Travis wrote:Michal tylko bierz pod uwage że ja mam opone 205/40 r18 na feldze 8 calowej. Tak jak pisze ledziu rozmiar jest źle dobrany ale celowo żeby osiągnąć fajny naciąg opony na feldze. Zastosowanie tylko i wyłącznie estetyczne no i przy gwincie i duzym obniżeniu rant felgi jest na rowno z krawędzią nadkola a opona się chowa do środka przy et35. Znajomy namawiał mnie nawet na 195 ale nie chciałem już przesadzać. Wszystko fajnie ale nikt mi wtedy nie powiedział że się tak chu#@wo jeździ. Najlepsze jest to że na zakrętach czuć jak opona faluje i chce się zsunąć z felgi. Wcześniej mialem felgi 17szerokość 8 cali et35 z oponami 225/45 17r i mozna było popierdzielać nakrętach a na prostych nie myszkował ale przy przeglądach dopieprzali się że opona wystaje poza obrys auta. Cóż człowiek uczy się na błędach
Tak to wygląda opona nie jest równo z rantem tylko po lekkim skosie idzie w stronę środka:
Naciąg zależy też od opony. Z przodu mam Yokohama Sdrive a z tyłu accelera alpha i te drugie zdecydowanie bardziej się naciągnęły. Niektórzy pytali czy to felga 10cali!
Też właśnie założyłem 225/40 R18 na felge 8,5 cala i oponką są ciut naciągnięte. Mam nadzieję że nic podobnego nie będzie się działo i będzie jechał jak po sznurku. Dam znać niedługo jakie są efekty.
W moim IS 350 mam identyczny objaw tylko że zaczyna się przy prędkościach 140-160km/h, byłem w servisie, mówię jak sprawa wygląda itp. Okazało się że zbieżność na tylnej osi była tragiczna i że jakiś element zawieszenia jest z krzywiony bo na lewym kole nie da się ustawić konta:/ Różnica była na prawdę duża ale nie na tyle żebym był zadowolony. Sam nie wiem co mam z tym dalej robić. Naj prawdopodobniej będzie zamontowane gwintowane zawieszenie K-sport i oryginalna(F-sport) rozpórka montowana na tylne zawieszenie. Mam nadzieje że to pomoże!!
Mam nadzieje że nie obrazisz się że proponuję tak banalne rozwiązanie ale ja zaryzykuję stwierdzenia że jest to guma od maglownicy (50zł w ASO). Jeśli Twoje domysły nadal nie pomogą sprawdź sobie w jakim stanie jest mocowanie magla. U mnie w SC pomogło a też cuda wymyślałem ewentualnie wymień sobie wszystko na poliuretany, nie bedziesz miał wrażenia myszkowania
O zapomniałem we wcześniejszej wypowiedzi o tej gumie choć to przy moich wahaczach jakie miałem nie poprawiło od razu prowadzenia choć był odczuwalny efekt do isa chyba była ciut droższa ta guma
Owszem, problem został rozwiązany. Za zachowanie auta były odpowiedzialne elementy na zdjęciu http://www.gt4.com.pl/images/lexus-is200-maglownica.jpg czyli mocowanie maglownicy. Po prostu magiel się ruszał na boki pod działaniem sił z kół. Rzecz nie do sprawdzenia jak auto wisiało na podnośniku bo nie ma tam klasycznego luzu. Po prostu oryginalne elementy gumowe są miękkie, do tego doszedł wiek i przebieg auta. Po wymianie, nareszcie mogę się cieszyć precyzją prowadzenia.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Ralfx wrote:Mam nadzieje że nie obrazisz się że proponuję tak banalne rozwiązanie ale ja zaryzykuję stwierdzenia że jest to guma od maglownicy (50zł w ASO).
Brawo Ralfx !
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211