Lexus ES model 2023

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Re: Lexus ES model 2023

Post by settlerk »

no ciekawe, słyszałem ze AWD oraz PHEV ma dołączyć do gamy.
redhot76
Nowy lex user
Model Lexusa: ES 300h

Post by redhot76 »

qubokurek wrote: 9 Oct 2023, o 07:23
redhot76 wrote: 8 Oct 2023, o 15:22
qubokurek wrote: 4 Oct 2023, o 08:13

Nie wiem jak wygląda polityka rabatowa Lexusa na ten model obecnie, ale zakładając scenariusz realistyczny, to nowego ES 300h F Sport Edition powinieneś dostać za 250 kilka tyś zł. Jeśli możesz poczekać, to raczej warto. Te nowe multimedia i brak pada są moim zdaniem warte wydania 20 kilku tyś zł... Dodatkowo masz fabrycznie nowy samochód z pełną gwarancją. Szkoda, że w tej wersji na Europę nie ma wentylowanych foteli, choć w USA  w F Sporcie wentylacja jest w standardzie. Latem brak tej opcji robi różnicę.

Gdzie można nowego kupić za 250 tys ??  Nie ma takiej ceny za F Sport.

Lexus daje kilkunastoprocentowe rabaty. Porozmawiaj z handlowcem w salonie, zadzwoń/napisz do 2-3 dealerów. Na pewno nie kupisz samochodu za cenę katalogową. To jak duży upust wywalczysz jest już tylko w twoich rękach. Z tego co pamiętam to 13-14% dają każdemu kto wejdzie do salonu z ulicy... O więcej trzeba już powalczyć :stary:

Są dodatkowe rabaty za grupę zawodową oraz za posiadanie pojazdu z grupy toyota.
qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Post by qubokurek »

settlerk wrote: 9 Oct 2023, o 11:10 no ciekawe, słyszałem ze AWD oraz PHEV ma dołączyć do gamy.

Klasyczny AWD jest połączony z silnikiem spalinowym i jest oferowany obecnie na rynkach poza EU z silnikiem spalinowym 2,5l. Wątpię żeby taki wariant był oferowany u nas w przyszłości. Co innego ten nowy silnik 2,4l turbo... To była by fajna opcja, pytanie czy eko normy nie usuną tej opcji z oferty na nasz rynek?  A PHEV powinien być, technologia w NX i RX już jest, kwestia nowej płyty podłogowej w następnym modelu, która pomieści dodatkowe baterie i napęd na tylną oś. 
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

a 350h AWD co jest teraz w NX, to nie dadzą rady go w ES wykorzystać?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

qubokurek wrote:
settlerk wrote: 9 Oct 2023, o 11:10 no ciekawe, słyszałem ze AWD oraz PHEV ma dołączyć do gamy.

Klasyczny AWD jest połączony z silnikiem spalinowym i jest oferowany obecnie na rynkach poza EU z silnikiem spalinowym 2,5l. Wątpię żeby taki wariant był oferowany u nas w przyszłości. Co innego ten nowy silnik 2,4l turbo... To była by fajna opcja, pytanie czy eko normy nie usuną tej opcji z oferty na nasz rynek?  A PHEV powinien być, technologia w NX i RX już jest, kwestia nowej płyty podłogowej w następnym modelu, która pomieści dodatkowe baterie i napęd na tylną oś. 
Plyta podlogowa RAV4, Camry, ES, NX, RX to jest ta sama konstrukcja. Kwestia po prostu zapakowania odpowiedniej liczby baterii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
qubokurek
Lex user

Post by qubokurek »

Klaudiusz wrote: 10 Oct 2023, o 10:48
qubokurek wrote:

Plyta podlogowa RAV4, Camry, ES, NX, RX to jest ta sama konstrukcja. Kwestia po prostu zapakowania odpowiedniej liczby baterii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pytanie ile zostanie bagażnika jak w tym modelu dodadzą większą baterię(PHEV) i dodatkowy silnik na tył? Takie zmiany wprowadza się przeważnie wraz z nowym modelem. Pewnie pojemność bagażnika i tak ucierpi przy takich zmianach, wystarczy porównać przednionapędowego ES i LS. Ta różnica na korzyść ES jest zauważalna. Nowa Camry ma mieć premierę w 2024 i wtedy wszystko będzie jasne. Dużo łatwiej doszukiwać się jakichś analogii względem tego modelu niż SUVów mimo tej samej płyty podłogowej. Realnie w nowym modelu powinny być 3 warianty, zwykła hybryda jak obecnie, hybryda eAWD i PHEV. 

