Nowy Lexus ES 2026
-
Tomasz76
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Re: Nowy Lexus ES 2026
Może się komuś nie podobać wygląd zewnętrzny auta, wymiary i wiele innych rzeczy. Lecz dyskutowanie i porównywanie Lexusa i Toyoty do marek niemieckich pod względem awaryjności jest strzałem w kolano. Nie bez powodu po kilku latach użytkowania marki te trzymają wartość na rynku wtórnym w przeciwieństwie do marek niemieckich. Pewnie, że wolałbym, żeby nowy ES miał mocniejszy silnik. Lecz, jak pisałem wcześniej dla mnie oprócz mocy silnika w samochodzie liczy się wiele innych rzeczy. Na dniach otwartych zbiorę wszystkie zalety i wady do kupy i zdecyduję czy zamówić to auto. Jutro wybieram się na targi zobaczyć nową jakość niemieckiej motoryzacji.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Moje podsumowanie po targach w Monachium jest następujące. Jeśli niemieccy producenci tacy, jak Audi, BMW i Mercedes nie chcą stracić klientów na rzecz producentów chińskich, to albo muszą poprawić jakość wykonania swoich aut, albo obniżyć ceny. Patrząc na najnowsze premiery na targach, czyli IX3 i GLC nie wierzę w poprawę jakości tych marek. Proponuję obejrzeć sobie np. najnowszego Xpeng G6 lub G9. Na mnie niesamowite wrażenie zrobiła Denza Z9GT, która jest tak luksusowo wykonana we wnętrzu, że niemieccy producenci mogą tylko pomarzyć o takiej jakości. Ostatnia nadzieja w nowym ES. Mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy jakością wykonania i ceną najbogatszej wersji. Jeśli nie, to być może pojawi się alternatywa, ponieważ Denza ma być niebawem oferowana w Europie i Polsce w oficjalnej dystrybucji. Lexus na targach się nie wystawiał.
-
Bonczek8
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
Chińczycy potrafią genialnie wykańczać auta. Materiały w tych droższych modelach są po prostu świetne, a ceny połowę niższe. Również wolałbym Xpenga czy Denzę. To inna liga wykonania. Niemcy mogą się pakować. Zresztą już uch motoryzacja się mocno chwieje. Same zwolnienia i zamykane zakłady. Sami wytransferowali swoją myśl techniczną dekady temu do Chin. No to teraz bumerang wraca. Ze zdwojoną siłą. Zaślepienie zyskami zabija racjonalizm. Ja podejścia mam takie, że lubię motoryzację jako taką. Nie faworyzuję żadnej marki i uważam, że tak trzeba. Jak podejdzie mi fajny 'Chińczyk" będzie "chińczyk" Bez uprzedzeń i kompleksu znaczka. Auto ma być dla mnie fajne i użyteczne. Marka jest drugorzędna.Tomasz76 wrote: ↑14 Sep 2025, o 15:32 Moje podsumowanie po targach w Monachium jest następujące. Jeśli niemieccy producenci tacy, jak Audi, BMW i Mercedes nie chcą stracić klientów na rzecz producentów chińskich, to albo muszą poprawić jakość wykonania swoich aut, albo obniżyć ceny. Patrząc na najnowsze premiery na targach, czyli IX3 i GLC nie wierzę w poprawę jakości tych marek. Proponuję obejrzeć sobie np. najnowszego Xpeng G6 lub G9. Na mnie niesamowite wrażenie zrobiła Denza Z9GT, która jest tak luksusowo wykonana we wnętrzu, że niemieccy producenci mogą tylko pomarzyć o takiej jakości. Ostatnia nadzieja w nowym ES. Mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy jakością wykonania i ceną najbogatszej wersji. Jeśli nie, to być może pojawi się alternatywa, ponieważ Denza ma być niebawem oferowana w Europie i Polsce w oficjalnej dystrybucji. Lexus na targach się nie wystawiał.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Najlepsze jest to, że Xpenga będzie sprzedawać BMW. Salony mają już ustalone terminy pokazów premierowych nowego ES. Tak, jak się spodziewałem zaczyna Warszawa.
-
Bonczek8
- Lex user
-
Tomasz76
- Lex Driver
Tak. Salony BMW Inchcape właśnie rozpoczęły sprzedaż Xpenga. Będzie można w jednym miejscu porównać sobie jakość obydwu marek.
-
Bonczek8
- Lex user
-
Tomasz76
- Lex Driver
Na pewno nie będzie. Natomiast jestem bardzo ciekawy oferty leasingowej na obydwa konkurencyjne modele, czyli nowego IX3 I G6. Planuję to sprawdzić w niedługim czasie. Jednak najpierw trzeba wybrać się do salonów na premierę nowego ES. Niestety z tego co udało mi się dowiedzieć na premierze będzie tylko wersja Prestige, która już od jakiegoś czasu widomo ile będą kosztować. Pozostaje kwestia ceny pozostałych wersji. Prawdopodobnie wybiorę się już na pierwszą premierę, czyli 6-7 października. Na stronie Lexusa są już dostępne daty wszystkich premier w poszczególnych salonach.
-
Bonczek8
- Lex user
Muszę sprawdzić kiedy będzie u mnie ES. Też przejadę się z ciekawości. Może na żywo wypadnie korzystniej w moich oczach.Tomasz76 wrote: ↑17 Sep 2025, o 10:01 Na pewno nie będzie. Natomiast jestem bardzo ciekawy oferty leasingowej na obydwa konkurencyjne modele, czyli nowego IX3 I G6. Planuję to sprawdzić w niedługim czasie. Jednak najpierw trzeba wybrać się do salonów na premierę nowego ES. Niestety z tego co udało mi się dowiedzieć na premierze będzie tylko wersja Prestige, która już od jakiegoś czasu widomo ile będą kosztować. Pozostaje kwestia ceny pozostałych wersji. Prawdopodobnie wybiorę się już na pierwszą premierę, czyli 6-7 października. Na stronie Lexusa są już dostępne daty wszystkich premier w poszczególnych salonach.
Co do BMW to ciekawe jak to rozwiążą. Dla mnie to co najmniej dziwny mariaż. Nie do końca kumam ten collab.
-
Tomasz76
- Lex Driver
Oj będzie się działo, bo Xpeng właśnie rozpoczął produkcję G6 i G9 w Austrii, więc ominie nałożone cła. W przyszłym roku do Polski ma wejść Denza, a Xiaomi planuje wejśćie do Europy. Nawet jeśli ktoś jest przeciwnikiem chińskich samochodów, to uważam, że z tej ekspansji trzeba się cieszyć, bo spadną ceny aut pozostałych producentów. Z resztą już się to dzieje. Dlatego też nowy ES zaskoczy wszystkich atrakcyjną ceną.