Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 17 Sep 2025, o 11:43 Oj będzie się działo, bo Xpeng właśnie rozpoczął produkcję G6 i G9 w Austrii, więc ominie nałożone cła. W przyszłym roku do Polski ma wejść Denza, a Xiaomi planuje wejśćie do Europy. Nawet jeśli ktoś jest przeciwnikiem chińskich samochodów, to uważam, że z tej ekspansji trzeba się cieszyć, bo spadną ceny aut pozostałych producentów. Z resztą już się to dzieje. Dlatego też nowy ES zaskoczy wszystkich atrakcyjną ceną.
Miałem już zamówione auto dla żony. Trochę poczytałem, pooglądałem, pogadałem z ludźmi i doszedłem do wniosku, że warto poczekać do przyszłego roku. Europejscy producenci już podkulają ogony, a słowo rabat zaczyna przechodzić im przez gardło. Zasłaniali się covidem, wojną, inflacją. Covidu dawno nie ma, inflacja spadła, a z cenami eldorado trwało w najlepsze. To samo z kredytami. Banki miały na nas żniwa. Dzięki Chińczykom faja im mięknie i zaczyna wszystko normalnieć. Nagle się da. Dlatego wycofałem wczoraj zamówienie informując salon o mojej strategii. Usłyszałem w słuchawce tylko westchnięcie. Ja wiem, że my tutaj mamy Europę i nie "sra" się we własne gniazdo, ale też nie może być tak, że własne gniazdo "sra" na obywatela. VW i Toyota już obniżyła ceny o ok 20 tys, ale to za mało, żeby ruszyć sprzedaż. Mówi się, że w przyszłym roku niektóre ceny spadną o kolejne 15-20%. Zobaczymy. Auto żony jeszcze młode, bezproblemowe i przyjemne. Zmiana była podyktowana raczej fanaberią niż przymusem, więc poczekamy aż pionki poustawiają się na planszy.
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Też uważam, że ceny nowych samochodów w przyszłym roku będą spadać. To co wyprawiały koncerny motoryzacyjne (szczególnie niemieckie) w ostatnich latach z cenami było totalnym przegięciem. Pierwszym sprawdzianem w Lexusie będzie cena nowego ES.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 18 Sep 2025, o 08:15 Też uważam, że ceny nowych samochodów w przyszłym roku będą spadać. To co wyprawiały koncerny motoryzacyjne (szczególnie niemieckie) w ostatnich latach z cenami było totalnym przegięciem. Pierwszym sprawdzianem w Lexusie będzie cena nowego ES.
To fakt. Niemcy odlecieli z cenami na wszystkie swoje marki. Bez wyjątku.
No jestem ciekawy tej ceny :)
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

Tomasz76 wrote: 17 Sep 2025, o 11:43 Dlatego też nowy ES zaskoczy wszystkich atrakcyjną ceną.
Pożycz na kilka dni tą szklaną kulę :)

Mam wrażenie że za bardzo się nakręcasz z oczekiwaniami.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Jeśli cena 260tys za wersję Prestige, która ma być bardzo bogato wyposażona się potwierdzi, to będzie rewelacja. Przecież to jest cena obecnego ES po rabatach. A tych obydwu samochodów nie ma co do siebie porównywać. Gdyby nie moc silnika, to nowemu ES bliżej jest do LS. Pamiętam, jakie były komentarze po premierze. Wiele osób twierdziło, że nowy ES będzie kosztował, jako flagowa limuzyna Lexusa więcej niż RX, czyli ponad 400tys. Pewnie sprzedaż tego auta w Polsce nie będzie rewelacyjna, ponieważ jest to auto zbyt duże i jest sedanem. Lecz pod względem komfortu podróżowania uważam, że zje niemiecką konkurencję na śniadanie. Mam nadzieję, że w najbogatszej wersji wyposażeniowej będzie wysuwane siedzisko tylnej kanapy oraz domykanie drzwi.
Farmax
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Farmax »

I jak wam się ceny podobają?
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

Balonik oczekiwań chyba został przebity, co? Pytanie czy będą jakieś rabaty na start.
I przede wszystkim czy będą inne wersje niż Prestige bo okrojenie gamy do jednej wersji z jednym opcjonalnym pakietem to brzmi jak słaby żart. Zastępca LS, taaaa.

Gdybym czekał na super ofertę to byłbym zawiedziony. A że nie czekałem to z obojętnością zamknąłem stronę i nadal z przyjemnością będę ujeżdżał swojego :)
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Jak to się mówi pozamiatane. Byłem w stanie zaakceptować jedną słabszą wersję silnikową, byłem w stanie zaakceptować ogromne wymiary tego auta i to, że jest sedanem. Nie jestem jednak w stanie zaakceptować tego, że będzie tylko jedna wersja wyposażeniowa Prestige. Nie będzie w Polsce wersji Omotenashi na której mi tak bardzo zależało. Przez to nie będzie też wydłużanego siedziska w przednich fotelach ani na tylnej kanapie, nie będzie domykanych automatycznie drzwi ani klejonych szyb w drzwiach. Szyby akustyczne będą dostępne tylko w wersjach elektrycznych. Totalnie nie rozumiem polityki Lexusa. Nawet odechciało mi się jechać na premierę. Miał być następca LS-a, a wyszło jedno wielkie nieporozumienie. Czas rozejrzeć się za innym samochodem innej marki. Wielka szkoda. Na pocieszenie dla tych co będą chcieli jednak kupić nowego ES powiem, że będą duże rabaty podczas premiery na wersję hybrydową.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Tomasz76 wrote: 19 Sep 2025, o 23:40 Jak to się mówi pozamiatane. Byłem w stanie zaakceptować jedną słabszą wersję silnikową, byłem w stanie zaakceptować ogromne wymiary tego auta i to, że jest sedanem. Nie jestem jednak w stanie zaakceptować tego, że będzie tylko jedna wersja wyposażeniowa Prestige. Nie będzie w Polsce wersji Omotenashi na której mi tak bardzo zależało. Przez to nie będzie też wydłużanego siedziska w przednich fotelach ani na tylnej kanapie, nie będzie domykanych automatycznie drzwi ani klejonych szyb w drzwiach. Szyby akustyczne będą dostępne tylko w wersjach elektrycznych. Totalnie nie rozumiem polityki Lexusa. Nawet odechciało mi się jechać na premierę. Miał być następca LS-a, a wyszło jedno wielkie nieporozumienie. Czas rozejrzeć się za innym samochodem innej marki. Wielka szkoda. Na pocieszenie dla tych co będą chcieli jednak kupić nowego ES powiem, że będą duże rabaty podczas premiery na wersję hybrydową.
Chciałoby się rzec - a nie mówiłem?
Jak to ma konkurować z Mercem, Audi czy BMW (mówię o wyposażeniu), to ja dziękuję.
I cenowo może na dobrym rabacie nawet znośnie, ale znowu - 201 koni? Za 300 koła? I napęd przód? I jedna wersja wyposażenia i to biedna jak na standardy tego segmentu? Serio?
Dokąd zmierzasz Lexusie? Oni chyba postawili krzyżyk na Europie już do końca.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Dobre pytanie. Dokąd zmierzasz Lexusie? Chyba do nikąd. Obniżenie mocy w swoim najpopularniejszym modelu, czyli NX, tylko jedna wersja wyposażenia we flagowej limuzynie i elektryki, które odstają od konkurencji. Nie wróży to nic dobrego dla tej marki na najbliższe lata. Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów zdecyduje się na zakup tego auta. Będę śledził ten wątek z ciekawości.
Post Reply

Return to “Lexus ES”