Światła blade scan

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
Post Reply
Bart374
Lex user
Model Lexusa: Es 300h

Re: światła blade scan

Post by Bart374 »

odoja wrote: 11 Nov 2024, o 23:57
nethobbit wrote: 31 Oct 2024, o 10:46 Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS. Kolejne spostrzeżenie to fakt że w trybie AUTO światła na pustej drodze nie bija tak daleko jak w przypadku manualnego przełączenia na drogowe.
Ja nie widzę różnicy w trybie auto czy bez jak włącze drogowe. Święca tak samo daleko , to byłoby głupie gdyby było inaczej. Sprawdzałem wczoraj wieczorem na ciemnej drodze.

Ale powiem wam, że jeździłem ponownie nową e klasą, i w sumie cała technologia w obu autach niczym nie różni sie, mają to samo i działa tak samo praktycznie. Ale odnosnie świateł, to w mesku jest prawdziwa magia :). Wycianją pod sama dupę praktycznie i na kształt auta z naprzeciwka. Plus pozostale auta jak są jeszcze jakieś. Absolutna rewelacja. Mam nadzieję, że lex pójdzie ze światłami do przodu w fl albo w kolejnej generacji bo w tym aspekcie to jest przepaść na korzyść mercedesa.
Nie od dziś wiadomo że światła Lexusa odstają lata świetlne od Audi, Merca i BMW 🙈
BladyMW
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by BladyMW »

No już bez przesady. Nie bardzo rozumiem czego wam w nich brakuje? Wyłączają się w losowych momentach, świecą na czarno?? ;) Przepaść to była między zwykłymi żarówkami a pierwszymi xenonami, a teraz co najwyżej to są drobne pierdoły, które świecą ciut szerzej, ciut jaśniej, ciut bliżej, ciut dalej - wybierz losowe.
nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Ja nie widzę różnicy w trybie auto czy bez jak włącze drogowe. Święca tak samo daleko , to byłoby głupie gdyby było inaczej. Sprawdzałem wczoraj wieczorem na ciemnej drodze.

Dziwne dla mnie w trybie auto po pchnieciu wajchy do przodu aby właczyc drogowe pojawia sie wiecej swiatła na górze
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Bart374 wrote: 13 Nov 2024, o 05:59

Nie od dziś wiadomo że światła Lexusa odstają lata świetlne od Audi, Merca i BMW 🙈

W sumie jeszcze przez moment, bo nie wiem gdzie mogą iść z tymi światła dalej...także pewnie po jakichs liftach albo przy nastepnej generacji już wszystkie będą miały takie same światła.
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Bart374 wrote: 13 Nov 2024, o 05:59
Zgadzam się, blade scan nie robią efektu wow ale solidnie oświetlają to co trzeba. Taka domena Japończyków. Wspomniane wyżej marki to "gadżeciarze" ;) za coś trzeba uzasadniać wyższą cene ;) Sporo mieszkałem na "wsi z prawami miejskimi" i zwracam szczególną uwagę na bajery w oświetleniu auta ale większość znajomych mają to w gdzieś bo jeżdżą głównie po stolicy więc nawet niektórzy z nich nie wiedzą jak ich Audi matrix w praktyce działają.
BladyMW
Lex user

Post by BladyMW »

... ponieważ najczęściej wsiadasz w auto, uruchamiasz i jedziesz. A nocą masz widzieć wyraźnie i nie oślepiać tych z naprzeciwka. Ja mam tu w biurze miglanca, który dopłacił kupę siana do full matrixów, ale nie wiem kiedy on z nich w pełni skorzysta, jak nie lubi jeździć w nocy a auto w 90% na miasto ;) No ale miał kaprys, to zamówił, jego święte prawo. Serio jeździłem ostatnio sporo grupą VAG, od nowych superbów przez A6C8 i te wynalazki owszem, świecą dobrze, ale nie świecą ani dwa razy lepiej, ani dwa razy jaśniej, ani dwa razy szybciej wycinają, żeby je określać mianem "przepaści".
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Z tym się zgodzę, w lexie świecą tak samo jasno jak każde inne (nie widzę np, róznicy jasności w porówaniu z nową e klasą czy odległością etc.) jedynie w lepszym wycinaniu siłą rzeczy. Lex ma troszkę do nadrobienia w tym temacie, ale fakt, przepaści nie ma i nie będzie, bo za dużo już ze światłami robić nie mogę, no chyba, że zaczną projektować yootuba na asfalcie...co by mnie wcale nie zdziwiło biorąc pod uwagę co producenci z braku pomysłów zaczynają wciskać do aut( vide audi i granie w gierki na postoju pedałami gazu i hamulca,hahah ;) ).
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Attachments
Screenshot from 2024-11-24 22-53-35.png
Screenshot from 2024-11-24 22-53-35.png (243.17 KiB) Viewed 1789 times
Chcelexusa
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Chcelexusa »

nethobbit wrote: 13 Nov 2024, o 11:09 Ja nie widzę różnicy w trybie auto czy bez jak włącze drogowe. Święca tak samo daleko , to byłoby głupie gdyby było inaczej. Sprawdzałem wczoraj wieczorem na ciemnej drodze.

Dziwne dla mnie w trybie auto po pchnieciu wajchy do przodu aby właczyc drogowe pojawia sie wiecej swiatła na górze
U mnie po pchnieciu wajchy swiatla swieca dalej I wyzej niz w trybie auto. Bardzo to denerwujace bo czesto kiedy nic przedemna ani z naprzeciwka nie jedzie, musze sam wlaczac dlugie co wypacza istnienie trybu auto...
Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

Potwierdzam. Światła włączone z ręki świecą wyżej i chyba mocniej.
Czy ktoś wie, dlaczego są tak skonstruowane?
Czy ma to jakiś cel?
NX350h Prestige | MY 2024
Post Reply

Return to “Elektryka”