[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Wybór instalacji, pomoc techniczna, oraz wszystkie informacje związane z zakładaniem LPG do Lexusa IS
Post Reply
kolunio
Lex user
Model Lexusa: is200

Odp: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Post by kolunio »

Yarecki wrote:
kolunio wrote:Witam
Panowie zapytam w tym temacie bo widze tutaj osoby znajace sie na rzeczy.... ;)
Chodzi mi po glowie zakup mercedesa clk w208. Jest to model z silnikiem 3,2 v6 takze podobny do naszych lexow;)
Wlasciciel pisze za ma zamontowana instalacje KME Diego G3 wersja do silnika V6 (bo jest w Łodzi produkowana) + wtryskiwacze Magic Jet – 6 sztuk, butla 60 litrów w kole, wlew odkręcany pod klapką.
Pisze ze sprawuje sie ok i nie ma z nia problemow.
Czy jest to dobra instalacja?
Pozdr
Bez rewelacji, jeszcze wszystko zależy od przebiegu na niej.
Magiki, leją jak chcą i ile chcą- jedyna ich zaleta to szybkość ale co z tego jak są nieprecyzyjne i bardzo wrażliwe na warunki pracy.
Szczerze to większość aut z LPG to zdrutowane instalacje niestety.
Obecnie to się trochę zmienia ale jeszcze sporo wody upłynie by było dobrze.
Instalacja założona w 2010r w październiku, przebieg 27tys. Widziałem zdjęcia komory, wszystko ładnie ukryte, nic nie widać, ze jest instalacja lpg. Może jest szansa ze jest dobrze,zrobione ;)
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Re: Odp: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Post by Yarecki »

kolunio wrote:
Yarecki wrote:
kolunio wrote:Witam
Panowie zapytam w tym temacie bo widze tutaj osoby znajace sie na rzeczy.... ;)
Chodzi mi po glowie zakup mercedesa clk w208. Jest to model z silnikiem 3,2 v6 takze podobny do naszych lexow;)
Wlasciciel pisze za ma zamontowana instalacje KME Diego G3 wersja do silnika V6 (bo jest w Łodzi produkowana) + wtryskiwacze Magic Jet – 6 sztuk, butla 60 litrów w kole, wlew odkręcany pod klapką.
Pisze ze sprawuje sie ok i nie ma z nia problemow.
Czy jest to dobra instalacja?
Pozdr
Bez rewelacji, jeszcze wszystko zależy od przebiegu na niej.
Magiki, leją jak chcą i ile chcą- jedyna ich zaleta to szybkość ale co z tego jak są nieprecyzyjne i bardzo wrażliwe na warunki pracy.
Szczerze to większość aut z LPG to zdrutowane instalacje niestety.
Obecnie to się trochę zmienia ale jeszcze sporo wody upłynie by było dobrze.
Instalacja założona w 2010r w październiku, przebieg 27tys. Widziałem zdjęcia komory, wszystko ładnie ukryte, nic nie widać, ze jest instalacja lpg. Może jest szansa ze jest dobrze,zrobione ;)
Szansa zawsze jest ;) , co nie zmienia faktu że "magiki" to śmietnik :kawa: .
Żeby coś więcej stwierdzić należałoby wpiąć się w OBD i zdiagnozować.
DawGad
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII

Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?

Post by DawGad »

W piatek odebralem mojego lexa od gazownika moj zestaw to:
stag 300 sterownik
wtryski valtek
butla 600/220
reduktor ac Ro1
korek od gazy w wlewie cena: 3000pln
Przyzna ze przyoszczedzilem na wtryskach wybierajac valteki, zobaczymy w praniu.
Image
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

DawGad wrote:W piatek odebralem mojego lexa od gazownika moj zestaw to:
stag 300 sterownik
wtryski valtek
butla 600/220
reduktor ac Ro1
korek od gazy w wlewie cena: 3000pln
Przyzna ze przyoszczedzilem na wtryskach wybierajac valteki, zobaczymy w praniu.
\

Nie ma to jak świadome robienie sobie "kuku".
No i bańka za mała - szybki zestaw bo pewnie nic innego pod ręką nie miał ;)
Last edited by Yarecki on 30 Jun 2013, o 22:35, edited 1 time in total.
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

Ja też zawsze uważałem że Valteki to wtryski z niskiej półki przeznaczone do montażu w raczej słabszych samochodach, ale kumpel z pracy ma je od 4 lat w BMW5 i to mu ładnie jeździ i się nie psuje. Nie wiem jaka strata mocy, ale jak z nim jechałem to autko raczej ładnie śmiga. Silnik 2.0.
Ale ja bym ich nie wziął.

Co do magicjetów ( czy jak to się pisze ) to nie wiem co chcecie. To są bardzo dobre wtryski, oczywiście można znaleźć lepsze ale do wielu samochodów - wystarczające. Sam mam Hondę z silnikiem 1.4 i instalację z magikami i samochód jeździ na nich bardzo ładnie. Przelatałem na nich już ze 150 000 km bez żadnych awarii. Na tej przebieg może ze 3 razy zmieniałem filtry. Ostatnio zaczęły klepać głośniej ( jak diesel ) i pewnie niebawem trafi je szlag, ale już bardzo dawno cała instalacji mi się zwróciła. Spalanie na nich to 8.5 litra - uważam że super, straty mocy nie odczuwam.

Swojego Lexa też zamierzam niebawem zagazować.
Dzwoniłem do Mławy do Nowotczyński GAZ i taką instalację mi polecają ( 2 tygodnie temu właśnie takim zestawem zagazowali Lexa - btw: ktoś od nas ? )
- sterownik - Stag 300 premium
- wtryski - hanki
- reduktor - KME Gold

Wlew pod klapą, butle zamierzam zapakować największą jaką się da, ale żeby nie wystawała za nad to.
Wycenił mi to na 3500 zł.

