NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Re: NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia

Post by Nex »

Niedługo wrócimy do mechanicznych blokad bo te elektroniczne sa zawodne.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Post by RafalWawa »

Klaudiusz wrote: 27 Oct 2023, o 14:48
slawham wrote:
RafalWawa wrote: 26 Oct 2023, o 20:59

Ja już pewien pomysł na to mam - dość brutalny el nie upierdliwy w użytkowaniu i wg mnie powinien być skuteczny ( a przynajmniej mocno zaskoczyć ew złodzieja i raczej nie spodziewam sięby był na to przygotowany) - jak odbiorę samochód żony to jestem umówiony na "oględziny" tej wiążki i ew wdrożenie zabezpieczenia ( chodz o to aby nie dało jej się rozpiąć bez specjalnego narzędzia którego złodziej raczej posiadał nie będzie), a jak nie rozepna kostki to nie ma jak się włamać.. 

można wpiąć się bezpośrednio w kable [emoji3061][emoji43]‍[emoji94].
W DE znane są przypadki nawiercania zderzaka i wpinania się we wiązkę, bezpośrednio w kable.

Dokladnie to w zlacze linii CAN odpinajac przednia lampe, wyrywajac uprzednio nadkole w 2 sekundy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk se do

też mi się wydaje ( a przynajmniej tak słyszałem) że to sięodbywa przez złącze, a złącze powinno się dać zabezpieczyć przed łatwym rozpięciem. Z kablami - gorzej, ale też mogę sobie wyobrazić że ktoś się tam wpina
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

pss wrote: 27 Oct 2023, o 16:26 Generalnie taki "firewall" do CAN oferuje ta firma "Canlock" pytanie czy to zadziała na to ?
Patrzyłem i faktycznie to jakiś atak na toyotę/lexusa... bo nie znalazłem by ktoś tak kradł inne auta.

Nie zadziała. Wpięcie się w CAN to typowy, znany z systemów informatycznych atak "man in the middle" polegający na podpięciu się "obcego" do linii po której systemy wymieniają dane. Ten "obcy" wysyła sygnał ( ramkę) który pozostałe systemu odbierają jako "autoryzowano użytkownika" - a to oznacza zgodę na otwarcie i odpalenie auta. Transmisja nie jest szyfrowana w CAN więc wystarczy poznać zawartość takiej ramki by móz nadac ten sygnał, a on dla komputera jest zgodą na uruchomienie auta. dodatkowy immobilizer jest tu całkowicie pomijany, bo komputer dostał potwierdzenie autoryzacji, a nie sprawdza od kogo to potwierdzenie przyszło. 
Najlepszym zabezpieczeniem przed tym jest szyfrowanie transmicji -  łatwe do zrealizowania w sici komputerowej, ale z jakiegoś powodu nie znam samochodu który miałby szyfrowaną komunikację w CAN, więc ani immobilizer vodafone ani żaden inny nie obroni przed tym
Obroną może być niezalezne urządzenie które np odcina zapłon albo pompę paliwa i nie jest rozbrajane główną ramką autoryzującą użytkownika ( tą która pozwala zadziałac kompowi) tylko np niezależnym ukrytym włącznikiem.  To jużnie jest bezobsługowe, ale jeśli nie jest to urządzenie masowo montowane przez serwisy czy jakiegoś  dużego speca od zabezpieczeń, to jest spora szansa niemiłej niespodzianki dla złodzieja - dostanie się do auta, ale jeśli przycisk dobrze ukryty - nie odpali.
I tak - to jest powrót do tego co było - ja taki przycisk miałem zamontowany w w swoim pierwszym samochodzie ( w latach 90-tych), i prawdopodobnie uratowało mi to auto ( złodziej wybił szybę, widac było że coś kombinował przy stacyjne ale auto nie odjechało

slawham
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by slawham »

Nie chce lobbować, ale CanLock ma właśnie blokować komunikację po canbusie.
Nawet jak złodziej dostanie się do wiązki i będzie próbował przez Canbus samochód otworzyć lub uruchomić nie uda mu się to.
Dodatkowo taka próba urochomienia bez autoryzacji wyzwala alarm.

NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

slawham wrote: 29 Oct 2023, o 01:32 Nie chce lobbować, ale CanLock ma właśnie blokować komunikację po canbusie.
Nawet jak złodziej dostanie się do wiązki i będzie próbował przez Canbus samochód otworzyć lub uruchomić nie uda mu się to.
Dodatkowo taka próba urochomienia bez autoryzacji wyzwala alarm.

musiałby tworzyć coś w rodzaju mini-firewall'a przed kompem, ale nie wiem czy tak jest - musiałby się wypowiedzieć ktoś kto zna jego zasadę działania ( ale obawiam się że i tak to informacja mocno poufna ). Ale nawet jeśli - to nie wiem czy tehnicznie jest możliwa sepracja swojego sygnału o poprawnej autoryzacji klucza od obcego ( tam raczej nie ma certyfikatów ani różnych portów jak w normalnej sieci IP)
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

Widzę że zmieniło się podejście Semeco / vodafone do fakturowania monioringu.. poprzednio faktura na rozszerzenie na 3 lata przyszła po 6ciu miesiącach - a w przypadku żony - od razu dostała fakturę tyle że na 3 lata + 6 miesięcy... chyba za dużo rozwiązań umowy mieli i doszli do wniosku że nie chcą fundować 6 mcy gratosu dla tych co nie odnowią...
sylbal629
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by sylbal629 »

Witam szanowne grono po raz pierwszy :))

W temacie alarmu , bo odebrałem 350h w sierpniu i dopiero teraz mam czas zainteresować się trochę autem a vodafone mam w gratisie do końca lutego. I tu zastanawiam się że nad skutecznością tego systemu ...niby szału niema choć specjalistą nie jestem i wiedzę w tym temacie mam znikomą , jednakże jakoś nie słychać nic o kradzionych nowych NX .....więc albo zabezpieczenie jest dobre , albo zapotrzebowania na części jeszcze dużego niema.
Ciekawe czy jest możliwa do pozyskania wiedza ile oraz z jakim skutkiem były próby kradzieży NX II.

Omotenashi
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Omotenashi »

sylbal629 wrote:Witam szanowne grono po raz pierwszy :))

W temacie alarmu , bo odebrałem 350h w sierpniu i dopiero teraz mam czas zainteresować się trochę autem a vodafone mam w gratisie do końca lutego. I tu zastanawiam się że nad skutecznością tego systemu ...niby szału niema choć specjalistą nie jestem i wiedzę w tym temacie mam znikomą , jednakże jakoś nie słychać nic o kradzionych nowych NX .....więc albo zabezpieczenie jest dobre , albo zapotrzebowania na części jeszcze dużego niema.
Ciekawe czy jest możliwa do pozyskania wiedza ile oraz z jakim skutkiem były próby kradzieży NX II.

A z ciekawosci czy ten nowy poprawiony system antykradziezowy cos faktycznie polepszyl ?
Mam na mysli ten montowany w roczniku 2023
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

Omotenashi wrote: 16 Nov 2023, o 18:51

A z ciekawosci czy ten nowy poprawiony system antykradziezowy cos faktycznie polepszyl ?

trzebaby zapytać złodziei :)
Teoretycznie -nie powinno się dać go złapać walizką i gameboyem, a co do pozostałych metod ( zwłaszcza wpięcia w can ) to mam wątpiwości. 
Natomiast co do zabezpieczenia CAN i dostępu do niego przez nadkole i wtyczkę reflektora - wydaje się że jest proste zabezpieczenie - kawałek blachy przymocowany do błotnika od strony komory silnika - jest na ro miejsce i nawet nie trzeba wiercić ( złodziej dostaje się po po wywaleniu nadkola może wsadzić swoją złodziejską łapę i wypiąc wtyczkę). W sumie niewielki kawałek blachy powinien mu to skutecznie uniemożliwić ( wypchnąć nie wypchnie a na podejście z kątówką nie będzie miał miejsca - no i musiałby być na taką niespodziankę przygotowany). Jak się zrobi ciepleja na wiosnę to pokombinuję z tym
sylbal629
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by sylbal629 »

RafalWawa wrote: 16 Nov 2023, o 22:32
Omotenashi wrote: 16 Nov 2023, o 18:51

trzebaby zapytać złodziei :)
Teoretycznie -nie powinno się dać go złapać walizką i gameboyem, a co do pozostałych metod ( zwłaszcza wpięcia w can ) to mam wątpiwości. 
Natomiast co do zabezpieczenia CAN i dostępu do niego przez nadkole i wtyczkę reflektora - wydaje się że jest proste zabezpieczenie - kawałek blachy przymocowany do błotnika od strony komory silnika - jest na ro miejsce i nawet nie trzeba wiercić ( złodziej dostaje się po po wywaleniu nadkola może wsadzić swoją złodziejską łapę i wypiąc wtyczkę). W sumie niewielki kawałek blachy powinien mu to skutecznie uniemożliwić ( wypchnąć nie wypchnie a na podejście z kątówką nie będzie miał miejsca - no i musiałby być na taką niespodziankę przygotowany). Jak się zrobi ciepleja na wiosnę to pokombinuję z tym

nic nie słyszałem o nowym systemie na 2023 a dopytywałem przy odbiorze , gdyż wcześniej czytałem że na być ......najprawdopodobniej w 2024   

Post Reply

Return to “Lexus NX”