Marslo wrote:Czy to jest jakas platna aplikacja Froniusa? Bo ja mam inna grafike i duzo mniej danych dostepnych.
W sumie mamy 5 instalacji na Froniusach i jedna na Huawei z bateria. Aplikacja Huawei jest duzo bardziej rozbudowana, niz w przypadku mojej aplikacji Froniusa, podobna do Twojej , z tym ze sa jeszcze wykresy ladowania i rozladowania baterii dodatkowo.
Przepraszam za OT, chociaz w przypadku 450h+ rozmowa na temat instalacji PV jest chyba jak najbardziej na miejscu.
Tutaj dodatkowo zainstalowany jest Fronius Smart Meter.
Zaraz na początku ukazania się "testu" w e.autokult.pl był komentarz użytkownika 450h+ który
nie zgadzał się z przedstawionymi tu informacjami o takich stratach przy ładowaniu z gniazdka 230V. Przedstawiał własne dane i spostrzeżenie i nagłym trafem komentarz został usunięty. Jeden z komentujących zdaje się trafnie to ujął: Nachalna reklama wallboxa...
Może tak być jak zauważyłeś. O tym nie pomyślałem. Zastanawiałem się nad tym, że może liczniki energii, które podpinano oszukiwały.
Szkoda, że dziś dziennikarstwo jak wszystkie dziedziny życia musi być "sponsorowane".
Miałem na studiach profesora, który mówił nam : "Nie wierzę w żadne badania oprócz tych, które sam sfałszowałem".
Oczywiście w aplikacji Froniusa jest całą historia, dzień po dniu, więc jeśli ktoś nie wierzy to można sprawdzić od początku użytkowania samochodu.
Z wiadomych przyczyn nie wrzucę tutaj całej historii, ale mogę zagwarantować, że tak to wygląda zawsze i niezależnie od użytej ładowarki.
Samochód odebrałem w lutym, więc jak było zimno to też tak to wyglądało.
Postaram się wrzucić jeszcze w przyszłości podobny wykres z ładowania szybką ładowarką, tylko, że nią ładuje w ciągu dnia gdy pracuje fotowoltaika i chcę jak najszybciej naładować baterię.
Wtedy oprócz scrennshota z aplikacji Froniusa wrzucę jeszcze zdjęcie z wyświetlacza na ładowarce, gdzie dokładnie jest napisane ile prądu pobrała, ile trwało ładowanie itp.
Last edited by marek_wasowicz on 7 May 2023, o 13:19, edited 3 times in total.
Koledzy w watku o 350h pisza o zuzyciu benzyny, to moze kilka slow tutaj o zuzyciu pradu w NX 450h+.
Dzieki cieplej pogodzie srednie sumaryczne zuzycie pradu w NX 450 h+ zaczyna szybko spadac. Po odbiorze we wrzesniu 2022 srednia w pierwszych tygodniach wynosila 20,5 kWh / 100km , by pod koniec zimy br wzrosnac do 24,3 kWh/100 km ( liczone na calym dystansie, bez zerowania ) , a teraz juz szybko spada.
Obecnie srednia po ok 8000 km przebiegu wynosi 23,9 kWh/100km . O ile zima przy minusowych temperaturach auto po zrobieniu ok 50 km dojezdzalo do domu z pusta bateria, to teraz po tym samym przebiegu pozostaje jeszcze pradu na ok 25 km. Miasto i jazdy podmiejskie .
Codzienne doladownie z paneli PV nie przekracza obecnie 10 kWh , co oznacza, ze biezace zuzycie wynosi ok 20 kWh/100 km .
Attachments
IMG_4602.png (33.06 KiB) Viewed 413 times
Last edited by Marslo on 13 May 2023, o 07:13, edited 1 time in total.
Jest rzeczą zupełnie naturalną, że zużycie prądu podczas jazdy EV silnie zależy od temperatury otoczenia. I jest to znacznie bardziej odczuwalne niż w przypadku jazdy spalinowej. Wynika to nie tylko z dodatkowego zużycia np. na ogrzewanie kabiny czy kondycjonowanie aku. Ale i stąd, że sprawność chemii aku jest bardzo zależna od temperatury. Z zimnego aku wyciśnie się mniej prądu, bo cząsteczki poruszają się wolniej, elektrolit jest gęsty itd. Do tego wrażenie dotyczące różnicy zmiany zapotrzebowania na energię w porównaniu ICE - EV jest spowodowane tym, że sprawność silnika spalinowego to ok. 40%, a elektrycznego ok. 95%. Czyli że większość energii w spalinowcu rozprasza się bezproduktywnie niezależnie od temperatury otoczenia, jej zmiany nie mają więc bardzo wyraźnego wpływu na spalanie. Co innego w elektryku -- tu każde kilka stopni w dół czy w górę wyraźnie widać na zużyciu energii. Jeżdżę BEV dzień w dzień tę samą trasę z podobnymi prędkościami i czasami przelotu. Średnie zużycie po 73 tys. km to 15,5kWh/100km. Ale sezonowo waha się od 11-12 do 22-23 -- wyłącznie z powodu temperatury otoczenia. W takich okolicznościach przyrody jak dziś zużywam 11-12. Kiedy będzie gorąco, zużycie wzrośnie do 13 (klima). Jesienią z trudem schodzę do 15-16. A kiedy zetnie mróz nie jestem w stanie zejść poniżej 19-20, a zwykle jest to ok. 22-23. Opony mają na to jakiś wpływ, ale zimą i tak lata się niżej (ślisko), a zużycie prawie 2x większe niż w optimum temperatury.
Tak,mam podobne doswiadczenia.
Uzytkujemy w rodzinie od 2018 r BMW i3, srednie zuzycie 13,2 kWh.
Temperatura otoczenia to czynnik najbardziej roznicujacy zuzycie energii w przypadku napedu elektrykow.