ledziu wrote:Troszeczkę idealizujesz ponieważ frugo są substytutem dla nie używanych używek z allegro taka klasa budżet. Jak jeździłem corollą dieslem o zawrotnej mocy 90KM to po co miałem kupować mega premium.Yarecki wrote:Dokładnie tak jak mówisz, poza tym takie frigo, czy inne "frugo" z indexem T to zupełnie inna opona niż z indexem H przykładowo, wzór ten sam ale zupełnie inna mieszanka, na co ludzie nie zwracają uwagi.klexus wrote:Opona musi być w miarę nowa powyżej 5 lat nadaje sie na śmietnik, druga sprawa ze u jednego Frigo będzie sie super spisywać a u drugiego tragicznie od czego to zależy nie wiem, być moze od charakterystyki zawieszenia i jego kondycji
Drugą sprawą jest to, iż dobór twardości gumy do zawiasu to podstawa, ale to niestety najtrudniejszy krok w doborze laczka.
A jak chcesz dopasowywać twardość gumy do zawiasu?
Jak ruszasz na imprezę np: weselną o godzinie 19 i masz temperature powietrza 8-10C' a wracasz nad ranem i przy gruncie masz 2-3C' to z bagażnka wyjmujesz koła i zmieniasz?
Cienko widzę Twoją metodę dobierania opon w szczególności uzależniania od zawiasu.
Tak z ciekawości zapytam a jaki rodzaj opony polecisz doGS300 MKII mając na względzie seryjny zawias (miękki)?
Nie idealizuje nic, źle się rozumiemy.
Sam wiem, że przykładowo miałem kiedyś oponki Dunlop SP winter sport m3 i były to najlepsze opony jakie miałem ale później okazało się że poprostu trafiłem odpowiednią twardość do auta które wtedy posiadałem bo kupując je do innego sugerując się doświadczenie nie były już tak dobre, inna harakterystyka zawieszenie pewnie itd. Zatem to, że w jednym aucie dana opona będzie super nie oznacza, że na innym będzie tak samo dobra, tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia.