Lexus a inne marki ?

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Re: Lexus a inne marki ?

Post by maniek_ls400 »

michalm320 wrote:. W zasadzie w Yarisie to mnie dwie rzeczy martwią: deska po środku i chyba (tak mi się wydaje) mega wysoka pozycja za kierownicą
Kupiłem Yarisa z 2011 ostatniego przed liftem i dopóki nie pojeździłem też miałem sceptyczne podejście do zegarów. Po 'chwili' okazało się to ciekawym, nie rozpraszającym pomysłem a schowek za kierownicą (w miejscu tradycyjnego licznika) na dokumenty, okulary etc to rewelacja.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
dab1978
Lex user
Model Lexusa: is200 był...

Post by dab1978 »

Wysoka pozycja to fakt, może na początku przeszkadzać, ale zegary to naprawdę fajna rzecz. od samego początku można sie przestawić bezproblemowo:)
IS sprzedany, jest Mazda 626 2.0 benzyna kombi
mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

A powiedzcie mi czy ktoś może ma jakieś porównanie na temat komfortu, awaryjności Toyoty Avensis tak rocznik 2004+ ? Chodzi mi o model mk2.
Pozdrawiam
Mikołaj
bedok
Lex user
Model Lexusa: GS 300 1999 „Biała Strzała”

Post by bedok »

Obecnie jeżdżę Avensisem 1,8 5d 2005r i jestem bardzo zadowolony. Auto z przebiegiem 115k km kupione od dealera po przeglądzie i z gwarancja. Przez 1,5 roku żadnych awarii, jedyna inwestycja to opony i syrena alarmu, za jakiś czas beda tarcze i klocki. Oleju nie bierze ani kropli.
Tak więc brak awarii jest zaletą podstawowa, kolejna to bardzo dużo miejsca w środku, w porównaniu z poprzednim tj. BMW E39 wydaje mi się nawet że w Avensis jest więcej miejsca.

Myślałem, że będzie mi trudno przesiąść się z 3 litrowego 184 konnego diesla na 1,8 129 KM ale nie, podczas normalnej jazdy różnica nie jest bardzo odczuwalna, ponieważ Toyota jest o 400 kg lżejsza.
Oczywiście przy wykorzystaniu pełnej mocy 1,8 pozostaje daleko z tyłu i tu pojawia się wada – przy prędkości 130-140 km/h w aucie jest już dość głośno, moim zdaniem za głośno.

Spalanie przy dojazdach 100 km do i z pracy w dużym zakorkowanym mieście jest bardzo rozsądne – rzędu 7-7,5 litra, w samym mieście weźmie bez wysiłku i 11-12.

pozdrawiam 
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

No ja pomału zaczynam żałować że nie kupiłem Avena tylko IS 200. Ale Buda ISa mnie zauroczyła... przesłoniła mi ciasnotę ISa.
lassar@tlen.pl
Lex user
Model Lexusa: RX400h - był. Ale się zbył.

Post by lassar@tlen.pl »

Avensis 2009 2,2 150koni. Przy 90 tys wymiana sprezarki. Wymiana lampy (ksenon spadl), dolot turba. Wszystko na gwarancji. Przy 115 tysiacach (tegoroczne wakacje) wymiana silnika (gwarancja dokupiona), silnik "odbudowany" przez Toyote. Podobno się przegrzał. Samochód należy do mojej macochy - zasadniczo jest jezdzony do predkosci max 120 km/h, kobieta starsza do tego po wylewie wiec spokojna i ostrozna. Pomniejszych pierdol typu peknieta pokrywa plastikowa czegos tam przy silniku nie liczymy.

Zasadniczo Panie i Panowie mit o bezawaryjności samochodów jakby przemija. W dobie samochodów produkowanych w wysilonych technologiach, przewidzainych na max przebiegi okolo 300-400 tys nie ma opcji zeby sie nie sypaly. Nie ma znaczenia marka, czy ostatnio nawet uzytkowanie. Jak masz pecha psuje sie nawet nowe.
Mam nowe BMW 520d. Na razie odpadly mi tylko metalowe ozdobniki z progow i zbabelkowal sie jeden "chromowany" grill. Niby bez mrugniecia okiem to wymienią, ale niesmak pozostaje.
mikrus
Lex Driver

Post by mikrus »

k0zz wrote:No ja pomału zaczynam żałować że nie kupiłem Avena tylko IS 200. Ale Buda ISa mnie zauroczyła... przesłoniła mi ciasnotę ISa.
czasem też mam takie myśli (myślałem, o Mazdzie 6 lub Avensis mk2), ale za każdym razem jak wchodzę do samochodu pojawia się uśmiech na twarzy. precyzja prowadzenia. a ciasnota? hmm to już pewnie zależy od indywidualnego podejścia, ja to raczej do wysokich nie należę i dla mnie jest bardzo ok. auto bardziej spasowane na kierowcę, jak to auto sportowe. chociaż z tym sportem to też nie przesadzajmy :)
następne będzie raczej coś a'la bella italiana, no chyba, że legacy.
Pozdrawiam
Mikołaj
bedok
Lex user
Model Lexusa: GS 300 1999 „Biała Strzała”

Post by bedok »

[quote/]za każdym razem jak wchodzę do samochodu pojawia się uśmiech na twarzy.[/quote]

No niestety tego Avensis na wyposażeniu nie ma, dlatego następny będzie GS/LS/RX ? ;-)
mikrus
Lex Driver

Post by mikrus »

Raczej GS jeśli miałbym pozostać przy tej samej marce :) a ma ona coś w sobie urzekającego nie powiem... mimo, że to tylko IS.
Pozdrawiam
Mikołaj
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

No jak sie ma 184 wzrostu i 115 wagi to w IeSie jest ciasno :)
Lex dla mnie to tylko LS :)

Czy IS MKII jest jeszcze ciaśniejszy niż MKI ?
Czytałem ze tak właśnie jest, czy to prawda ?
Post Reply

Return to “Na każdy temat”