Lexus ES model 2023
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Jeszcze nie mam
Re: Lexus ES model 2023
[mention]Tomasz76 [/mention] trafiłem na ten wątek i aż się zarejestrowałem.
Zastanawiam się nad Camry lub ES300h, więc szukam wszelkich informacji i opinii.
Dużo opisałeś, wydaje mi się, że byłeś zadowolony, a mimo to nie chcesz wykupić ES z leasingu i dalej nim jeździć? Dlaczego?
Zastanawiam się nad Camry lub ES300h, więc szukam wszelkich informacji i opinii.
Dużo opisałeś, wydaje mi się, że byłeś zadowolony, a mimo to nie chcesz wykupić ES z leasingu i dalej nim jeździć? Dlaczego?
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Dlatego, że zawsze zmieniam flotę samochodową co 2/3 lata. ES to fajny samochód, ale nie chcę kolejnych dwóch lat przejeździć tym samym modelem. Dopóki mnie stać, to chcę zmieniać auta na nowe modele. W przyszłym roku akurat tak przypadło, że mam do wymiany wszystkie 3 Lexusy.
-
- Nowy lex user
Dziękuję za odpowiedź.
A korzystając z okazji, może dowiem się czegoś na przyszłość - jak taki model działania Ci się kalkuluje?
Przy moim sposobie używania aut (niechcące dbanie oraz utrzymanie w dobrym stanie i w czystości), miałbym za każdym razem świadomość, że pozbywam się dobrych egzemplarzy, których znam bardzo dobrze historię i których nie warto sprzedawać. A cena sprzedaży ma rynku będzie zawsze niższa niż by się chciało i najważniejsze, znowu powstaje pytanie, co za to kupić, skoro jesteśmy 2 lata później, auta podrożały itd. A gdybym nie wykupił z leasingu tak dobrze zachowanego egzemplarza to może wynajem długoterminowy byłby bardziej opłacalny niż wpłacone raty, które pójdą „na zmarnowanie” oraz świetny egzemplarz który porzucam
Jestem ciekawy Twojego podejścia.
A korzystając z okazji, może dowiem się czegoś na przyszłość - jak taki model działania Ci się kalkuluje?
Przy moim sposobie używania aut (niechcące dbanie oraz utrzymanie w dobrym stanie i w czystości), miałbym za każdym razem świadomość, że pozbywam się dobrych egzemplarzy, których znam bardzo dobrze historię i których nie warto sprzedawać. A cena sprzedaży ma rynku będzie zawsze niższa niż by się chciało i najważniejsze, znowu powstaje pytanie, co za to kupić, skoro jesteśmy 2 lata później, auta podrożały itd. A gdybym nie wykupił z leasingu tak dobrze zachowanego egzemplarza to może wynajem długoterminowy byłby bardziej opłacalny niż wpłacone raty, które pójdą „na zmarnowanie” oraz świetny egzemplarz który porzucam

-
- Lex Driver
Moje podejście jest takie, że staram się nie przywiązywać do rzeczy materialnych. O samochody bardzo dbam. Myję i sprzątam je osobiście. Zawsze leasinguję auta w formie wynajmu. Zdażyło mi się raz sprzedać samochód przed zakończeniem leasingu poprzez cesję z odstępnym.
-
- Lex Driver
Byłbym zapomniał. Jakieś 1,5 roku temu jedno z aut grupy VAG wykupiłem z wynajmu i zaraz sprzedałem. Wartość końcowa auta po 2 latach była na tyle niska w stosunku do ceny rynkowej, że warto było zrobić taki manewr.
-
- Nowy lex user
Tak, to był ten dziwny, wyjątkowy czas:)Tomasz76 wrote:Byłbym zapomniał. Jakieś 1,5 roku temu jedno z aut grupy VAG wykupiłem z wynajmu i zaraz sprzedałem. Wartość końcowa auta po 2 latach była na tyle niska w stosunku do ceny rynkowej, że warto było zrobić taki manewr.
-
- Nowy lex user
Czyli rozumiem, że tutaj wykup z wynajmu (nie z leasingu) bywa już nieopłacalny i wpłacone pieniądze przez czas wynajmu, po prostu uznajesz mentalnie za opłatę za jazdę i korzystanie z auta przez ten czas. Dziękuję, właśnie o to podejście mentalnie mi chodziło.Tomasz76 wrote:Moje podejście jest takie, że staram się nie przywiązywać do rzeczy materialnych. O samochody bardzo dbam. Myję i sprzątam je osobiście. Zawsze leasinguję auta w formie wynajmu. Zdażyło mi się raz sprzedać samochód przed zakończeniem leasingu poprzez cesję z odstępnym.
-
- Lex user
- Model Lexusa: es300h
Mam podobny dylemat. Z tą różnicą, że z powodu dużych przebiegów (45-50 tyś km rocznie) leasinguje ( z wykupem) samochody. Chcąc pozostać przy sedanie ( nie potrzebuję suva) nie bardzo jest wybór... Znam 3 właścicieli A6 i słuchając ich opowieści trochę strach iść w tą stronę. Zresztą najmniej problematycznym silnikiem byłby 2.0 tsi co przy moich przebiegach odczułbym w kosztach paliwa. BMW 5 to nie moja bajka, a E klasa jest absurdalnie droga. Konfiguracja na poziomie Omotenashi w ES z pneumatyką i dociągiem drzwi to 450tyś zł w wersji E220d 4maticTomasz76 wrote: ↑3 Aug 2024, o 11:04 Dlatego, że zawsze zmieniam flotę samochodową co 2/3 lata. ES to fajny samochód, ale nie chcę kolejnych dwóch lat przejeździć tym samym modelem. Dopóki mnie stać, to chcę zmieniać auta na nowe modele. W przyszłym roku akurat tak przypadło, że mam do wymiany wszystkie 3 Lexusy.

-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Wersje Prestige?qubokurek wrote:Ostatnio opiekun w Lexusie proponował mi nowego LS za 480 tyś zł.Tomasz76 wrote: ↑3 Aug 2024, o 11:04 Dlatego, że zawsze zmieniam flotę samochodową co 2/3 lata. ES to fajny samochód, ale nie chcę kolejnych dwóch lat przejeździć tym samym modelem. Dopóki mnie stać, to chcę zmieniać auta na nowe modele. W przyszłym roku akurat tak przypadło, że mam do wymiany wszystkie 3 Lexusy.
Obserwuję od dluzszego czasu, jest kilka nowek poniżej 500k. Słabo im się to sprzedaje, choć chyba Lexus Rybnik wreszcie shandlowal bordowego co dlugo byl w ogloszeniu.
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex Driver
Lexus powinien częściej wprowadzać nowe modele, ponieważ przestają być konkurencyjne. Wystarczy podać za przykład nowego Lexusa NX, który okazał się sukcesem. Niestety LS i ES nie mogą doczekać się następcy i przez to sprzedają się słabo. Będę czekał ze zmianą floty do ostatniej chwili licząc na cud dotyczący nowego ES. W listopadzie mają pojawić się pierwsze A5 w salonach. Po testach będę mógł coś więcej powiedzieć. Na razie pozostaje cieszyć się bezawaryjnością Lexusów.