Do samej pracy rocznie wykonuję 14 400 rocznie. Jak będzie gaz to spokojnie dobiję do 20 000 rocznie.

Tak na marginesie - nie wiedziałem że Lex będzie aż taki żarłoczny na wahę. Każde trochę większe przyciśnięcie gazu i spalanie idzie ostro w górę. Kumple mają silniki 2.0 ( co prawda w nowszych samochodach ) i spalają ze 2 litry mniej na 100, albo mi ściemniają. Mi Lex zjada 10 litrów w trasie i to takiej w miarę spokojnej. Po mieście szarpie min 13 litrów. Jak jadę bez zwracania uwagi na spalanie to ten wynik wzrasta o 20 %.
Jak policzyłem że wydaję prawie 1000 zł na wachę miesięcznie to po prostu szkoda mi tych pieniędzy.
Ludzie pewnie będą gadać że kupił Lexa i na benzynę go nie stać :) ale :cenzura: ludzi. W końcu akurat IS 200 to niespecjalnie drogi samochód chociaż bardzo dużo ludzi myśli inaczej.
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

k0zz wrote: - sterownik - Stag 300 premium
- wtryski - hanki
- reduktor - KME Gold

Wlew pod klapą, butle zamierzam zapakować największą jaką się da, ale żeby nie wystawała za nad to.
Wycenił mi to na 3500 zł.
Premium bez sensu, i ogólnie Stag to już epoka miniona - jeszcze żeby on tańszy był to bym zrozumiał.
Zdecydowanie są lepsze sterowniki na obecną chwilę.
Gold bez sensu, wprowadzi tylko bałagan "wężowy" ( 2 wyjścia gazu )
Hana może być, ale polecam barracude, lepszy wtrysk moim zdaniem.
k0zz
Lex user

Post by k0zz »

Yarecki to jaki byś proponował sterownik ? Zawsze miałem bardo dobre zdanie o STAGu. To co przeczytałem o tym sterowniku zrobiło na mnie wrażenie, ale nie wiem ile w tym marketingowej paplaniny.
Ja z tematu gazu wypadłem jakieś 3 lata temu i z tego co widzę to przez te 3 lata dokonał się całkiem spory postęp.

Generalnie fajnie było by się zamknąć w 3500 zł za instalację ale wiadomo, priorytetem jest bezawaryjność i dobra współpraca z samochodem.
Tyle, że zdążyłem się już zorientować że Is 200 to nie jest cud inżynierii i brak w nim zaawansowanej technologii ( co uważam za zaletę ), więc nie ma też co przesadzać i pakować w niego wiadomo co, za nie wiadomo ile.
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

k0zz wrote:Yarecki to jaki byś proponował sterownik ? Zawsze miałem bardo dobre zdanie o STAGu. To co przeczytałem o tym sterowniku zrobiło na mnie wrażenie, ale nie wiem ile w tym marketingowej paplaniny.
Ja z tematu gazu wypadłem jakieś 3 lata temu i z tego co widzę to przez te 3 lata dokonał się całkiem spory postęp.

Generalnie fajnie było by się zamknąć w 3500 zł za instalację ale wiadomo, priorytetem jest bezawaryjność i dobra współpraca z samochodem.
Tyle, że zdążyłem się już zorientować że Is 200 to nie jest cud inżynierii i brak w nim zaawansowanej technologii ( co uważam za zaletę ), więc nie ma też co przesadzać i pakować w niego wiadomo co, za nie wiadomo ile.
Jeśli chodzi o AC to są mistrzami paplaniny marketingowej.
Założysz to a i tak Koleś Ci funkcje premium wyłączy - jak będzie kumaty, bo to nie działa dobrze szczególnie w starszych furach.
Właśnie mi o to chodzi żeby nie pchać czegoś co i tak działać nie będzie.
Ja osobiście proponuje LPGTech, wiem, że i KME jest obecnie niezłe Nevo ale nie mam do czynienia z tymi sterownika na co dzień a Stag to jest obecnie przeżytek który leci na opinii sprzed lat w których to nie miał zbytnio konkurencji.
Oczywiście na stagu też to będzie jeździć, ale samo strojenie, brak dobrych korekt wbudowanych, cena nie przemawia za tym sterownikiem.
konik_80
Lex Driver
Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25

Post by konik_80 »

Yarecki wrote: Oczywiście na stagu też to będzie jeździć, ale samo strojenie, brak dobrych korekt wbudowanych, cena nie przemawia za tym sterownikiem.
Dziady z AC już nie chcą wspierać serii 300... Qbox się pojawił i seria 400 do bezpośrednich wtrysków a 300 zeszła na margines.
k0zz
Lex user

Post by k0zz »

Panowie,

Generalnie ten zestaw został mi polecony przez warsztat Nowotczyński w Mławie który zbiera bardzo dobre recenzje na necie.
Bardzo dużo osób pisze że są profesjonalistami.
Z tego co z nimi rozmawiałem to po montażu instalacji oferują również dwa przeglądy ( pierwszy po 1000 km ) instalacji.
Gazują tam znacznie lepsze auta niż IS 200 więc skoro proponują tego Staga i dają za niego gwarancję, że będzie spisywać się bardzo dobrze, to chyba warto im zaufać.
Nie oczekuję przyrostów mocy na gazie. Liczę że samochód będzie słabszy do max 5 %, instalacja będzie bezawaryjna i samochód nie będzie palił więcej niż max 20 % tego co na benie.

Sam znam wiele osób które mają instalacje na różnych wersjach staga i kompletnie nikt na niego nie narzeka.
Post Reply

Return to “Instalacje Gazowe”