[lexus]Opony zimowe

Pytania oraz informacje ogólne związane z Przeniesieniem napędu
Post Reply
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Re: [lexus]Opony zimowe

Post by Yarecki »

ledziu wrote:
Yarecki wrote:
klexus wrote:Opona musi być w miarę nowa powyżej 5 lat nadaje sie na śmietnik, druga sprawa ze u jednego Frigo będzie sie super spisywać a u drugiego tragicznie od czego to zależy nie wiem, być moze od charakterystyki zawieszenia i jego kondycji
Dokładnie tak jak mówisz, poza tym takie frigo, czy inne "frugo" z indexem T to zupełnie inna opona niż z indexem H przykładowo, wzór ten sam ale zupełnie inna mieszanka, na co ludzie nie zwracają uwagi.
Drugą sprawą jest to, iż dobór twardości gumy do zawiasu to podstawa, ale to niestety najtrudniejszy krok w doborze laczka.
Troszeczkę idealizujesz ponieważ frugo są substytutem dla nie używanych używek z allegro taka klasa budżet. Jak jeździłem corollą dieslem o zawrotnej mocy 90KM to po co miałem kupować mega premium.

A jak chcesz dopasowywać twardość gumy do zawiasu?
Jak ruszasz na imprezę np: weselną o godzinie 19 i masz temperature powietrza 8-10C' a wracasz nad ranem i przy gruncie masz 2-3C' to z bagażnka wyjmujesz koła i zmieniasz?
Cienko widzę Twoją metodę dobierania opon w szczególności uzależniania od zawiasu.
Tak z ciekawości zapytam a jaki rodzaj opony polecisz do :LEXUS: GS300 MKII mając na względzie seryjny zawias (miękki)?

Nie idealizuje nic, źle się rozumiemy.
Sam wiem, że przykładowo miałem kiedyś oponki Dunlop SP winter sport m3 i były to najlepsze opony jakie miałem ale później okazało się że poprostu trafiłem odpowiednią twardość do auta które wtedy posiadałem bo kupując je do innego sugerując się doświadczenie nie były już tak dobre, inna harakterystyka zawieszenie pewnie itd. Zatem to, że w jednym aucie dana opona będzie super nie oznacza, że na innym będzie tak samo dobra, tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia.
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

Yarecki wrote:

Sam wiem, że przykładowo miałem kiedyś oponki Dunlop SP winter sport m3 i były to najlepsze opony jakie miałem ale później okazało się że poprostu trafiłem odpowiednią twardość do auta które wtedy posiadałem bo kupując je do innego sugerując się doświadczenie nie były już tak dobre, inna harakterystyka zawieszenie pewnie itd. Zatem to, że w jednym aucie dana opona będzie super nie oznacza, że na innym będzie tak samo dobra, tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia.
Dobieranie opon dołaczając jeszcze twardość gumy vs twardośc zawieszenia jest chyba awykonalna z wielu technicznych powodów dotyczących prawideł jakimi rządzi się guma i zawias.
To że w Twoim przypadku ta sama opona spisywała się różnie w każdym z aut to nie oznacza że coś było żle dobrane względem twardości opony i zawieszenia.
Mogłeś dobrać zły rozmiar, złe ciśnienie, może warunki nie były identyczne a może poprostu zbieżność którą ludzie lekceważą a jest mega ważna przy prowadzeniu auta była zwalona.
Co do zbieżności pewnie powiesz że opon nie wycinał to było ok. a to nic bardziej mylnego.
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

Ale bzdury heheh to jakie mam miec gumy bo mam gwint :laugh1: mam teraz Ultra Grip8 czy Sava była by lepsza???
najważniejsza rzecz to nowa (max 5lat) opona i dobry bieżnik i szerokość im węższa tym lepsza, oczywiscie są granice, i nie przesadzajmy jest snieg + mróz = ślisko
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

klexus wrote:Ale bzdury heheh to jakie mam miec gumy bo mam gwint :laugh1: mam teraz Ultra Grip8 czy Sava była by lepsza???
najważniejsza rzecz to nowa (max 5lat) opona i dobry bieżnik i szerokość im węższa tym lepsza, oczywiscie są granice, i nie przesadzajmy jest snieg + mróz = ślisko
To oczywiste, że ma być zimą ślisko ;)
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

klexus wrote: najważniejsza rzecz to nowa (max 5lat) opona i dobry bieżnik i szerokość im węższa tym lepsza,
Ja kupuję nawet 6-7 letnia opony ale w celu szybkiego :zryw: :laugh1:
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

ledziu wrote:
Yarecki wrote:

