GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu GS
Post Reply
quasimodo
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia

Post by quasimodo »

Arkadyx wrote:Jeżeli pytałeś o gs 460 to cena może być wyższa od tej co napisałem i to sporo. Prawdopodobnie podał Ci cenę za komplet na tył lub przód. Ja kupowałem do gs 430 ;)
Możliwe. Jutro dopytam. Ale czy do 460 będą się tak bardzo różniły? Słyszałem ze wprowadzili jakaś modyfikacje. Jutro napisze ile kosztują.
quasimodo
Lex user

Post by quasimodo »

No wiec wygląda to tak:
Przód 1943 (1651 z rabatem dla forumowiczów) za szt.
Tył 740 ( 630 ) za szt.
Lexuś
Lex user
Model Lexusa: GS300

Post by Lexuś »

Rozumiem, że to ceny do GS460.
Trzeba było od razu zapytać jaka jest różnica cenowa od GS430 :D
quasimodo
Lex user

Post by quasimodo »

Sorry ale faktycznie zasugerowałem się początkiem posta i nie wspomniałem ze chodzi mi o 460. Ale jeśli chodzi o cenę do 460 i 430 to widzę ze cena na tył jest podobna. Sorry jeśli coś namieszalem. :biggrin2:
quasimodo
Lex user

Post by quasimodo »

No i niestety po dzisiejszej rozmowie z komisem auto juz nieaktualne (przynajmniej dla mnie). W ogłoszeniu jest napisane że przebieg 88k potwierdzony książka serwisowa itp. Okazuje się ze książki nie ma, a ostatni serwis zrobiony na Puławskiej był przy 48k (przy wcześniejszym kontakcie mailowym napisali ze przy 65k). Tylko ze jak byłem w lexsie zasięgnąć informacji to pan z serwisu stwierdził ze żadnego przeglądu w systemie nie widzą. Tylko jakiś malowany zderzak i jakieś drobne rzeczy. Więc ja niestety ze względu na wrodzona niechęć do wydawania kasy na rzeczy niepewne odpuszczam temat tej 460 :szok:
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Ja dziś oglądałem tą sztukę
http://otomoto.pl/lexus-gs-iii-salon-pl ... 87001.html

Auto z zewnątrz wygląda dość atrakcyjne, choć ma kilka małych obtarć na lakierze i jedno troszkę większe na przednim zderzaku. Dodatkowo pan z salon twierdził że auto miało powtórnie malowaną maską , podobno spadł na nią śnieg, choć po sprawdzeniu jej miernikiem okazało się grubość lakieru jest w normie poniżej 200um. Także była on raczej wymieniana jak już, może specjaliści z salonu który dokonywał naprawy nie poradzili sobie z malowaniem aluminium :laugh1:
Wnętrze ogólnie jest ok zwłaszcza tył, jest tam kilka minimalnych uszkodzeń plastików ale skóry wyglądają jak nowe. Gorzej z przodem. Boczek fotelu kierowcy już lekko zmęczony i nieco brudny, pas to dość mocno usyfiony(IMO lekka wtopa, zrozumiał bym to w Oplu czy Skodzie za 5k-10k, ale nie w aucie klasy premium za 50k). Najgorsza jednak była kierownica, skóra z prawej strony wytarta jakby ktoś szorował ją papierem ściernym albo auto miało conajmniej 500k km a nie 200k km.
Dodatkowo auto miało wymienianą skrzynię biegów, podobno popsuł ją serwis przy wymianie oleju, ale autko z nową (używaną skrzynią) jeździło ok choć skrzynia w trybie manualnym nie zachwycała szybkością.
Kolejnym minusem tego auta są hamulce które przy mocniejszym hamowaniu biły, podobno dlatego że się kończą. Także na dzień dobry po zakupie trzeba je wymienić, koszt kompletu nowych (tarcze, klocki) na przód to ok 1800-2000zł.
Kolejny element o którym warto wspomnieć to felgi, ogólnie w nie najgorszym stanie poza jedną która musiała zaliczyć jakiś spory krater na jezdni albo spory krawężnik bo w jednym miejscu rant jest dość mocno uszkodzony. Także znów na dzień dobry do sprawdzenia felgi czy są prostę i czy geomertią jest prawidłowa.
Ostatnią rzeczą która zwróciła moją uwagę to opony, które były strasznie głośne. Nie wiem czy to kwestia tego że założone były jeszcze letnie a temperatura byłą minusowa wiec mogły być dość twarę czy coś było z nimi nie tak ale bierznika trochę jeszcze było.