Miał ktoś do czynienia z tymi programowalnymi przyciskami na kierownicy? Wersje OMO z HUD`em w RX mają to rozwiązanie. Mam dwie opinie na ten  temat - obie skrajne... :shout: To rozwiązanie lub jakaś jego modyfikacja pewnie trafi do nowego ES. Lexus ma dziwny "talent" do komplikowania multimediów i obawiam się co teraz wymyślą?

Last edited by qubokurek on 10 Oct 2023, o 12:29, edited 2 times in total.
qubokurek
Lex user

Post by qubokurek »

settlerk wrote: 10 Oct 2023, o 10:26 a 350h AWD co jest teraz w NX, to nie dadzą rady go w ES wykorzystać?

To na 99,99% będzie to rozwiązanie o którym piszesz, pytanie jak to zmieszczą w okolicach bagażnika i ile pojemności nam to rozwiązanie zabierze?

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Przekroczyłem 10tys przebiegu. Auto sprawuje się nadal bardzo dobrze. Zmieniłem już koła na zimowe. Po wymianie musiałem zresetować ustawienia w komputerze, ponieważ pojawiła się kontrolka i nie chciała zgasnąć.  
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

qubokurek wrote: 4 Oct 2023, o 08:13

Nie wiem jak wygląda polityka rabatowa Lexusa na ten model obecnie, ale zakładając scenariusz realistyczny, to nowego ES 300h F Sport Edition powinieneś dostać za 250 kilka tyś zł. Jeśli możesz poczekać, to raczej warto. Te nowe multimedia i brak pada są moim zdaniem warte wydania 20 kilku tyś zł... Dodatkowo masz fabrycznie nowy samochód z pełną gwarancją. Szkoda, że w tej wersji na Europę nie ma wentylowanych foteli, choć w USA  w F Sporcie wentylacja jest w standardzie. Latem brak tej opcji robi różnicę.

Lexus daje kilkunastoprocentowe rabaty. Porozmawiaj z handlowcem w salonie, zadzwoń/napisz do 2-3 dealerów. Na pewno nie kupisz samochodu za cenę katalogową. To jak duży upust wywalczysz jest już tylko w twoich rękach. Z tego co pamiętam to 13-14% dają każdemu kto wejdzie do salonu z ulicy... O więcej trzeba już powalczyć :stary:

Jak aktualne jest to info? Wczoraj wysłałem zapytanie do 4 różnych salonów, na razie dostałem odpowiedzi z 2 z ofertą identyczną co do złotówki i rabatem na poziomie 11%.
Przychodzę tu z forum Volvo gdzie było info o rabatach na poziomie 20% i to by było w moim zasięgu. Przy 11% niestety nie.

qubokurek
Lex user

Post by qubokurek »

Konlin wrote: 25 Oct 2023, o 10:25

Jak aktualne jest to info? Wczoraj wysłałem zapytanie do 4 różnych salonów, na razie dostałem odpowiedzi z 2 z ofertą identyczną co do złotówki i rabatem na poziomie 11%.
Przychodzę tu z forum Volvo gdzie było info o rabatach na poziomie 20% i to by było w moim zasięgu. Przy 11% niestety nie.

Jeden znajomy w lipcu wyszarpał 17% rabatu na ES w Warszawie, drugi na RX 350h dostał 16%, ale auta nie zamówił. Ja swojego zamawiałem i negocjowałem w grudniu 2021 roku. Zabawa zaczyna się jak zaczniesz rozmawiać na żywo/przez telefon z konkretną osobą. Czytałem, że LEXUS bije rekordy sprzedaży, ale nie sądzę, żeby aż tak mocno zmienili politykę cenową...?! Daj znać jak Ci finalnie poszło.

Post Reply

Return to “Lexus ES”