Dobieranie opon dołaczając jeszcze twardość gumy vs twardośc zawieszenia jest chyba awykonalna z wielu technicznych powodów dotyczących prawideł jakimi rządzi się guma i zawias.
To że w Twoim przypadku ta sama opona spisywała się różnie w każdym z aut to nie oznacza że coś było żle dobrane względem twardości opony i zawieszenia.
Mogłeś dobrać zły rozmiar, złe ciśnienie, może warunki nie były identyczne a może poprostu zbieżność którą ludzie lekceważą a jest mega ważna przy prowadzeniu auta była zwalona.
Co do zbieżności pewnie powiesz że opon nie wycinał to było ok. a to nic bardziej mylnego.
Sugerujesz, że nie wiem co to zbieżność, albo że miałem złe ciśnienie no bez jaj - gdyby nie miał o tym pojęcia nie pisałbym o tym.
Rozmiar oczywiście, że dobrany właściwie geometria a nie sama zbieżność która nie jest wykładnikiem iż wszystko jest cacy ozrobiona i na tej samej gumie w jednym cisza i ogolnie przyjemna jazda w innym już niekoniecznie wyraźne odczucie, że jedziemy na zimówce czego w innym aucie nie było.
Wracając do tematu jedne opony mają mniej inne bardziej twardy bark i to ma moim zdaniem spore znaczenie.
ledziu
Lex Master

Post by ledziu »

Yarecki wrote:
Sugerujesz, że nie wiem co to zbieżność, albo że miałem złe ciśnienie no bez jaj - gdyby nie miał o tym pojęcia nie pisałbym o tym.
Rozmiar oczywiście, że dobrany właściwie geometria a nie sama zbieżność która nie jest wykładnikiem iż wszystko jest cacy ozrobiona i na tej samej gumie w jednym cisza i ogolnie przyjemna jazda w innym już niekoniecznie wyraźne odczucie, że jedziemy na zimówce czego w innym aucie nie było.
Wracając do tematu jedne opony mają mniej inne bardziej twardy bark i to ma moim zdaniem spore znaczenie.
No to mam rozumieć że sprawdzałeś przy odpowednim ciśnieniu i po świeżo zrobonej geometrii ?? A warunki jazdy (nawierzchnia), przy obu próbach była ta sama?

Jeżeli jest nawet tak jak mówisz to kupując opony jak opiszesz sprzedawcy twardość zawieszenia, w jakiej skali ? A gdzie na oponie jest napisane do jakiego zawieszenia pasuje ?

Jedynie co spotkałem się z określaniem twardości gumy to w semislick-ach czyli typowych oponach do sportu, tylko też nie do końca jest tak jak mówisz bo nie jest brany parametr twardości zawieszenia tylko masy auta, rodzaju toru, rodzaju zawodów, temperatur itp...

Oczywiście moga wynikac jakieś różnice w mieszance z tytułu indeksu nośności lub prędkości ale w stosunku do zawiasu...?
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

Na jakiej podstawie chcesz dobrać oponę do zawieszenia ?? metoda prób i błędów będzie tutaj dość kosztowna. Dobrze działa z kobietami, ale z oponami ...

Głośność tej samej opony zależy od ... wyciszenia samochodu ??
Te dunlopy mam u siebie teraz i szału nie ma, aczkolwiek są już trochę podciachane i wiek mają swój.

U siebie mam kumho kl71 10,5x31R15 i to jest dopiero głośna kartoflanka na T4R, aczkolwiek yokohama geolandar głośniejsza. Jak jadę na nich 120 to tak jak bym gnał stado pędzących bizonów ... ;)

Pozdrawiam
Link
How far We can go ...
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

LinkPL wrote:Na jakiej podstawie chcesz dobrać oponę do zawieszenia ?? metoda prób i błędów będzie tutaj dość kosztowna. Dobrze działa z kobietami, ale z oponami ...

Głośność tej samej opony zależy od ... wyciszenia samochodu ??
Te dunlopy mam u siebie teraz i szału nie ma, aczkolwiek są już trochę podciachane i wiek mają swój.

U siebie mam kumho kl71 10,5x31R15 i to jest dopiero głośna kartoflanka na T4R, aczkolwiek yokohama geolandar głośniejsza. Jak jadę na nich 120 to tak jak bym gnał stado pędzących bizonów ... ;)

Pozdrawiam
Link

fartownie się udało kilka razy i tyle.
Yarecki
Lex Master

Post by Yarecki »

ledziu wrote:
Yarecki wrote:
No to mam rozumieć że sprawdzałeś przy odpowednim ciśnieniu i po świeżo zrobonej geometrii ?? A warunki jazdy (nawierzchnia), przy obu próbach była ta sama?

Jeżeli jest nawet tak jak mówisz to kupując opony jak opiszesz sprzedawcy twardość zawieszenia, w jakiej skali ? A gdzie na oponie jest napisane do jakiego zawieszenia pasuje ?

Jedynie co spotkałem się z określaniem twardości gumy to w semislick-ach czyli typowych oponach do sportu, tylko też nie do końca jest tak jak mówisz bo nie jest brany parametr twardości zawieszenia tylko masy auta, rodzaju toru, rodzaju zawodów, temperatur itp...

Oczywiście moga wynikac jakieś różnice w mieszance z tytułu indeksu nośności lub prędkości ale w stosunku do zawiasu...?
O indexach już było pisane, czasem się uda kupić szczególnie mowa o zimówce by było przyjemnie z letnią jest zdecydowanie mniej problemów.
Post Reply

Return to “Inne”