Ogólnie wrażenia dość słabe, liczyłem na nieco lepszy stan za kwotę 50k zł.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Lexuś
Lex user

Post by Lexuś »

Auto bardzo fajnie wygląda na fotkach... fajny kolor, tak samo wnętrze.
Być może oddaliby za 45k ?
Patrząc na przebieg ( raczej oryginał ) to nie jest mocno wygórowana cena.
Fotel... kierownica ... to są elementy, które nie wyglądają jednakowo w każdym aucie. U jednego będą nowe przy 500k km, u innego już po 100k będą widoczne ślady eksploatacji. Auto oddaje się na detaling.. 500zł i masz nowe wnętrze :)
Tarcze z klockami 1800zł ? chyba w ASO Lexus.

Ogólnie to nikt nie sprzedaje auta w które nie trzeba włożyć trochę kasy ..

I tak jestem za GS430 :D
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Bez przesady Lexus, nie jest nie wiadomo jaką super luksusową marką aby za 10 letni model z najsłabszą opcją silnikową i w które jeszcze trzeba by zainwestować sporo grosza krzyczeć 50k zł. Konkurencja jest znacznie tańsza. Za 40k-45k jest spory wybór innych modeli. BMW 5er E60 530, 545, Mercedes E-class W211 E350,CLS 350, Jaguar XJ X350 czy nawet XJR 400KM!!

Co do tarcz masz racje, wydawało mi się że 600zł trzeba dać za 1szt tarczy , a za tyle można mieć komplet zamienników. Nie mniej i tak będzie to ponad 1000zł. Detaling wnętrza i obszycie kiery z 1500zł. Sprawdzenie kół, geometria i wymiana płynów to kolejny 1000zł. Sprzedający nie był zbyt skory do schodzenia z ceny, więc raczej wątpliwe aby zszedł aż 3000zł. Te pierdoły powinny być zrobione przez sprzedawcę, bo tego oczekuje klient szukający auta klasy premium. IMO takie klient chce wsiąść w auto i cieszyć się jazdą a nie latać po warsztatach i doprowadzać auto do stanu używalności.

A co do inwestowania w każde auto które się zakupi to bym się nie zgodził. Sam sprzedałem swoje i nie wymagało ono absolutnie żadnych inwestycji w najbliższym czasie. Choć jego sprzedaż nieco mnie zaskoczyła bo miałem się tym zająć na poważnie dopiero na wiosnę ale że znajomy wpadł z kasą to głupio było odprawiać go z kwitkiem skoro mówiłem że nosze się z zamiarem sprzedaży już od jakiegoś czasu. W aucie wszystko było robione na zapas. Olej wymieniony 2 tygodnie przed sprzedażą, Nowiutkie opony zimowe kupione 2 dni!! przed sprzedażą. Rozrząd wraz pompą wody oraz przednie heble zrobione kilka miesięcy temu. W zeszłym roku też spora lista . Także gwrantuje Ci że nie mój 15letni IS był zarówno czystszy, jestem pod tym względem dość pedantyczny, jak i w znacznie lepszej kondycji technicznej niż 5lat młodsze auto.

Ja też jestem za 430, tylko weź go kup.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Lexuś
Lex user

Post by Lexuś »

Wszystko zależy od tego jak kto traktuje samochód. Biznesmen, który kupuje Lexa za 250k zł, jeździ nim 10 lat... i dla niego (dla większości) jest to tylko środek transportu i coś co się nie psuje bez powodu... później co 15000km na serwis... raz kiedy myjnia i reszta właściciela nie interesuje. Auto ma jeździć i tyle..

Ja też dbam o auta, ale nie wszyscy są tacy jak my :)
Czyli widzę, że też będę miał problem ze znalezieniem GS430.. bo tylko taki wchodzi w grę.
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Post by JanB »

ds :ok: Tak samo podchodzę do sprawy sprzedaży auta. Uczciwie mówię kupcowi, co było zrobione i ewentualnie co jest do zrobienia. Nie jestem handlarzem, ale miałem około setki aut - niektóre nie przyniosły zysku - ale sprzedając miałem czyste sumienie.
Pozdrawiam
JanB
Post Reply

Return to “Lexus GS”