[ROZWIAZANIE] CHIPTUNING 8AR-FTS 200T
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: GS 200T
Re: [ROZWIAZANIE] CHIPTUNING 8AR-FTS 200T
Panowie macie może numer katalogowy zaworu podciśnienia turbo, tego po modyfikacji?
- sikor44
- Lex user
- Model Lexusa: IS200t
hej @Incubus sprawdź pls privyIncubus wrote:Koszt strojenia z hamownią 1800zł.
Samochody japońskie na hamowni pokazują mniejszą moc ponieważ ta katologowa to moc samego silnika bez osprzętu.
Mój egzemplarz wykazał ok. 229KM.
Mnie nie zależało na podniesieniu mocy i robieniu z tego auta rakiety, bo to niemożliwe. Głównie przeszkadzała mi wolna praca skrzyni biegów czemu towarzyszyło 'wycie'. Szczególnie miało to miejsce podczas jazdy w korkach i duże opóźnienie podczas gwałtownego przyspieszania. Drugą ważną rzeczą było dla mnie zachowanie żywotności mechaniki auta bez narażania się na awarie przez zbyt wyżyłowane parametry.
Obecnie dzięki zmianie ustawień w oprogramowaniu skrzyni i silnika biegi zmieniają się płynniej, dużo rzadziej skrzynia się 'gubi' i mniejsze jest opóźnienie w reakcji na pedał gazu podczas np. wyprzedzania.
Auto w trybie normal moim zdaniem jeździ dużo lepiej niż wcześniej na sporcie, tyle że nie utrzymuje dłużej na danym niższym biegu tak jak to jest na sporcie. Generalnie jest dużo większa 'dynamika' podczas jazdy, której nie przeszkadza zmulona skrzynia. Każda osoba, która jeździła moim autem za kierownicą lub jako pasażer zauważyła tą zmianę i pytała się czy coś zrobiłem z autem.
Spalanie jest takie samo podczas spokojnej jazdy. Chcąc trochę poszaleć oczywiście wzrosło. Głównie to pewnie zasługa wcześniej włączającej się turbiny niż to miało miejsce na oryginalnych ustawieniach.
Czas pokaże jaki wpływ na auto ma taka modyfikacja. Na chwilę obecną przejechałem ok. 2000 km i auto nadal żyje
Co do wykrycia ingerencji przez ASO. Przy zwykłym logowaniu się do komputera podczas np. przeglądu ponoć nie ma informacji, że taka sytuacja miała miejsce. Ja nie chciałem ryzykować i doczekałem końca gwarancji, a w boxy nie chciałem się bawić ponieważ zależało mi głównie na pracy skrzyni.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is
Jaki masz rocznik? Bo moj 2017 wersja USA pokazał na hamowni 239 i 350 nm. Ale pewnie hamownia hamowni nie równa.Incubus wrote:Samochody japońskie na hamowni pokazują mniejszą moc ponieważ ta katologowa to moc samego silnika bez osprzętu.
Mój egzemplarz wykazał ok. 229KM.
A jesli chodzi o RR z krakowa to też do nich dzwoniłem i mówili ze zrobi tylko w mojej wersji czyli Usa, przyrosty mogą być mniejsze, bo na stany podobno szły bardziej rygorystyczne katalizatory. Polecają wywalić pierwszy katalizator i dać downpipe. I teraz pytanie bawił sie ktos w 200t z downpipe? Szukam po necie ale lex to nie Vag i downpipe nie kupisz na pierwszym lepszym bazarze osiedlowym

-
- Lex user
- Model Lexusa: IS III
[ROZWIAZANIE] CHIPTUNING 8AR-FTS 200T
2016
- oknw16
- Lex user
- Model Lexusa: IS mk2 2.5 > rx400h
Panowie spala o wiele wiecej po modyfikacji ? (chipie)
- asmaxx
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200t
Rozmawiałem ze znajomym co ma chipa, to nie zauważył większego spalania. Pewnie jak będzie się dawać w palnik to powinien coś więcej łyknąć.oknw16 wrote:Panowie spala o wiele wiecej po modyfikacji ? (chipie)
- oknw16
- Lex user
- Model Lexusa: IS mk2 2.5 > rx400h
Poleca ktoś konkretny model gotowego chipa ?
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
"Znajomy nie zauważył większego spania" Ludzie, proszę, szanujmy sięasmaxx wrote:Rozmawiałem ze znajomym co ma chipa, to nie zauważył większego spalania. Pewnie jak będzie się dawać w palnik to powinien coś więcej łyknąć.oknw16 wrote:Panowie spala o wiele wiecej po modyfikacji ? (chipie)

U mnie w mk1 po przejściu ze 155KM na 250KM spalanie zmieniło się z 10 l LPG na 12 LPG, więc 20% w górę i wcale nie zacząłem jeździć szybciej. To wynikało tylko i wyłącznie z poboru paliwa w trakcie przyspieszania. Turbo żyje, turbo pije

Pzdr
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Zapominasz jeszcze o wujku niucie chociaż przy 1g jest to zrozumiałeDawid0ss wrote:Moc nie bierze się znikąd.

Więc jak nm masz dostępnego wcześniej niż oem to auto bez ciśnięcia spali trochę mniej. Oczywiście dotyczy to boxa/programu w odpowiedniej konfiguracji a nie realizacji pragnień zdobycia max kuniufff.
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
IMO mówimy o tym samym. Przyznaję, że mając więcej Nm, można jeździć na niższych Rpm, ale imo nie po to ktoś robi boksy i inne czipy he No i Nm na niższych Rpm też nie wziął się za darmoszkę (więcej powietrza + więcej paliwa)ledziu wrote:Zapominasz jeszcze o wujku niucie chociaż przy 1g jest to zrozumiałeDawid0ss wrote:Moc nie bierze się znikąd.![]()
Więc jak nm masz dostępnego wcześniej niż oem to auto bez ciśnięcia spali trochę mniej. Oczywiście dotyczy to boxa/programu w odpowiedniej konfiguracji a nie realizacji pragnień zdobycia max kuniufff.