Lexus RX 500h opinie

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Post Reply
Szybki2
Lex user
Model Lexusa: RX500

Re: Lexus RX 500h opinie

Post by Szybki2 »

Bonczek8 wrote: 2 Mar 2025, o 22:45
Szybki2 wrote: 2 Mar 2025, o 18:36 Pewnie. Mam tak w każdym aucie. Raz włączam A/C i tak mam dopóki nie sprzedam auta. Zawsze cały rok włączona na stałe. Polecam.
To jak to robisz technicznie aby za każdym razem po włączeniu samochodu klima sama działa? Ja jak włacze klime i wyłączę samochód, to po włączeniu samochodu klima nie działa.
U mnie raz włączona działa zawsze. Miałem tak w każdym aucie. Raz wciskam klimę i po sprawie. Włączam auto i działa za każdym razem. W ogóle o tym nie myszę pamiętać. Coś masz nie tak chyba.
[/quote]

Mówimy o RX500? Jak jest w nazwie wątku?
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Szybki2 wrote: 3 Mar 2025, o 07:14
Szybki2 wrote: 2 Mar 2025, o 18:36 Pewnie. Mam tak w każdym aucie. Raz włączam A/C i tak mam dopóki nie sprzedam auta. Zawsze cały rok włączona na stałe. Polecam.
To jak to robisz technicznie aby za każdym razem po włączeniu samochodu klima sama działa? Ja jak włacze klime i wyłączę samochód, to po włączeniu samochodu klima nie działa.
U mnie raz włączona działa zawsze. Miałem tak w każdym aucie. Raz wciskam klimę i po sprawie. Włączam auto i działa za każdym razem. W ogóle o tym nie myszę pamiętać. Coś masz nie tak chyba.
[/quote]
A to jakaś różnica?
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

Bonczek8 wrote: 3 Mar 2025, o 11:49

A to jakaś różnica?
[/quote]

Nie wiem, ale w moim 500h nie ma możliwości aby przy wskazniku A/C zawsze świeciła się kontrolka. Po zgaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu trzeba ją na nowo włączyć. Jeśli u Ciebie działa to być może w 500 jest inne oprogramowanie. Nie sądzę abym miał coś skopane.
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Szybki2 wrote: 3 Mar 2025, o 12:39
Bonczek8 wrote: 3 Mar 2025, o 11:49

A to jakaś różnica?

Nie wiem, ale w moim 500h nie ma możliwości aby przy wskazniku A/C zawsze świeciła się kontrolka. Po zgaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu trzeba ją na nowo włączyć. Jeśli u Ciebie działa to być może w 500 jest inne oprogramowanie. Nie sądzę abym miał coś skopane.
[/quote]
Dziwne, aż się wierzyć nie chce. Jak pisałem miałem tak w każdym aucie, więc tym bardziej zdziwiłbym się gdyby w obrębie jednej marki w jednym modelu były inne rozwiązania. Ale kto wie.
ice_src
Nowy lex user
Model Lexusa: RX500h

Post by ice_src »

Mogę się mylić, ale kompresor z klimy poniżej 16 stopni jest automatycznie wyłączany. W każdym aucie.
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

ice_src wrote: 4 Mar 2025, o 08:23 Mogę się mylić, ale kompresor z klimy poniżej 16 stopni jest automatycznie wyłączany. W każdym aucie.
Jeśli masz model RX500 to mam prośbę abyś włączył ręcznie przycisk A/C i zaświeci się dioda nad nim na niebiesko co będzie sygnalizowało ze jest ON. Później wyłącz samochód i ponownie włącz. Czy dioda sie będzie dalej świecić? Czy trzeba na nowo włączyć przycisk klimy?
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

ice_src wrote: 4 Mar 2025, o 08:23 Mogę się mylić, ale kompresor z klimy poniżej 16 stopni jest automatycznie wyłączany. W każdym aucie.
Jeśli masz model RX500 to mam prośbę abyś włączył ręcznie przycisk A/C i zaświeci się dioda nad nim na niebiesko co będzie sygnalizowało ze jest ON. Później wyłącz samochód i ponownie włącz. Czy dioda sie będzie dalej świecić? Czy trzeba na nowo włączyć przycisk klimy?
Bonczek8
Lex user

Post by Bonczek8 »

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Dzisiaj rano u mnie -1. Od uruchomienia silnika niebieska kontrolka nad A/C. Klima dmucha od pierwszej sekundy. Nawet nie wiedziałem, że może być inaczej. Sprawdziłem w moich pozostałych autach. To samo. Nie mam pojęcia skąd ten problem u Kolegi.
Ja odbierając nowe auto z salonu zawsze robię dwie rzeczy. Włączam światła w tryb auto i klimę. I tak do momentu kiedy nie sprzedam auta. Z reguły kilka lat. O ile trybu automatycznych świateł marka Lexus nie potrafi zrobić i muszę pilnować świateł, które potrafią świecić przy słonecznej suchej pogodzie, a nie świecić przy dżdżystym i mglistym dniu, o tyle klima działa nieprzerwanie od prawie dwóch lat i jest wszystko ok.
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

16 to na pewno nie .
Ale poniżej 5' C to kompresor faktycznie się nie włącza. Zabezpieczenie przed zamarznięciem parownika. Nie sugerujcie się lampką A/C.Ona świecić będzie zawsze.
STOP HYBRID GO SMOG
Szybki2
Lex user

Post by Szybki2 »

machony79 wrote: 4 Mar 2025, o 13:32 16 to na pewno nie .
Ale poniżej 5' C to kompresor faktycznie się nie włącza. Zabezpieczenie przed zamarznięciem parownika. Nie sugerujcie się lampką A/C.Ona świecić będzie zawsze.
Nie będę się powtarzał ale w moim nie świeci zawsze. Ale wiem o co Ci chodzi. Cały czas to dmucha wentylacja a nie klima. Klimatyzacja nie pracuje przy minus 1. Przy włączonej klimie może się włączyć sprężarka jeśli będzie miała odpowiednie warunki temperaturowe. Jeśli jednak przełącznik nie świeci na niebiesko (Lexus 500) to sprężarka się nie włączy mimo że będzie nawet +25. Miałem wcześniej Alfe i tez włączona klima świeciła cały czas zima /lato nie musiałem jej za włączać. Jednak sprężarka pracowała powyżej +16.
Post Reply

Return to “Lexus RX”