. Poza tym wszystkie firmy od zamienników ogłaszaja sie że wszystko mają od ręki a jak przyjdzie co do czego to trzeba chwilę poczekać.

Podsumowując

Wielkich problemów nie ma ale jest pewna upierdliwość z dostępnością części nowych/zamieników/używek. Oczywiście wyłączając takie elementy jak amory, tarcze, klocki, filtry które są od ręki.
Post Reply

Return to “Ogólne”