Lexus ES model 2023
-
- Lex user
- Model Lexusa: es300h
Re: Lexus ES model 2023
Nowa generacja ES pojawi się najszybciej na przełomie 25/26 roku, a pierwsze modele powinny być do odbioru w 1 półroczu `26 roku. Taki zestaw informacji otrzymałem od swojego Opiekuna w Lexusie. Przez co najmniej 3 kwartały roku `25 będzie można nadal zamawiać obecną generację ES do produkcji. Poślizg jest tu podobny o ile nie większy niż przy nowej Camry, która w relacji ceny do otrzymanego produktu wypada naprawdę dobrze!
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Jeśli to co piszesz okaże się prawdą, to nie będę miał wyjścia i zamówię auto innego producenta. Pozostało mi 11 miesięcy do końca leasingu. Obecnie moim faworytem do wymiany za ES-a jest nowe Audi A5.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Chyba Ty pisałeś jakieś złe historie z audi, a ja kupiłem sztukę rok temu w benzynie i widziałem raz serwis na wymianie oleju

Więc to generalnie loteria, bo znam dziwne akcje z nx'ami i rx'ami...
ES to ładne auto które okaleczyli księgowi i lexus nie ma chyba na to pomysłu co dalej z tym zrobić.
Zrobili by tam w końcu inne opcje silnikowe i napędowe, no ale po co jak dalej schodzi ? : )
Straciłem nadzieję już, że oni zrobią sensownego sedana spalinowego... a tym bardziej może jakieś kombi ?
-
- Lex Driver
Tak, to ja pisałem negatywnie o swoim nowym Audi A6 i zdania na temat niemieckiej motoryzacji nie zmienię. Uważam, że z roku na rok auta te są coraz droższe, są coraz gorzej wykonane i coraz bardziej awaryjne. Szczególnie psuje się elektronika. Jestem przekonany, że gdy wybiorę nowy model Audi A5, to nie raz odwidzę serwis. Z Lexusami nie mam żadnych problemów. Ale co zrobić, jak o nowym ES ani widu, ani słychu, a A5 strasznie mi się spodobała. Na razie wizualnie zbiera same pozytywne opinie. Nawet zrobili prawdziwe końcówki wydechu w S5. Zobaczymy, jak będzie z cenami, które podobno mają pojawić się w przeciągu kilku dni.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Czy A5 rozmiarem to nie jest IS ?
- liquid8p
- Administrator
- Model Lexusa: RC
Dokładnie tak jest, IS jest chyba nawet trochę krótszy.
a3 8p >>> a5 8t >>> rc300...
-
- Lex Driver
Dla mnie wielkość auta nie jest najważniejszym kryterium wyboru. W listopadzie pierwsze A5 trafią do salonów. Sam jestem ciekawy ile miejsca będzie we wnętrzu. Ważne żeby nie było mniej niż w NX, którego używam na przemian z ES.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
To a4, nazwane a5 urosło i ma ponad 4.8m długości więc jest trochę większe od IS + też zrobiło się szersze.
Jedyne co mi się podoba w tym aucie, to to, że zrobili chociaż bagażnik podnoszony wraz z szybą
Ale niestety wyrzucili sportback, niedługo ma też być premiera nowej a6 nazwanej a7 ...
Kwestia awaryjności elektroniki to loteria, dostawcy są tacy sami / podobni.
W lexusach też są awarie i też padają czujniki, mikrofony etc.
Ja jak kupiłem kiedyś IS'a to byłem w ASO kilka razy w pierwszym roku:
1. tarcze tarły - finalnie wymieniali kilka razy i były walki z aso
2. po pół roku padł jeden tylny amortyzator i miał wyciek - chcieli mnie jeszcze za to skasować przy przebiegu 5 tyś km
3. a po niecałym roku auto się rozkręciło na trasie i wyleciałem do rowu - nie dokręcone drążki kierownicze
itd.
Audi mam rok i nie byłem ani razu nie licząc teraz wymiany oleju, więc nie generalizował bym, że dana marka jest problematyczna, a można po prostu trafić model lepszy / gorszy.
Jedyne co mi się podoba w tym aucie, to to, że zrobili chociaż bagażnik podnoszony wraz z szybą

Ale niestety wyrzucili sportback, niedługo ma też być premiera nowej a6 nazwanej a7 ...
Kwestia awaryjności elektroniki to loteria, dostawcy są tacy sami / podobni.
W lexusach też są awarie i też padają czujniki, mikrofony etc.
Ja jak kupiłem kiedyś IS'a to byłem w ASO kilka razy w pierwszym roku:
1. tarcze tarły - finalnie wymieniali kilka razy i były walki z aso
2. po pół roku padł jeden tylny amortyzator i miał wyciek - chcieli mnie jeszcze za to skasować przy przebiegu 5 tyś km
3. a po niecałym roku auto się rozkręciło na trasie i wyleciałem do rowu - nie dokręcone drążki kierownicze
itd.
Audi mam rok i nie byłem ani razu nie licząc teraz wymiany oleju, więc nie generalizował bym, że dana marka jest problematyczna, a można po prostu trafić model lepszy / gorszy.
-
- Lex Driver
Miałem ostatnio nową A6, nową A5, nową Skodę Octavię, Nowego VW Golfa i BMW seri 5. Z wszystkimi autami miałem większe lub mniejsze problemy. Do tego nie wszystko chcieli naprawiać w ramach gwarancji lub nie potrafili. Mam 3 Lexusy i problemów żadnych, a do serwisu jeżdżę z ogromną przyjemnością. Obejrzyj sobie na YouTube Ostry Dyżur by EKG, to może zmienisz zdanie.
-
- Lex Driver
Jeśli chodzi o Mercedesa, to po obejrzeniu serii filmów na YouTube o Mercedesie S63AMG za milion złotych, nie zaryzykuję kupna samochodu tej marki. Popsuć może się wszystko, ale to w jaki sposób Mercedes potraktował klienta jest dla mnie niedopuszczalne.